Waarom dit mijn 10 favoriete albums van 2018 zijn

Gepubliceerd:
Jaarlijstjes verschijnen de laatste weken weer met grote regelmaat in de kranten, tijdschriften, Twitter-overzichten en Facebook-tijdlijnen. Een enkele keer zelfs in mijn e-mailbakje! Onlangs zette ik mijn eigen 10 favoriete albums van 2018 op een rijtje, aangevuld met wat favoriete boxsets en andere speciale uitgaven.
vorige
 • Steven Wilson – Home Invasion: In Concert At The Royal Albert Hall. - © Eagle Vision
  Steven Wilson – Home Invasion: In Concert At The Royal Albert Hall. - © Eagle Vision
volgende

1. Steven Wilson – Home Invasion: In Concert At The Royal Albert Hall
Een wervelende registratie van Wilsons derde Royal Albert Hall-optreden op 29 maart 2018. Ik schreef voor Progwereld: "Zal hij na tig prog-awards, lovende kritieken en volle zalen met dit live-album dan eindelijk zijn eerste Grammy pakken? Die kans is vrij groot. Hij heeft met deze uitgave zijn hoge niveau van muzikaal vakmanschap weer op scherp gezet. Grenzeloze popmuziek met een grote P."

2. Marlene Bakker – Raif
Het muzikale jaar 2018 begon voor mij met een luistersessie bij zangeres Marlene Bakker, thuis in Groningen, een week voor Eurosonic Noorderslag. Daar hoorde ik samen met enkele andere geluksvogels voor het eerst het resultaat van een paar jaar noeste arbeid. Bakker combineert haar talenten met gitarist/schrijver/producer Bernard Gepken en een keur aan jonge, talentvolle musici. Zo heeft "Raif" zich binnen een jaar opgewerkt tot een klassieker binnen de streektaalmuziek. Alle loftuitingen zijn terecht. Deze plaat vol prachtige liedjes ontstijgt iedere categorisering.

3. John Prine – The Tree Of Forgiveness
Sinds The Missing Years (1991) ben ik fan van John Prine. Zijn nieuwe plaat bevat voor het eerst sinds 2005 nieuw werk en betekent na jaren van gezondheidsproblemen en andere sores een return to form. Weinig singer-songwriters hebben zo'n grote zeggingskracht. Waarom? Prine is puur, concreet en compromisloos. Ernst en humor, satire en cynisme, het ligt allemaal heel dicht bij elkaar. Op "The Tree Of Forgiveness" ontpopt Prine zich als de verhalenverteller zoals we hem al jaren koesteren.

4. Jett Rebel – 7
Steeg hij met zijn eerste twee EP's "Venus" en "Mars" al ver boven het maaiveld uit, de daaropvolgende albums toonden Jelte Tuinstra's eigenzinnigheid, sterke hang naar experimenteren en muzikale diversiteit in geuren en kleuren. “7” is het logische en toegankelijke vervolg op “Super Pop”. De glijers, de bluesrock, de koortjes, de proggy tintjes, het zit allemaal in Jett Rebel. En het komt er op “7” zeer overtuigend uit.

5. Jonathan Wilson – Rare Birds
Al jaren toerend met zijn eigen band - ik herinner mij een gaaf Lowlands-optredens enkele jaren terug - en sidekick van Roger Waters tijdens diens recente tournee. Jonathan Wilson is een briljant songschrijver, maar dat hij muzikaal steeds meer in zijn mars heeft, toont “Rare Birds” van begin tot eind. Warme productie. Oprechte liedjes. Album dat uitblinkt in samenhang.

6. Johan – Pull Up
De reünie van Johan resulteerde in een nieuw album en een tournee die inmiddels flink de reprise is ingegaan. Sfeervolle gitaarpop/rock waarbij de tijd in feite heeft stilgestaan. Betrap de groep van Jacob de Greeuw c.s. niet op ontwikkeling, maar meer op een nog beter uitgediept geluid van hun rijtje vorige albums. “Pull Up” mag op het eerste gehoor wat vlakjes binnenkomen, na een paar luisterbeurten valt het kwartje dubbel en dwars.

