Lowlands 2018 voor je kop – zondag

Gepubliceerd:
Zondag begon op Lowlands met smartlappen en eindigde met een gelikte show van hiphopartiest Kendrick Lamar. Daartussen schoot het aanbod wederom alle kanten op.
vorige
 • Lowlands zondag - Patti Smith. - © NDC/ Kees Bakker
  Lowlands zondag - Patti Smith. - © NDC/ Kees Bakker
 • Lowlands zondag - publiek bij Patti Smith. - © NDC/ Kees Bakker
  Lowlands zondag - publiek bij Patti Smith. - © NDC/ Kees Bakker
 • Lowlands - zondag - Patti Smith. - © NDC/ Wouter Bessels
  Lowlands - zondag - Patti Smith. - © NDC/ Wouter Bessels
 • Lowlands zondag - Patti Smith. - © NDC/ Kees Bakker
  Lowlands zondag - Patti Smith. - © NDC/ Kees Bakker
 • Lowlands zondag - © NDC/ Kees Bakker
  Lowlands zondag - © NDC/ Kees Bakker
 • Lowlands - zondag. - © NDC/ Wouter Bessels
  Lowlands - zondag. - © NDC/ Wouter Bessels
 • Lowlands zondag - Amenra. - © NDC/ Kees Bakker
  Lowlands zondag - Amenra. - © NDC/ Kees Bakker
 • Lowlands zondag - Amenra. - © NDC/ Kees Bakker
  Lowlands zondag - Amenra. - © NDC/ Kees Bakker
 • Lowlands zondag - publiek. - © NDC/ Kees Bakker
  Lowlands zondag - publiek. - © NDC/ Kees Bakker
 • Lowlands - zondag. - © NDC/ Wouter Bessels
  Lowlands - zondag. - © NDC/ Wouter Bessels
 • Lowlands zondag - Rag'n'bone man. - © NDC/ Kees Bakker
  Lowlands zondag - Rag'n'bone man. - © NDC/ Kees Bakker
 • Lowlands zondag - Rag'n'bone man - © NDC/ Kees Bakker
  Lowlands zondag - Rag'n'bone man - © NDC/ Kees Bakker
 • Lowlands - zondag. - © NDC/ Wouter Bessels
  Lowlands - zondag. - © NDC/ Wouter Bessels
 • Lowlands zondag - Kendrick Lamar. - © Ilona Wamsteker
  Lowlands zondag - Kendrick Lamar. - © Ilona Wamsteker
 • Lowlands zondag - Dua Lipa. - © Ilona Wamsteker
  Lowlands zondag - Dua Lipa. - © Ilona Wamsteker
 • Lowlands - zondag. - © NDC/ Wouter Bessels
  Lowlands - zondag. - © NDC/ Wouter Bessels
 • Lowlands zondag - Patti Smith. - © NDC/ Kees Bakker
  Lowlands zondag - Patti Smith. - © NDC/ Kees Bakker
volgende

Als Spinvis in de Heineken net aan zijn fraaie optreden bij menigeen de kater van de vorige avond wegspoelt start in de Alpha de Smartlappenkaraoke, met gastoptredens van onder andere Jacques Herb en Angela Groothuizen die 'Amsterdam Huilt' zong, een lied over de Jodenvervolging.

Tom Odell

Maar er is meer op de vroege zondagmiddag: twee jaar geleden opende Tom Odell Lowlands in de Alpha met een hartverwarmende show. Vandaag stond de sympathieke jonge Brit daar weer, ditmaal in de Bravo. Odell is bijna onafscheidelijk van zijn vleugel en houdt ervan om vooraan contact te maken met zijn veelal jonge publiek. Natuurlijk komt Another Love langs in de loop van de set, maar daarvoor heeft het 27-jarige talent al bewezen dat hij vandaag met zijn beste been uit bed is gestapt en een puik concert staat te geven. Het wel soms wel aan de formulematige kant. Vaak zijn de liedjes naar je gevoel al afgelopen, maar dan pakt hij nog even uit met een climaxsolo op de vleugel of plakt hij er een hoge, lange uithaal aan vast. Bij vlagen doet hij denken aan Billy Joel. Of aan een vroege Elton John. Kom maar op met die cover van Tiny Dancer bij de volgende Lowlands-show.

