Spider-Man, is er eentje om in te lijsten

Gepubliceerd:
​Het was zeer verrassend dat Insomniac Games op de E3 in 2016 de komst van Spider-Man als exclusieve PS4 titel aankondigde. We moesten wel even geduldig zijn want de release duurde uiteindelijk nog tot begin september 2018. De fanbase ging bij de aankondiging al uit zijn dak want een echt goede Spider-Man game is maar zeldzaam.
vorige
 • Screens uit de game Spider-Man. - © Marvel
  Screens uit de game Spider-Man. - © Marvel
 • Screens uit de game Spider-Man. - © Marvel
  Screens uit de game Spider-Man. - © Marvel
 • Screens uit de game Spider-Man. - © Marvel
  Screens uit de game Spider-Man. - © Marvel
 • Screens uit de game Spider-Man. - © Marvel
  Screens uit de game Spider-Man. - © Marvel
volgende

Althans Spider-Man 2 voor de Playstation 2 staat nog wel goed aangeschreven maar de meest recente The Amazing Spider-Man 2 uit 2014 voor de PS4 met een metacritic van 49 (beoordeling pers + gamers) was een regelrechte ramp. Gelukkig is er nu weer eentje één om in te lijsten.

Insomniac games kende we ook vooral van Spyro the Dragon en Ratchet & Clank. Voor beide games geldt dat er inmiddels ook opgepoetste PS4 remakes zijn uitgebracht. Oude wijn in nieuwe zakken om ook nieuwe generatie gamers met goede games uit het verleden te bereiken. Je kunt stellen dat Insomniac Games een first party developer is voor Sony, al werd in 2014 een uitstapje gemaakt door samen met Microsoft Studios de exclusieve Xbox One game Sunset Overdrive (welke zeer goed werd ontvangen) uit te brengen. Van dat uitstapje heeft Sony geprofiteerd want de game engine die gebruikt is voor Sunset Overdrive is verder uitgewerkt en dient als basis voor deze Spider-Man game.

 

Rechten

Even een recap want hoe zit het nou ook alweer met de rechten van Spider-Man, oftewel wie bezit deze? De eigenaar van het Marvel universum is Disney. De filmrechten van Spider-Man zijn in het verleden verkocht aan Sony (uit financiële nood) en in 2015 toen bleek dat er veel geld met de verfilming van de superheldenverhalen werd verdient weer deels teruggekocht door Marvel. We hebben dus Sony, Marvel en Disney als rechthebbenden. Een lekkere mengelmoes dus.

De game-industrie is al jaren in opkomst en hier gaan inmiddels miljarden in om. De rendementen, en daarmee ook de netto winst op games, zijn bij veel producties inmiddels hoger dan bij succesvolle films. Het superheldenuniversum wordt inmiddels redelijk uitgemolken met elk jaar wel één of meerdere superheldenfilms in de bios, op blu-ray en/of DVD. Er is simpelweg een enorme fanbase met een enorme vraagbehoefte voor dit genre films en waar vraag is, volgt het aanbod vanzelf.

Er werd inmiddels door Marvel met jaloezie gekeken naar het succes van de DC Comics en Warner Bros gamereeks Batman Arkham. Een voorbeeld dat superhelden games ook goed en zeer succesvol kunnen zijn. Sony en Marvel klopten dan ook bij Insomniac op de deur met de boodschap dat zij vonden dat Insomniac bij uitstek de aangewezen studio was om een game uit het Marvel Universum te gaan maken. Dit zou wel eens een kaskraker kunnen betekenen. Het kostte weinig tijd om te bedenken om welk personage het zou moeten draaien: Spider-Man, op voorwaarde dat men vrijheid had in het productieproces. Dit hield in dat het verhaal niet per sé een bestaande verhaallijn of chronologie met de stripboekverhalen of de filmreeks(en) hoefde te hebben alsmede dat men artistieke vrijheid zou genieten. Na een aantal interviews gelezen te hebben bleek die vrijheid toch beperkter dan het ogenschijnlijk leek. Wekelijks werd er overlegd met de rechthebbenden en werd ook hun input (gedwongen) in de game meegenomen. Gelukkig heeft het allemaal wel goed uitgepakt.