7. Johannes Schmoelling & Robert Waters – The Immortal Tourist
Tweederde van wat nog steeds de groep LOOM is, alhoewel het onzeker is of er ooit nog een vervolg komt op de concerten en het enige album van ex-Tangerine Dream leden Johannes Schmoelling en Jerome Froese en hun stadsgenoot, de Berlijnse toetsenist Robert Waters. Nee, dan deze duoplaat die Schmoelling en Waters afgelopen jaar uitbrachten. Gulle electronica, vol met fantasierijke melodielijnen en brede arrangementen die binnen de huidige retrospectief getinte elektronische muziek met kop en schouders boven andere platen uitsteken.

8. Marillion – All One Tonight
Beter laat dan nooit: Marillion trad in oktober 2017 voor het eerst op in de Royal Albert Hall. Compleet met een strijkkwartet. Hoe een gevestigde naam binnen de latere progressieve rock met een groots geluid in een grootse zaal als deze een heel intiem cachet kan geven. “All One Tonight” bevestigt dat in alle toonaarden. Van het recente materiaal van “F.E.A.R.” tot het oude werk, waarin zanger Steve Hogarth vooral in “Easter” en “The Great Escape” een diepe indruk achterlaat. En de filmregistratie? Die is om door een ringetje te halen.

9. Kayak – Seventeen
Het jaar begon feestelijk met een terugkeer van Kayak. In feite de derde comeback van de groep, alhoewel, comeback? Eerder een herstart, waarbij Ton Scherpenzeel een keur aan nieuwe musici om zich heen verzamelde. Het levert een fris en overtuigende plaat op, met herkenbare en sterke Kayak-songs. Drummer Collin Leijenaar verdween snel van het toneel en inmiddels zit Hans Eijkenaar weer achter het drumstel. En dat is nou nét het toefje slagroom waarmee Kayak het nieuwe jaar in kan.

10. My Baby – Mounaiki
Gewoon. Omdat het My Baby is.

Speciale releases

Frank Zappa – The Roxy Performances (7 cd box)
Na twintig jaar wachten is ‘ie er én om te smullen. Alle Roxy concerten van Frank Zappa uit december 1973 op cd!

Electric Light Orchestra – Secret Messages (2 lp)
Ooit bedoeld als dubbelalbum, opgenomen in de Wisseloord studio’s in Hilversum. Uitgebracht als enkele lp en cd, maar nu op vinyl in zijn originele vorm (minus één nummer) in ere hersteld.

The Beach Boys – 1968: Wake The World: The Friends Sessions (digital release)
The Beach Boys – 1969: I Can Hear Music: The 20/20 Sessions (digital release)

Dit is best even wennen: deze nieuwe archiefuitgaven van The Beach Boys zijn alleen als digitale bestanden te koop. Maar wat een goudmijn: bijna drie uur aan studiosessies, outtakes en demo’s uit 1968 en 1969. De jaren waarin Brian Wilson met zijn voeten in de zandbak van zijn woonkamer zat en samen met de andere Beach Boys-leden de ene na de andere parel uit de hoge hoed toverde. Kamerpopmuziek van de buitencategorie.

Spirit – It Shall Be: The Ode & Epic Recordings 1968-1972 (5 cd box)
Een mooi gedocumenteerd overzicht van de eerste jaren van de groep van gitarist Randy California. Invloedrijk – tot Led Zeppelin aan toe. En ondergewaardeerd wat betreft songmateriaal. Zorgvuldig en voorbeeldig samengesteld, inclusief mono- en stereoversies. Klassebox.

The Beatles – The Beatles 50th anniversary edition (6 cd, Blu-ray)
Een heruitgave waar je in 2018 niet omheen kon. Zoals 2019 het jaar van Abbey Road wordt, zo stond vorig jaar in het teken van The White Album. De fraaie remix van Giles Martin en de Esher demo’s ten spijt, de drie cd’s met studiosessies - in chronologische volgorde - van deze luxe uitgave geven een ideaal beeld van de ontstaansgeschiedenis van dit legendarische dubbelalbum. Afzonderlijk of met elkaar: The Beatles zaten altijd op het juiste spoor.