 

Amenra

Ondertussen is in de nabijgelegen India doommetalband Amenra begonnen. Het is al vaak gezegd: verwacht geen gezelligheid, maar een donkere hoogmis vol trage en diepe metalriffs, overspoeld met de weerbarstige zang van Colin van Eeckhout. Schreeuwend met zijn gezicht naar drummer Bjorn Lebon en hoog, zacht en loepzuiver in de richting naar het gros headbangers die aan een uur geen genoeg hebben. Het is traag, vol dynamiek en zeer intens. De geluidsman het volume wel iets mogen opschroeven. Tijdens de rustige passages wordt druk bijgepraat en menen enkelen ‘Slayer!’ te moeten roepen. Maar voor zo'n plek op Lowlands doen de Vlamingen het overtuigend. Geen smaakmaker - de koffie met cake kan na afloop door - maar al vroeg op de zondag zonder meer een van de hoogtepunten.

 

Patti Smith

Als een verschil van dag en nacht daarna even kijken bij Rag’n’bone Man in de Alpha. Dosis feelgood soul waar de goed gevulde tent prima in meegaat. Zelfs het zonnetje breekt nog even door. Het heeft allemaal niet zoveel om het lijf, maar de lijvige Brit komt wel geïnspireerd over.
Nee, dan Patti Smith. De legendarische zangeres maakte in de tweede helft van de jaren zeventig twee albums waarmee ze in één klap de weg vrijmaakte voor vrouwelijke singer-songwriters met een sterke muzikale persoonlijkheid. Inmiddels is zij 71 jaar en nog steeds is iedere blik, iedere zin en iedere beweging echt aan haar. Smith vertelt verhalen en neemt iedereen mee in haar wereld. Ondertussen spuugt ze, zoals het een punkrocklegende betaamt, regelmatig een verse fluim op het podium. Openen doet ze met Dancing Barefoot; ooit eind jaren tachtig door U2 gecoverd voor een b-kantje en een heuse Patti klassieker.
Na twee nummers maant ze de fotografen vooraan om aan de kant te gaan. Ze belemmeren haar gezichtsveld. Dat doet vermoeden dat ze er geen zin in heeft, maar alles behalve dat. Dit optreden sluit haar huidige tournee af (ze stond drie weken geleden nog in een uitverkocht Paradiso) en Smith had het met haar band - waarin ook haar zoon Jackson op gitaar - niet beter kunnen treffen. Haar cover van Midnight Oils Beds Are Burning ontroert, Because The Night doet de tent volledig meezingen en met People Have The Power viert zij de vrijheid. Niet voordat Smith halverwege even heeft voorgelezen uit haar bundel die onlangs uitkwam via het Nexus Instituut uit Amsterdam: een pleidooi voor Jerusalem voor een volle Bravo die zijn adem inhoudt. Wat een zeggingskracht, van begin tot eind. Dat ziet ook festivaldirecteur Eric van Eerdenburg. Met een lach van oor tot oor kan hij - te midden van een stel toekijkende artiesten - vanuit de coulissen niet anders concluderen dat Patti een goede keuze is geweest.
Een uur na aanvang is het voorbij en heeft ze laten zien dat muzikale en tekstuele inhoud nog immer de hoofdzaak bij haar zijn. Patti Smith heeft statuur. Niemand die dat haar ooit zal afpakken.

 

Dua Lipa

Het namiddagfeestje in de Alpha komt op naam van Dropkick Murphys die in sneltreinvaart zijn feestelijke folkrock afvuurt op de meedeinende tent. Dat doet Dua Lipa twee uur later nog even dunnetjes over, maar op haar geheel eigen wijze. Haar outfit is hetzelfde ‘pakkie aan’, maar haar show, inclusief dansers en een voltallige band overtuigt veel mee dan twee jaar geleden op Lowlands toen ze nog amper een uur kon vol zingen. De belofte van toen is een popicoon van nu. Niet voor niets dat na afloop een hoop bezoekers het terrein vaarwel zeggen en de aftocht inzetten. Die missen dan onder andere een Colombiaans feestje in de Lima van Kumbia Boruka, de IJslandse trance van Kiasmos in de Heineken en natuurlijk headliner Kendrick Lamar. Hij sluit Lowlands in stijl af, vol rake visuals en veel vuur, heel veel vuur. Een feest voor wie nog even niet aan de dag van morgen wil denken en de laatste energie van het weekend eruit wil persen.

 

De vermoeide gezichten zijn dan op het festivalterrein niet op twee handen te tellen, de overgebleven muntjes worden ingewisseld en een snelle blik op de stappenteller-app zegt dat Lowlands mij ruim dertig kilometer heeft laten lopen. Het was een gevarieerde editie, waarin hiphop, gitaarrock en gelikte popshows de klok sloegen, maar waarbij ook de oudgedienden even lieten zien waar qua zeggingskracht het werkelijk om gaat. Vergeet alle bijzaken: uiteindelijk draait het alleen maar om muziek. Dat is wat Lowlands dit jaar de toekomst meegeeft.