 

Het verhaal (vrij van spoilers)

Je kruipt in de huid van Peter Parker alias Spider-Man in zijn twintiger jaren. Peter Parker is al enige jaren superheld Spider-Man en wordt door iedereen gezien als een gerespecteerd en geliefd inwoner van New York. Nou ja bijna iedereen dan want J. Jonah Jameson is nog steeds geen voorstander. Hij is inmiddels hoofdredacteur bij de Daily Bugle af en bezit nu een radioprogramma waarin hij alle activiteiten van Spider-Man met argwaan volgt. Deze uitzendingen worden tijdens het spelen tussen de missies veelvuldig uitgezonden en zorgt voor de nodige vermaak. De heldendaden worden uiteraard door J. Jonah Jameson heel anders geïnterpreteerd.

Wanneer Spider-Man tussen de inwoners van New York rondloopt, merk je hoe geliefd hij is. Mensen willen op de foto of geven je complimentjes of een high five. De samenwerking met de inwoners en de autoriteiten staan ook op goede voet. Kortom de carrière van Spider-Man is al even gaande en zit nog steeds goed in de lift. Daar waar de voorstanders van Spider-Man de inwoners en de autoriteiten zijn, zijn een bataljon aan bekenden uit de stripboekenreeks traditiegetrouw de bad guys. We krijgen dan ook te maken met verschillende personages die uit zijn op, waar ze altijd op uit zijn: Macht.

 

De ene bad guy maakt plek voor de andere

Naast J. Jonah Jameson is Wilson Fisk bijvoorbeeld ook geen onbekende van Spider-Man. In het verhaal volgen we hoe en welke keuzes van Spider-Man en Peter Parker invloed hebben op de ontwikkelingen in en op de stad New York. Een goede daad oftewel het inrekenen van de ene bad guy maakt de baan vrij voor criminele en terroristische praktijken voor de andere bad guy. Het is niet dat je als speler invloed hebt op deze keuzes, dat is van te voren allemaal netjes voor je bepaald en gescript. Het maakt dat je een goed onderhouden verhaal krijgt voorgeschoteld welke filmachtig spectaculair wordt gepresenteerd.

 

Hoofdverhaal en zijmissies

Naast de hoofdverhaallijn zijn er talloze zijmissies en activiteiten die gedaan kunnen worden. Hiermee valt van alles te verdienen waarmee nieuwe outfits met specifieke krachten en perks kunnen worden vrijgespeeld alsmede punten kunnen worden verdiend om vaardigheden uit te breiden of te versterken. De wisselwerking tussen de hoofdverhaallijn en de zijmissies zijn goed in balans maar bieden verder niet veel diepgang in het hoofdverhaal. Het zijn echt zijmissies. Niets meer en niets minder. Je bent verplicht om de hoofdverhaallijn te volgen om zodoende nieuwe zijmissies vrij te spelen waarmee specifieke upgrades kunnen worden bemachtigd. Het ritme en aanbod is goed afgestemd. Dit zie je in veel games nog weleens hopeloos misgaan maar in deze game is dit goed uitgewerkt. Heb je even geen zin in de hoofdmissies dan kun je uren lang ronddwalen in New York en is er genoeg te doen om je te vermaken.

De relatie met Mary Jane Watson, een inmiddels gerespecteerd correspondent en journalist van de Daily Bugle, is complex maar staat wel op goede voet. Leuk om de traditionele spanning tussen de twee in deze game verder te zien ontwikkelen. Verder zien we veel bekende bad guys uit het Spider-Man Universum hun opwachting maken, zijn er veel verwijzingen naar de films (en andere films) en bezit de game een hoge portie typische goed getimede humor.

 

Webslingeren

Denk je aan Spider-Man dan denk je aan webslingeren. ‘Er is alles aan gedaan om het webslingeren tot in de perfectie goed te krijgen', volgens Insomniac Games en ja dit is erg goed gelukt. Naast dat het goed werkt is het gewoon erg leuk om dwars door New York te slingeren en de stad als speelgrond te zien. De besturing is erg intuïtief en heb je snel onder controle. De flow blijft er, mits je een goede koers bepaalt, lekker inzitten. Gaandeweg zijn er vaardigheidspunten te verdienen die ingezet kunnen worden om nog meer vaardigheden vrij te spelen waarmee je nog sneller en soepeler door New York kunt voortbewegen. Je kunt op een later moment ook ‘snelreizen’ van de ene naar de andere locatie maar het slingeren verveelde mij nooit en heb ik hier dus geen gebruik van gemaakt. Als er dan een onderdeel benoemd moet worden waar Spider-Man niet goed in is, dan is het zwemmen. Val niet in het water want de flow is er meteen uit.