Neerlands Hoop In Bange Dagen – Compleet (9 dvd, 3 cd, 10” box)
De langverwachte dvd-box van Neerlands Hoop in Bange Dagen mondde gaandeweg uit in een oeuvrebox. Daarin zitten naast 9 dvd’s vol registraties, tv-uitzendingen, 8mm-beelden en zaalopnamen (onder andere van de roemruchte Dutch Hope-voorstelling uit 1979) ook 3 cd’s met liedjes en ander curiosa, een 10” plaat en drie boeken. Het resultaat is allesbehalve compleet - de oorspronkelijke albums van Neerlands Hoop ontbreken, net als een Polygoon-beeldfragment van Bloed aan de paal - en de beeldkwaliteit laat vaak te wensen over, maar als erfenis én eerbetoon aan Bram Vermeulen heeft Freek de Jonge met deze box wel een essentieel stuk Nederlands cabaret verzameld.

 • Rente over eigenwoninglening bij ouders te hoog

  Gepubliceerd: 21 januari 2019 15:00 Ik zie het steeds vaker, dat kinderen een lening afsluiten bij hun ouders om een eigen woning te kopen. Zij mogen de rente van die lening aftrekken als eigenwoningrente voor de inkomstenbelasting. Een veel gestelde vraag is hoe hoog de rente mag zijn, bij een lening binnen familieverband. Lees verder
 • Letterlijke tekst testament

  Gepubliceerd: 7 januari 2019 11:00 De letterlijke tekst van een testament kan soms belangrijk zijn. Bijvoorbeeld als u uw partner tot erfgenaam heeft benoemd. Daarbij wordt soms als extra vermelding opgenomen dat de partner geen erfgenaam meer mag zijn, als uw relatie bij overlijden is verbroken. Lees verder
 • Bezoek landelijk unieke THBO-opleiding

  (Advertorial) Gepubliceerd: 17 januari 2019 16:59 De THBO-opleiding van Drenthe College Assen bestaat twintig jaar. Deze opleiding is uniek in Nederland. Maak kennis met studenten en docenten op de Open Dag van Drenthe College. Lees verder
 • Op naar 2019!

  Gepubliceerd: 18 december 2018 17:00 Als ik deze column schrijf vallen de sneeuwvlokken naar beneden. Iets te vroeg want de Kerst is pas over een week. De natuur laat zich niet leiden, ’t komt zoals ’t komt. Vandaag is het een witte wereld, met de kerst kan het helemaal anders zijn. Lees verder
 • Spider-Man, is er eentje om in te lijsten

  Gepubliceerd: 8 oktober 2018 16:45 ​Het was zeer verrassend dat Insomniac Games op de E3 in 2016 de komst van Spider-Man als exclusieve PS4 titel aankondigde. We moesten wel even geduldig zijn want de release duurde uiteindelijk nog tot begin september 2018. De fanbase ging bij de aankondiging al uit zijn dak want een echt goede Spider-Man game is maar zeldzaam. Lees verder
 • Feitjes en weetjes over het merk Eton Shirts

  (Advertorial) Gepubliceerd: 21 januari 2019 11:45 Hoe werd een klein Zweeds merk van een familiebedrijfje één van de best verkochte merken in Amerika? Eton Shirts is een luxe overhemden merk. De naam ontleent zich aan het Engelse Eton college. Eton is gevestigd in Ganghester in Zweden. De ontwerpstudio vind je in Stockholm. Maar hoe heeft dit familiebedrijfje dit alles voor elkaar gekregen? Ervaar de kwaliteit van Eton Shirts uit Zweden. Lees verder
 • Lowlands 2018 voor je kop – zondag

  Gepubliceerd: 20 augustus 2018 00:18 Zondag begon op Lowlands met smartlappen en eindigde met een gelikte show van hiphopartiest Kendrick Lamar. Daartussen schoot het aanbod wederom alle kanten op. Lees verder
 • Lowlands 2018 voor je kop – zaterdag