Tot volgend jaar, tot Lowlands!

Lees ook:
Lowlands 2018 voor je kop - vrijdag
Lowlands 2018 voor je kop - zaterdag
Wat mag je dit jaar niet missen op Lowlands?

 • Waarom dit mijn 10 favoriete albums van 2018 zijn

  Gepubliceerd: 9 januari 2019 17:15 Jaarlijstjes verschijnen de laatste weken weer met grote regelmaat in de kranten, tijdschriften, Twitter-overzichten en Facebook-tijdlijnen. Een enkele keer zelfs in mijn e-mailbakje! Onlangs zette ik mijn eigen 10 favoriete albums van 2018 op een rijtje, aangevuld met wat favoriete boxsets en andere speciale uitgaven. Lees verder
 • Letterlijke tekst testament

  Gepubliceerd: 7 januari 2019 11:00 De letterlijke tekst van een testament kan soms belangrijk zijn. Bijvoorbeeld als u uw partner tot erfgenaam heeft benoemd. Daarbij wordt soms als extra vermelding opgenomen dat de partner geen erfgenaam meer mag zijn, als uw relatie bij overlijden is verbroken. Lees verder
 • Bezoek landelijk unieke THBO-opleiding

  (Advertorial) Gepubliceerd: 17 januari 2019 16:59 De THBO-opleiding van Drenthe College Assen bestaat twintig jaar. Deze opleiding is uniek in Nederland. Maak kennis met studenten en docenten op de Open Dag van Drenthe College. Lees verder
 • Op naar 2019!

  Gepubliceerd: 18 december 2018 17:00 Als ik deze column schrijf vallen de sneeuwvlokken naar beneden. Iets te vroeg want de Kerst is pas over een week. De natuur laat zich niet leiden, ’t komt zoals ’t komt. Vandaag is het een witte wereld, met de kerst kan het helemaal anders zijn. Lees verder
 • Spider-Man, is er eentje om in te lijsten

  Gepubliceerd: 8 oktober 2018 16:45 ​Het was zeer verrassend dat Insomniac Games op de E3 in 2016 de komst van Spider-Man als exclusieve PS4 titel aankondigde. We moesten wel even geduldig zijn want de release duurde uiteindelijk nog tot begin september 2018. De fanbase ging bij de aankondiging al uit zijn dak want een echt goede Spider-Man game is maar zeldzaam. Lees verder
 • Target Point Assen: Lasergamen en meer kan nu eindelijk ook in Assen

  (Advertorial) Gepubliceerd: 14 januari 2019 15:23 ASSEN Target Point Assen is sinds oktober 2018 een feit. Het bedrijf aan de Zeilmakerstraat is hét adres voor een stoer uitje of een feest. De 20-jarige Yoran Fidder is de drijvende kracht achter het immens grote bedrijf. Fidder begeleidde al langere tijd lasergame-kinderfeestjes en dit vond hij dusdanig interessant dat hij besloot voor zichzelf te beginnen en het groots aan te pakken. Lees verder
 • Lowlands 2018 voor je kop – zaterdag

  Gepubliceerd: 19 augustus 2018 00:55 In de jaren dat ik Lowlands bezoek heb ik nooit een saaie Lowlands zaterdag meegemaakt. Dit jaar was niet anders. Sterker nog, zelden was de diversiteit - van DeWolff tot N.E.R.D. - zo groot als vandaag en het niveau van de meegepakte optredens zo hoog. Lees verder
 • Lowlands 2018 voor je kop - vrijdag

  Gepubliceerd: 18 augustus 2018 01:12 Wie Lowlands vrijdag betreedt, beleeft even een déjà vu moment. 'Oh ja, sinds vorig jaar is het terrein opnieuw ingedeeld!' Tentjes dichtbij de ingang, de grote nieuwe Bravo die aan de rechterkant gelijk opduikt en veel meer ruimte rondom de podia. Het bevalt opnieuw prima. Lowlands was vroeg in de middag al in volle gang en dat met het beste festivalweer dat je je kan wensen. Lees verder
 • Wat mag je dit jaar niet missen op Lowlands?