 

Vechtsysteem

Het vechtsysteem is ongeveer gelijk aan het vechtsysteem in de Batman Arkham games. Combo’s leveren naast XP ook het meest focus op zodat er je over de mogelijkheid beschikt om een vijand in een quick action scene direct neer te zien gaan. Altijd spectaculair. De Spidey-sense komt goed van pas om inkomende vuisten, trappen, kogels, raketten en vele andere wapens aan te zien komen. Deze zijn te pareren en te ontwijken middels de ‘O’ knop op de controller. Aan het begin ging ik nog weleens dood omdat het wennen was aan de (on)mogelijkheden maar na enkele tijd spelen voel je het ritme aardig aan. En dan gaan we helemaal los. Slaan, trappen, luchtgevechten, webacties en de gadgets worden allemaal tegelijk ingezet. Het combineren van alle mogelijkheden levert je de meeste lol, de meest spectaculaire actie, de meeste experience points op en het geeft je echt een superheldengevoel. Je kunt ook kiezen voor een andere aanpak en reken af met de bad guys door stealth-technieken en/of gadgets in te zetten. Net zo leuk! Word je toch ontdekt dan is de eerdere optie er ook altijd nog. Ook zijn er, zoals je mag verwachten diverse, spectaculaire en pittige bossfights.

 

Duiven vangen, of een drone

De zijmissies bestaan voornamelijk uit losse disciplines uit de gameplay. Denk aan het vangen van duiven (webslingeren), het volgen en uitschakelen van een drone (webslingeren met objecten waar je door moet voor extra xp), oplossen van puzzels door bijvoorbeeld microscoop objectplaatjes goed leggen of een elektronisch circuit kloppend te krijgen, uitschakelen van een safehouse (vechten) en nog veel meer. Stuk voor stuk leuk om te doen en de moeilijkheidsgraad neemt naar gelang de game vorder toe waardoor er voldoende uitdaging blijft bestaan.

(Verhaal gaat verder onder de video)

Audiovisueel

De game zit audiovisueel sterk in elkaar, speelt soepel en loopt nagenoeg altijd stabiel op 30 fps op de PS4 (normale versie). De belichting in met name de overdagscenes zijn schitterend. In de nacht is dit wat fletsen en minder overtuigend maar zeker niet storend. Het straatbeeld is levendig, er is veel variatie in de verschillende districten van New York en het komt realistisch over. De textures zijn met name op grondniveau erg gedetailleerd en ook hier komt de belichting het beste uit de verf. Er gebeurt erg veel op straatniveau en om die reden maakte ik menigmaal gewoon een wandelingetje door de stad om mij te verwonderen over de hoeveelheid details die Insomniac in de stad heeft gestopt. Er is zelfs een beetje interactie met de inwoners al hebben zij allemaal een gescripte rol. Dat moet uren aan programmeerwerk gekost hebben. Ik heb dan ook gewoon een tijdje zitten kijken naar een potje 1-tegen-1 basketbal welke op een pleintje in een kooi werd gespeeld. Elders waren er dans-battles gaande op stukken karton. Geweldig uitgewerkt en je zou er zomaar aan voorbij kunnen gaan. Neem zeker even de tijd om gewoon eens een wandelingetje te maken.

 

(Tekst gaat verder onder de video)

De stad New York komt erg gedetailleerd, dynamisch, levendig en vol energie over. Wordt het je toch allemaal veel te druk dan ren en slinger je gewoon naar één van de hoogste gebouwen in het financial district op en geniet je van rust en prachtige vergezichten. De ondersteunende audiotrack is ongemerkt goed. Het sluit goed aan op wat je ziet en daardoor bijna als vanzelfsprekend. Let je er wat meer op dan hoor je goed de mix is. De voice-casting is zeer goed en overtuigend. Als goede grappen ook nog eens overtuigend overkomen dan zit het wel goed en dan gaat het je pas opvallen hoeveel dingen er eigenlijk mis kunnen gaan in een Spider-Man game. Het staat allemaal als een huis. De audiomix is ruimtelijk en op mijn 5.1 hometheater klinkt het gewoon lekker. Met een goed koptelefoon op word je er nog toch nog wat meer ingezogen