  Gepubliceerd: 19 augustus 2018 00:55 In de jaren dat ik Lowlands bezoek heb ik nooit een saaie Lowlands zaterdag meegemaakt. Dit jaar was niet anders. Sterker nog, zelden was de diversiteit - van DeWolff tot N.E.R.D. - zo groot als vandaag en het niveau van de meegepakte optredens zo hoog. Lees verder
 • Lowlands 2018 voor je kop - vrijdag

  Gepubliceerd: 18 augustus 2018 01:12 Wie Lowlands vrijdag betreedt, beleeft even een déjà vu moment. 'Oh ja, sinds vorig jaar is het terrein opnieuw ingedeeld!' Tentjes dichtbij de ingang, de grote nieuwe Bravo die aan de rechterkant gelijk opduikt en veel meer ruimte rondom de podia. Het bevalt opnieuw prima. Lowlands was vroeg in de middag al in volle gang en dat met het beste festivalweer dat je je kan wensen. Lees verder
 • Wat mag je dit jaar niet missen op Lowlands?

  Gepubliceerd: 15 augustus 2018 18:00 De rugzak is ingepakt. Zonnebril, oordoppen en stevige schoenen in de aanslag. Alleen het polsbandje ontbreekt nog. Komende vrijdag gaat de 26e editie van het Lowlands Festival van start. Wat staat de 60.000 bezoekers dit jaar te wachten? Lees verder
 • Plaat voor je kop 155: Normaal (II) - Ojadasawa

  Gepubliceerd: 8 juli 2018 13:00 De ‘moeilijke tweede’. De opvolger van een gelauwerd debuut overtreffen: een flinke opgave. Overtreft het volgende album zowel commercieel als artistiek het succes van de eerste plaat? Neem Normaal: ‘Oerend Hard’ zorgde in 1977 voor een nationale aardverschuiving, maar hoe verging het opvolger ‘Ojadasawa’? Lees verder
 • Notarieel samenlevingscontract

  Gepubliceerd: 2 juli 2018 12:00 De vakantieperiode breekt aan! Stel, u gaat straks samenwonen met uw vakantieliefde. Hoe gek het ook klinkt, samenwoners hebben geen officiële juridische status, zoals dat bij gehuwden of geregistreerd partners wel het geval is. Lees verder
 • A Way Out: 'Ik ben echt van de personages gaan houden'

  Gepubliceerd: 22 juni 2018 16:37 A Way Out is een unieke game. Niet zozeer vanwege het verhaal rond twee ontsnapte gevangenen of omdat het eigenlijk meer een film is dan een game, maar vooral vanwege het feit dat het spel uitsluitend door twee spelers gespeeld kan worden. Dit kan zowel offline op de bank rond dezelfde TV als online via het internet. Lees verder
 • Acht van de tien jonge ouders hebben voogdij niet geregeld

  Gepubliceerd: 18 juni 2018 15:00 Ik las onlangs dat 80% van ouders de voogdij voor hun kinderen niet hebben geregeld. Een schokkend aantal. Dat betekent dat niet officieel is vastgelegd aan wie de voogdij over hun kinderen wordt toegekend als beide ouders er onverhoopt niet meer zijn. Daarmee lopen zij het risico dat de rechter uiteindelijk een andere voogd benoemt dan wie de ouders graag hadden gewild. Lees verder
 • Plaat voor je kop 154: Jan de Hont

  Gepubliceerd: 10 juni 2018 13:00 Opeens staat hij daar, op het podium van Carré. Ruim 1700 mensen kijken naar gitarist Jan de Hont. Aan zijn zijde Freek de Jonge, voor de verandering met een gitaar om z’n hals. De laatste jaren was Jan de Hont bij mij een beetje uit beeld geraakt, maar hoe hij 'zijn' La Comparsa speelde herinnerde mij afgelopen zaterdag weer aan zijn unieke kwaliteiten. Lees verder
 • Eigen woning schenking en 180 dagen

