Drentse oud-marinier schrijft boek over belevenissen binnen het korps

Gepubliceerd:
Assen – In de boekhandel ligt sinds kort het boek ‘Tussen aankomst en vertrek – de diensttijd bij het Korps Mariniers (1958-1960)’, van de hand van de Drentse oud-marinier Harry Schanssema.
vorige
  • © Aangeleverde foto
    © Aangeleverde foto
volgende

Het Korps Mariniers - opgericht op 10 december 1665 - heeft de wapenspreuk ‘Qua Patet Orbis’, zo wijd de wereld strekt. Op 1 juli 1958, bijna 293 jaar na de oprichting, wordt Harry Schanssema (geboren te Monster in 1938, thans woonachtig in Nieuwlande) als jonge kerel via de dienstplicht ingedeeld bij dit Korps.

Avontuurlijke ervaring

Vanaf dat moment maakt hij als zeemiliciën deel uit van deze militaire samenleving. Hij schrijft met zijn aanwezigheid, marinenummer en zijn daden mee aan de geschiedenis van dit Korps. Maar ook het Korps geeft hem een onvergetelijke en avontuurlijke ervaring. ‘Iets om nooit meer te vergeten’, aldus Schanssema.

Wat heeft het adagium ‘Qua Patet Orbis’ voor invloed op hem? Wat heeft deze dienstplicht, dit avontuur, dat hij erover wil vertellen? Was het alleen varen, vliegen en kamperen. Of was er meer?

De lezer wordt in het boek door middel van persoonlijke herinneringen van de auteur op een prettige en authentieke manier meegenomen naar  de periode voorafgaand aan de dienstplicht (de jaren van wederopbouw na de Tweede Wereldoorlog) en in voormalig Nederlands Nieuw-Guinea.

Voorwoord

Het boek telt 92 pagina’s, bevat vele originele foto’s en heeft een voorwoord geschreven door mr. Richard Oppelaar, Generaal-majoor der mariniers, voormalig Brigadegeneraal der mariniers en Commandant van het Korps Mariniers, thans Directeur Operaties bij het Ministerie van Defensie.

Het boek is voor 22,95 verkrijgbaar bij Bruna-Assen Marsdijk, Bruna-Haren, The Read Shop XL-Hoogeveen en bij Synpro Publishing in Assen, te bereiken via: info@synpro.nu.