 

Conclusie

Ik en zeker ook onze 3 jarige dochter heeft zich buitengewoon goed vermaakt met het kijken hoe papa Spider-Man aan het spelen was. In het verleden is deze gamer een keer verkleed als Spider-Man naar het carnaval in het zuiden van het land gegaan en daar is een foto van. Deze hangt bij ons op het toilet naast een verzameling van andere ingelijste foto’s van levensgebeurtenissen. Onze dochter denkt dan ook dat ik de superheld Spider-Man ben. Het maakte dan ook een diepe indruk op haar toen ze papa al rennend, springend en slingerend door de stad zag manoeuvreren plus de ‘boeven’ een koekje van eigen deeg gaf. We hebben samen genoten van de avonturen van Spider-Man en hopelijk komt er een vervolg.

Het verhaal is goed, de gameplay is soepel en fun en audiovisueel is deze game tip top in orde. Mocht je de game nog niet in bezit hebben dan is het een leuk cadeau om te geven of te krijgen voor de komende feestdagen. Veel plezier!

 

Liam Brands

Gespeeld op Playstation 4

Cijver 9,5

 • Waarom dit mijn 10 favoriete albums van 2018 zijn

  Gepubliceerd: 9 januari 2019 17:15 Jaarlijstjes verschijnen de laatste weken weer met grote regelmaat in de kranten, tijdschriften, Twitter-overzichten en Facebook-tijdlijnen. Een enkele keer zelfs in mijn e-mailbakje! Onlangs zette ik mijn eigen 10 favoriete albums van 2018 op een rijtje, aangevuld met wat favoriete boxsets en andere speciale uitgaven. Lees verder
 • Letterlijke tekst testament

  Gepubliceerd: 7 januari 2019 11:00 De letterlijke tekst van een testament kan soms belangrijk zijn. Bijvoorbeeld als u uw partner tot erfgenaam heeft benoemd. Daarbij wordt soms als extra vermelding opgenomen dat de partner geen erfgenaam meer mag zijn, als uw relatie bij overlijden is verbroken. Lees verder
 • Bezoek landelijk unieke THBO-opleiding

  (Advertorial) Gepubliceerd: 17 januari 2019 16:59 De THBO-opleiding van Drenthe College Assen bestaat twintig jaar. Deze opleiding is uniek in Nederland. Maak kennis met studenten en docenten op de Open Dag van Drenthe College. Lees verder
 • Op naar 2019!

  Gepubliceerd: 18 december 2018 17:00 Als ik deze column schrijf vallen de sneeuwvlokken naar beneden. Iets te vroeg want de Kerst is pas over een week. De natuur laat zich niet leiden, ’t komt zoals ’t komt. Vandaag is het een witte wereld, met de kerst kan het helemaal anders zijn. Lees verder
 • Lowlands 2018 voor je kop – zondag

  Gepubliceerd: 20 augustus 2018 00:18 Zondag begon op Lowlands met smartlappen en eindigde met een gelikte show van hiphopartiest Kendrick Lamar. Daartussen schoot het aanbod wederom alle kanten op. Lees verder
 • Assenaar Aad Dubbelboer: ‘Groene energie voor mijzelf, mijn kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen’

  (Advertorial) Gepubliceerd: 14 januari 2019 14:06 Aad Dubbelboer (86) is lid van de Energiecoöperatie Duurzaam Assen. Een bewuste keuze, zegt de voormalige ondernemer, die ook lid was van Provinciale Staten: ‘Het klimaat is aan het veranderen en we ondervinden de gevolgen daar nu al van. Of we willen of niet, we moeten iets doen. Liefst samen en liefst lokaal, in onze eigen woonplaats.’ Lees verder
 • Lowlands 2018 voor je kop – zaterdag

  Gepubliceerd: 19 augustus 2018 00:55 In de jaren dat ik Lowlands bezoek heb ik nooit een saaie Lowlands zaterdag meegemaakt. Dit jaar was niet anders. Sterker nog, zelden was de diversiteit - van DeWolff tot N.E.R.D. - zo groot als vandaag en het niveau van de meegepakte optredens zo hoog. Lees verder
 • Lowlands 2018 voor je kop - vrijdag