  Gepubliceerd: 4 juni 2018 11:00 Als er vlak voor overlijden nog schenkingen worden gedaan om daarmee erfbelasting te besparen voor de erfgenamen komt men meestal bedrogen uit. Lees verder
 • Inroepen huurbeding

  Gepubliceerd: 22 mei 2018 10:30 Als een woning is verhuurd, brengt het bij verkoop minder op. Om die reden wordt er bij het vestigen van een hypotheek op bijvoorbeeld een woning, in de hypotheekakte altijd een verbod opgenomen voor de eigenaar de woning zonder toestemming van de bank te verhuren. In de volksmond ook wel het 'huurbeding' genoemd. Lees verder
 • Zonder schriftelijke vastlegging geen koop

  Gepubliceerd: 7 mei 2018 12:00 Met grote regelmaat ontvang ik de laatste tijd telefoontjes waarin partijen vertellen dat ze (zonder tussenkomst van een makelaar) snel tot de daadwerkelijke overdracht willen overgaan en er geen koopovereenkomst is getekend. Lees verder
 • Nightmares on Wax is terug met achtste album 'Shape The Future'

  Gepubliceerd: 21 april 2018 08:30 Nightmares on Wax is het langst van alle artiesten verbonden aan Warp Records. Al bijna dertig jaar maakt het Engelse duo, bestaande uit George Evelyn en Robin Taylor-Firth, onweerstaanbare triphop. Eerder dit jaar verscheen hun achtste album 'Shape The Future', uiteraard weer op Warp. Lees verder
 • NFS Payback: mooie mensen, snelle auto’s, illegale races en criminaliteit

  Gepubliceerd: 26 februari 2018 14:35 Het jaar 2017 gaat de boeken in als een meer dan uitstekend jaar voor liefhebbers van racegames. Eerder dat jaar verschenen namelijk al grote titels als Dirt 4, Forza Motorsport 7, Gran Turismo Sport en Project CARS 2. Lees verder
 • Mark E. Smith van The Fall was een icoon in de Britse popmuziek

  Gepubliceerd: 17 februari 2018 08:30 Ruim veertig jaar lang was Mark E. Smith de frontman van de legendarische Engelse waveband The Fall. Op woensdag 24 januari overleed Smith op 60-jarige leeftijd aan de gevolgen van long- en nierkanker. Hij was een icoon in de Britse popmuziek, Lees verder
 • Plaat voor je kop 153: The Beatles – 'De witte dubbel'

  Gepubliceerd: 3 februari 2018 13:00 Échte goede dubbelalbums vormen in de popgeschiedenis een unicum. Sowieso zijn ze verbonden aan het vinyltijdperk, dat in de jaren zestig zijn oorsprong heeft. ‘Blonde on Blonde’ van Bob Dylan en ‘Freak Out’ van Frank Zappa waren de eerste. Lees verder
 • Samenlevers zonder contract en de strijd om de inboedel

  Gepubliceerd: 31 januari 2018 16:00 Als samenwoners uit elkaar gaan, zullen zij hun spulletjes moeten verdelen. Als er geen samenlevingscontract is, dan zal het stel moeten overleggen wie welke spullen meeneemt. Lees verder
 • Oud Egypte was goede keuze voor Assassins Creed Origins

  Gepubliceerd: 29 januari 2018 16:10 Na Assassins Creed Syndicate in 2015 is eind vorig jaar het tiende spel uit deze Assassins Creed-serie verschenen genaamd "Origins". De game neemt je mee naar het mysterieuze Egypte, in het jaar 49 voor Christus. Lees verder
 • 13 - 'De dag dat...'

