Pak rammel FC Assen, winst Asser Boys, LEO dendert door, zege FC Amboina

Gepubliceerd:
Assen – FC Assen heeft zondag een enorme draai om de oren gekregen. De hekkensluiter ging bij Bergum met maar liefst 7-0 onderuit.
vorige
  • Evan Sturing, Thorsten van Dalen (LEO), Robert Termohlen, Rene Westerveen en Justin Smeenge (Asser Boys). - © LEO / Asser Boys
    Evan Sturing, Thorsten van Dalen (LEO), Robert Termohlen, Rene Westerveen en Justin Smeenge (Asser Boys). - © LEO / Asser Boys
volgende

Asser Boys boekte in 2K een keurige zege bij Peize (1-3) en in de derde klasse B staat er momenteel geen maat op LEO, dat uit bij Muntendam zegevierde met 2-3. FC Amboina won in 5D in eigen huis met 2-1 van Zevenhuizen.

FC Assen

Het begint voor FC Assen zo langzamerhand een lijdensweg te worden in de eerste klasse F. De formatie van trainer Harold Wekema zit de laatste weken in de hoek waar de klappen vallen en zondag kwam daar in Bergum een forse tik bij.

FC Assen was gewaarschuwd, afgelopen donderdag versloeg Bergum thuis tijdens een inhaalduel het sterke Hoogeveen nog met 1-0. En die kracht ondervonden de Assenaren aan den lijve. Via een 3-0 ruststand liet de thuisploeg in het tweede bedrijf geen spaan heel van de bezoekers: 7-0.

Eén punt

Schrale troost voor FC Assen was dat LAC Frisia – dat een plek boven de Assenaren staat op de ranglijst – thuis met 6-3 verloor van SVBO, zodat het verschil tussen beide ploegen één punt bleef. Nieuw Buinen daarentegen won wel, met 0-2 bij Noordster, zodat de oranjehemden nu op vier punten afstand staan van FC Assen.

Asser Boys

‘Een dik verdiende overwinning. We waren van begin af aan bij de les, scherp, zaten er bovenop en gaven achterin weinig tot niks weg. Dat is wel eens anders geweest deze competitie en daar hebben we vorige week ook over gesproken. En de jongens hebben het goed opgepikt.’

Asser Boys-coach Martin Koops zwaaide zijn team alle lof toe na de knappe 1-3 zege in Peize. De Asser formatie had die overwinning ook nodig om met een gerust hart de rest van de competitie uit te spelen, nadat in de voorgaande weken de prestatiecurve nogal grillig was geweest.

Stabiel

Maar in Peize acteerde een stabiel Asser Boys, dat na ongeveer een half uur spelen in de eerste helft op voorsprong kwam. Een pegel van Robert Termohlen werd niet goed verwerkt door de sluitpost van Peize, waarna Justin Smeenge er als de kippen bij was om de rebound te verzilveren: 0-1.

Peize had echter een gevaarlijk wapen zondagmiddag, een scherp aangesneden hoekschop. En één van die effectvolle corners kwam op de rug van Asser Boys-verdediger Rick Abbas, waarna de bal op slag van rust in het Asser doel verdween: 1-1.

Mentaal gezien was Asser Boys in Peize echter niet te knakken en in het tweede bedrijf was het eerst Termohlen die voor de 1-2 tekende, alvorens René Westerveen een kwartier voor tijd hard en hoog het duel besliste: 1-3.

LEO

Wie stopt LEO nog in de derde klasse B? Ook Muntendam lukte het in eigen huis niet de ‘blauwe furie uit Loon’ te temmen, de equipe va trainer Heiko van den Berg ging met een 2-3 zege op zak naar huis. Zodat LEO nu uit de laatste zeven duels maar liefst 19 punten heeft verzameld.

LEO begon prima in de eerste helft, kreeg voorin veel ruimte én kansen. Van den Berg: ‘Het enige wat ik mijn ploeg kan verwijten is dat we daar te weinig mee deden.’ De gasten kwamen een beetje gelukkig op voorsprong, toen een schot van Abel de Boer via Evan Sturing in het doel vloog.

Hectisch

Drie minuten voor rust viel de 1-1, maar in de tweede besliste LEO de wedstrijd door treffers van Sturing en Thorsten van Dalen. Het werd, aldus Van den Berg, overigens nog wel een hectisch potje. ‘Evan werd door hun grensrechter vier of vijf keer afgevlagd voor buitenspel, terwijl Evan toch echt vanaf eigen helft startte. En Muntendam hanteerde veelvuldig de lange bal, zodat er veel fysieke duels waren voor ons doel. De arbiter schatte sommige situaties niet helemaal goed in, er waren daarom soms wat irritaties en één opstootje. Maar goed, de punten zijn binnen.’

Door die knappe reeks heeft LEO zich qua puntenaantal in de middenmoot gemeld, maar is door het grote verschil in aantal wedstrijden in 3B nog steeds niet veilig. Van den Berg: ‘Handhaving is daardoor nog steeds een issue, maar als we zo doorgaan zie ik ons niet meer in de problemen komen.’

Promotie

Sterker, LEO staat in de strijd om de derde periodetitel nu vijf punten los van de concurrentie. Het herboren zorgenkind van voor de winterstop kan zich dus niet alleen veilig spelen, maar mogelijk ook nog eens voor de promotie gaan…

Van den Berg, lachend: ‘Het moet niet gekker worden, hè? We zullen zien, voorlopig leven we van week tot week.’

FC Amboina

FC Amboina klopte op eigen veld Zevenhuizen, een zege die zich al voor rust aftekende door treffers van Paul Koen en Reind Ziengs via een benutte strafschop. In het tweede bedrijf kwamen de gasten nog terug tot 2-1, Maar verder liet Amboina het niet meer komen.

Koploper Eenrum verloor zondag verrassend met 2-0 bij Warffum, zodat Amboina, nummer 2 op de ranglijst, Eenrum tot op twee punten naderde. Eenrum heeft echter nog twee duels in te halen, zodat er welhaast een klein wonder moet gebeuren wil Amboina nog aanspraak kunnen maken op de titel.    

Overige uitslagen

GAVC - Rolder Boys 3-1

St. Annaparochie – GOMOS 0-3

VAKO – ZNC 6-1

FC Zuidlaren – SVZ 0-2

Veendam 1894 – Annen 1-1

Gieten – Musselkanaal 5-0

Smilde'94 – VVK 2-3

Froombosch – Eext 2-1

Tynaarlo - Groen Geel 2-4