  Gepubliceerd: 18 augustus 2018 01:12 Wie Lowlands vrijdag betreedt, beleeft even een déjà vu moment. 'Oh ja, sinds vorig jaar is het terrein opnieuw ingedeeld!' Tentjes dichtbij de ingang, de grote nieuwe Bravo die aan de rechterkant gelijk opduikt en veel meer ruimte rondom de podia. Het bevalt opnieuw prima. Lowlands was vroeg in de middag al in volle gang en dat met het beste festivalweer dat je je kan wensen. Lees verder
 • Wat mag je dit jaar niet missen op Lowlands?

  Gepubliceerd: 15 augustus 2018 18:00 De rugzak is ingepakt. Zonnebril, oordoppen en stevige schoenen in de aanslag. Alleen het polsbandje ontbreekt nog. Komende vrijdag gaat de 26e editie van het Lowlands Festival van start. Wat staat de 60.000 bezoekers dit jaar te wachten? Lees verder
 • Plaat voor je kop 155: Normaal (II) - Ojadasawa

  Gepubliceerd: 8 juli 2018 13:00 De ‘moeilijke tweede’. De opvolger van een gelauwerd debuut overtreffen: een flinke opgave. Overtreft het volgende album zowel commercieel als artistiek het succes van de eerste plaat? Neem Normaal: ‘Oerend Hard’ zorgde in 1977 voor een nationale aardverschuiving, maar hoe verging het opvolger ‘Ojadasawa’? Lees verder
 • Target Point Assen: Lasergamen en meer kan nu eindelijk ook in Assen

  (Advertorial) Gepubliceerd: 14 januari 2019 15:23 ASSEN Target Point Assen is sinds oktober 2018 een feit. Het bedrijf aan de Zeilmakerstraat is hét adres voor een stoer uitje of een feest. De 20-jarige Yoran Fidder is de drijvende kracht achter het immens grote bedrijf. Fidder begeleidde al langere tijd lasergame-kinderfeestjes en dit vond hij dusdanig interessant dat hij besloot voor zichzelf te beginnen en het groots aan te pakken. Lees verder
 • Notarieel samenlevingscontract

  Gepubliceerd: 2 juli 2018 12:00 De vakantieperiode breekt aan! Stel, u gaat straks samenwonen met uw vakantieliefde. Hoe gek het ook klinkt, samenwoners hebben geen officiële juridische status, zoals dat bij gehuwden of geregistreerd partners wel het geval is. Lees verder
 • A Way Out: 'Ik ben echt van de personages gaan houden'

  Gepubliceerd: 22 juni 2018 16:37 A Way Out is een unieke game. Niet zozeer vanwege het verhaal rond twee ontsnapte gevangenen of omdat het eigenlijk meer een film is dan een game, maar vooral vanwege het feit dat het spel uitsluitend door twee spelers gespeeld kan worden. Dit kan zowel offline op de bank rond dezelfde TV als online via het internet. Lees verder
 • Acht van de tien jonge ouders hebben voogdij niet geregeld

  Gepubliceerd: 18 juni 2018 15:00 Ik las onlangs dat 80% van ouders de voogdij voor hun kinderen niet hebben geregeld. Een schokkend aantal. Dat betekent dat niet officieel is vastgelegd aan wie de voogdij over hun kinderen wordt toegekend als beide ouders er onverhoopt niet meer zijn. Daarmee lopen zij het risico dat de rechter uiteindelijk een andere voogd benoemt dan wie de ouders graag hadden gewild. Lees verder
 • Plaat voor je kop 154: Jan de Hont

  Gepubliceerd: 10 juni 2018 13:00 Opeens staat hij daar, op het podium van Carré. Ruim 1700 mensen kijken naar gitarist Jan de Hont. Aan zijn zijde Freek de Jonge, voor de verandering met een gitaar om z’n hals. De laatste jaren was Jan de Hont bij mij een beetje uit beeld geraakt, maar hoe hij 'zijn' La Comparsa speelde herinnerde mij afgelopen zaterdag weer aan zijn unieke kwaliteiten. Lees verder
 • Eigen woning schenking en 180 dagen