  Gepubliceerd: 25 januari 2018 17:00 ...En dan is er dus een jaar voorbijgevlogen! Alweer mijn laatste blog. Ik mocht eraan beginnen in de aanloop naar mijn 65e verjaardag en het jubileumjaar 2018 en zover zijn we dus nu. Lees verder
 • Public Image Limited maakt Retropop onveilig

  Gepubliceerd: 20 januari 2018 08:30 De organisatie van Retropop heeft wel een hele opvallende naam aan het programma toegevoegd. De Engelse postpunkformatie Public Image Limited (PiL) maakt op zaterdag 9 juni de NoLimitStage onveilig. Lees verder
 • Een tweede gemachtigde in uw levenstestament

  Gepubliceerd: 15 januari 2018 21:00 Het belang van een levenstestament is inmiddels al bij veel mensen doorgedrongen. Door een levenstestament te maken regelt u tijdig wie uw belangen waarneemt, als u in de toekomst tijdelijk of definitief zelf niet meer in staat bent dat te doen. Lees verder
 • 12 - Vergaarbak of divers?

  Gepubliceerd: 28 december 2017 17:00 Aan het eind van het jaar krijgt men in het algemeen de neiging zogenaamde 'overdenkingen' te ventileren in gesproken of geschreven tekst. Ik overdenk natuurlijk óók, maar wil het vooral luchtig houden. Lees verder
 • Star Wars Battlefront 2 maakt valse start maar heeft gave spacebattles

  Gepubliceerd: 28 december 2017 15:16 ​Zelden is er nog voor de officiële releasedatum zoveel negatieve aandacht rondom een game geweest als voor Electronic Arts (EA) Star Wars Battlefront 2 (SWB2). Lees verder
 • Plaat voor je kop 152: ABBA (II)

  Gepubliceerd: 23 december 2017 15:00 Soms heb je van die perioden dat je zin hebt om diep te duiken in het werk van een bepaalde band. Onlangs was ABBA aan de beurt. Een groep waarvan ik zeker eenmaal per jaar alle albums draai. Nu deed ik dat aan de hand van een bijzonder boek. Lees verder
 • Plaat voor je kop 151: China Crisis

  Gepubliceerd: 18 december 2017 21:00 Voor welke muziek mag je ’s nachts wakker gemaakt worden? Kreeg die vraag afgelopen weekend weer eens voor de kiezen. ‘Vast niet veel uit de jaren tachtig’, was de daaropvolgende, veel te snelle aanname. ‘Waarom? Prima tijdperk’, antwoordde ik. Lees verder
 • Gary Numan is nog steeds zeer relevant

  Gepubliceerd: 16 december 2017 08:30 Gary Numan geeft op woensdag 7 maart een concert in TivoliVredenburg in Utrecht. De Engelse synthesizermuzikant is een graag geziene gast in Nederland. Zo gaf hij in oktober nog een geslaagd optreden in Paradiso tijdens het Amsterdam Dance Event. Lees verder
 • Het notarisvak

  Gepubliceerd: 13 december 2017 11:00 Als ik in mijn agenda kijk, kan ik amper begrijpen dat het jaar alweer bijna voorbij is. 2017 is in mijn beleving voorbij gevlogen. Lees verder
 • Houden de Rabbids Mario wel heel?

  Gepubliceerd: 1 december 2017 16:05 Toen ik voor het eerst van de game ‘Mario+Rabbids Kingdom Battle’ hoorde was ik alles behalve enthousiast. Dat deze Mario-game door Ubisoft werd ontwikkeld deed me pijn als fan van Mario. Lees verder
 • Schenking op de gemeenschappelijke rekening risicovol

  Gepubliceerd: 28 november 2017 14:00 Naast dat Sinterklaas het druk heeft in deze tijd met het rondbrengen van kadootjes, ben ik in deze maand als notaris druk met het opmaken van akten voor schenkingen. Lees verder
 • Leid een relaxt boerenleventje in Story of Seasons

  Gepubliceerd: 24 november 2017 14:21 Ben jij het ook zo zat om continue de wereld te moeten redden van aliens, prinsessen te redden uit de handen vanslechteriken, of ben je alles in het algemeen gewoon even beu? Lees verder
 • 11 - Ozzy

  Gepubliceerd: 23 november 2017 16:00 Geweldige herinneringen heb ik aan de maandenlange tournee in 1983 waarin ons bandje Vandenberg met de roemruchte Ozzy Osbourne de Verenigde Staten onveilig maakte. Ik mag het u niet onthouden. Lees verder