  Gepubliceerd: 4 juni 2018 11:00 Als er vlak voor overlijden nog schenkingen worden gedaan om daarmee erfbelasting te besparen voor de erfgenamen komt men meestal bedrogen uit. Lees verder
 • Inroepen huurbeding

  Gepubliceerd: 22 mei 2018 10:30 Als een woning is verhuurd, brengt het bij verkoop minder op. Om die reden wordt er bij het vestigen van een hypotheek op bijvoorbeeld een woning, in de hypotheekakte altijd een verbod opgenomen voor de eigenaar de woning zonder toestemming van de bank te verhuren. In de volksmond ook wel het 'huurbeding' genoemd. Lees verder
 • Zonder schriftelijke vastlegging geen koop

  Gepubliceerd: 7 mei 2018 12:00 Met grote regelmaat ontvang ik de laatste tijd telefoontjes waarin partijen vertellen dat ze (zonder tussenkomst van een makelaar) snel tot de daadwerkelijke overdracht willen overgaan en er geen koopovereenkomst is getekend. Lees verder
 • Nightmares on Wax is terug met achtste album 'Shape The Future'

  Gepubliceerd: 21 april 2018 08:30 Nightmares on Wax is het langst van alle artiesten verbonden aan Warp Records. Al bijna dertig jaar maakt het Engelse duo, bestaande uit George Evelyn en Robin Taylor-Firth, onweerstaanbare triphop. Eerder dit jaar verscheen hun achtste album 'Shape The Future', uiteraard weer op Warp. Lees verder
 • NFS Payback: mooie mensen, snelle auto’s, illegale races en criminaliteit

  Gepubliceerd: 26 februari 2018 14:35 Het jaar 2017 gaat de boeken in als een meer dan uitstekend jaar voor liefhebbers van racegames. Eerder dat jaar verschenen namelijk al grote titels als Dirt 4, Forza Motorsport 7, Gran Turismo Sport en Project CARS 2. Lees verder
 • Mark E. Smith van The Fall was een icoon in de Britse popmuziek

  Gepubliceerd: 17 februari 2018 08:30 Ruim veertig jaar lang was Mark E. Smith de frontman van de legendarische Engelse waveband The Fall. Op woensdag 24 januari overleed Smith op 60-jarige leeftijd aan de gevolgen van long- en nierkanker. Hij was een icoon in de Britse popmuziek, Lees verder
 • Plaat voor je kop 153: The Beatles – 'De witte dubbel'

  Gepubliceerd: 3 februari 2018 13:00 Échte goede dubbelalbums vormen in de popgeschiedenis een unicum. Sowieso zijn ze verbonden aan het vinyltijdperk, dat in de jaren zestig zijn oorsprong heeft. ‘Blonde on Blonde’ van Bob Dylan en ‘Freak Out’ van Frank Zappa waren de eerste. Lees verder
 • Samenlevers zonder contract en de strijd om de inboedel

  Gepubliceerd: 31 januari 2018 16:00 Als samenwoners uit elkaar gaan, zullen zij hun spulletjes moeten verdelen. Als er geen samenlevingscontract is, dan zal het stel moeten overleggen wie welke spullen meeneemt. Lees verder
 • Oud Egypte was goede keuze voor Assassins Creed Origins

  Gepubliceerd: 29 januari 2018 16:10 Na Assassins Creed Syndicate in 2015 is eind vorig jaar het tiende spel uit deze Assassins Creed-serie verschenen genaamd "Origins". De game neemt je mee naar het mysterieuze Egypte, in het jaar 49 voor Christus. Lees verder
 • 13 - 'De dag dat...'

  Gepubliceerd: 25 januari 2018 17:00 ...En dan is er dus een jaar voorbijgevlogen! Alweer mijn laatste blog. Ik mocht eraan beginnen in de aanloop naar mijn 65e verjaardag en het jubileumjaar 2018 en zover zijn we dus nu. Lees verder
 • Public Image Limited maakt Retropop onveilig

  Gepubliceerd: 20 januari 2018 08:30 De organisatie van Retropop heeft wel een hele opvallende naam aan het programma toegevoegd. De Engelse postpunkformatie Public Image Limited (PiL) maakt op zaterdag 9 juni de NoLimitStage onveilig. Lees verder
 • Een tweede gemachtigde in uw levenstestament

  Gepubliceerd: 15 januari 2018 21:00 Het belang van een levenstestament is inmiddels al bij veel mensen doorgedrongen. Door een levenstestament te maken regelt u tijdig wie uw belangen waarneemt, als u in de toekomst tijdelijk of definitief zelf niet meer in staat bent dat te doen. Lees verder
 • 12 - Vergaarbak of divers?

  Gepubliceerd: 28 december 2017 17:00 Aan het eind van het jaar krijgt men in het algemeen de neiging zogenaamde 'overdenkingen' te ventileren in gesproken of geschreven tekst. Ik overdenk natuurlijk óók, maar wil het vooral luchtig houden. Lees verder
 • Star Wars Battlefront 2 maakt valse start maar heeft gave spacebattles

  Gepubliceerd: 28 december 2017 15:16 ​Zelden is er nog voor de officiële releasedatum zoveel negatieve aandacht rondom een game geweest als voor Electronic Arts (EA) Star Wars Battlefront 2 (SWB2). Lees verder
 • Plaat voor je kop 152: ABBA (II)

  Gepubliceerd: 23 december 2017 15:00 Soms heb je van die perioden dat je zin hebt om diep te duiken in het werk van een bepaalde band. Onlangs was ABBA aan de beurt. Een groep waarvan ik zeker eenmaal per jaar alle albums draai. Nu deed ik dat aan de hand van een bijzonder boek. Lees verder
 • Plaat voor je kop 151: China Crisis

  Gepubliceerd: 18 december 2017 21:00 Voor welke muziek mag je ’s nachts wakker gemaakt worden? Kreeg die vraag afgelopen weekend weer eens voor de kiezen. ‘Vast niet veel uit de jaren tachtig’, was de daaropvolgende, veel te snelle aanname. ‘Waarom? Prima tijdperk’, antwoordde ik. Lees verder
 • Gary Numan is nog steeds zeer relevant

  Gepubliceerd: 16 december 2017 08:30 Gary Numan geeft op woensdag 7 maart een concert in TivoliVredenburg in Utrecht. De Engelse synthesizermuzikant is een graag geziene gast in Nederland. Zo gaf hij in oktober nog een geslaagd optreden in Paradiso tijdens het Amsterdam Dance Event. Lees verder
 • Het notarisvak

  Gepubliceerd: 13 december 2017 11:00 Als ik in mijn agenda kijk, kan ik amper begrijpen dat het jaar alweer bijna voorbij is. 2017 is in mijn beleving voorbij gevlogen. Lees verder
 • Houden de Rabbids Mario wel heel?

  Gepubliceerd: 1 december 2017 16:05 Toen ik voor het eerst van de game ‘Mario+Rabbids Kingdom Battle’ hoorde was ik alles behalve enthousiast. Dat deze Mario-game door Ubisoft werd ontwikkeld deed me pijn als fan van Mario. Lees verder
 • Schenking op de gemeenschappelijke rekening risicovol

  Gepubliceerd: 28 november 2017 14:00 Naast dat Sinterklaas het druk heeft in deze tijd met het rondbrengen van kadootjes, ben ik in deze maand als notaris druk met het opmaken van akten voor schenkingen. Lees verder
 • Leid een relaxt boerenleventje in Story of Seasons

  Gepubliceerd: 24 november 2017 14:21 Ben jij het ook zo zat om continue de wereld te moeten redden van aliens, prinsessen te redden uit de handen vanslechteriken, of ben je alles in het algemeen gewoon even beu? Lees verder
 • 11 - Ozzy

  Gepubliceerd: 23 november 2017 16:00 Geweldige herinneringen heb ik aan de maandenlange tournee in 1983 waarin ons bandje Vandenberg met de roemruchte Ozzy Osbourne de Verenigde Staten onveilig maakte. Ik mag het u niet onthouden. Lees verder
 • Mag de gemachtigde aan zichzelf schenken of verkopen?

  Gepubliceerd: 13 november 2017 10:00 Soms geeft iemand een volmacht aan de partner, een kind of een bekende om allerlei noodzakelijke handelingen te kunnen verrichten. De laatste jaren is ook de uitgebreide algemene volmacht, die ook wel een ‘levenstestament’ wordt genoemd. Lees verder