  Gepubliceerd: 15 augustus 2018 18:00 De rugzak is ingepakt. Zonnebril, oordoppen en stevige schoenen in de aanslag. Alleen het polsbandje ontbreekt nog. Komende vrijdag gaat de 26e editie van het Lowlands Festival van start. Wat staat de 60.000 bezoekers dit jaar te wachten? Lees verder
 • Plaat voor je kop 155: Normaal (II) - Ojadasawa

  Gepubliceerd: 8 juli 2018 13:00 De ‘moeilijke tweede’. De opvolger van een gelauwerd debuut overtreffen: een flinke opgave. Overtreft het volgende album zowel commercieel als artistiek het succes van de eerste plaat? Neem Normaal: ‘Oerend Hard’ zorgde in 1977 voor een nationale aardverschuiving, maar hoe verging het opvolger ‘Ojadasawa’? Lees verder
 • Assenaar Aad Dubbelboer: ‘Groene energie voor mijzelf, mijn kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen’

  (Advertorial) Gepubliceerd: 14 januari 2019 14:06 Aad Dubbelboer (86) is lid van de Energiecoöperatie Duurzaam Assen. Een bewuste keuze, zegt de voormalige ondernemer, die ook lid was van Provinciale Staten: ‘Het klimaat is aan het veranderen en we ondervinden de gevolgen daar nu al van. Of we willen of niet, we moeten iets doen. Liefst samen en liefst lokaal, in onze eigen woonplaats.’ Lees verder
 • Notarieel samenlevingscontract

  Gepubliceerd: 2 juli 2018 12:00 De vakantieperiode breekt aan! Stel, u gaat straks samenwonen met uw vakantieliefde. Hoe gek het ook klinkt, samenwoners hebben geen officiële juridische status, zoals dat bij gehuwden of geregistreerd partners wel het geval is. Lees verder
 • A Way Out: 'Ik ben echt van de personages gaan houden'

  Gepubliceerd: 22 juni 2018 16:37 A Way Out is een unieke game. Niet zozeer vanwege het verhaal rond twee ontsnapte gevangenen of omdat het eigenlijk meer een film is dan een game, maar vooral vanwege het feit dat het spel uitsluitend door twee spelers gespeeld kan worden. Dit kan zowel offline op de bank rond dezelfde TV als online via het internet. Lees verder
 • Acht van de tien jonge ouders hebben voogdij niet geregeld

  Gepubliceerd: 18 juni 2018 15:00 Ik las onlangs dat 80% van ouders de voogdij voor hun kinderen niet hebben geregeld. Een schokkend aantal. Dat betekent dat niet officieel is vastgelegd aan wie de voogdij over hun kinderen wordt toegekend als beide ouders er onverhoopt niet meer zijn. Daarmee lopen zij het risico dat de rechter uiteindelijk een andere voogd benoemt dan wie de ouders graag hadden gewild. Lees verder
 • Plaat voor je kop 154: Jan de Hont

  Gepubliceerd: 10 juni 2018 13:00 Opeens staat hij daar, op het podium van Carré. Ruim 1700 mensen kijken naar gitarist Jan de Hont. Aan zijn zijde Freek de Jonge, voor de verandering met een gitaar om z’n hals. De laatste jaren was Jan de Hont bij mij een beetje uit beeld geraakt, maar hoe hij 'zijn' La Comparsa speelde herinnerde mij afgelopen zaterdag weer aan zijn unieke kwaliteiten. Lees verder
 • Eigen woning schenking en 180 dagen

  Gepubliceerd: 4 juni 2018 11:00 Als er vlak voor overlijden nog schenkingen worden gedaan om daarmee erfbelasting te besparen voor de erfgenamen komt men meestal bedrogen uit. Lees verder
 • Inroepen huurbeding

  Gepubliceerd: 22 mei 2018 10:30 Als een woning is verhuurd, brengt het bij verkoop minder op. Om die reden wordt er bij het vestigen van een hypotheek op bijvoorbeeld een woning, in de hypotheekakte altijd een verbod opgenomen voor de eigenaar de woning zonder toestemming van de bank te verhuren. In de volksmond ook wel het 'huurbeding' genoemd. Lees verder
 • Zonder schriftelijke vastlegging geen koop

  Gepubliceerd: 7 mei 2018 12:00 Met grote regelmaat ontvang ik de laatste tijd telefoontjes waarin partijen vertellen dat ze (zonder tussenkomst van een makelaar) snel tot de daadwerkelijke overdracht willen overgaan en er geen koopovereenkomst is getekend. Lees verder
 • Nightmares on Wax is terug met achtste album 'Shape The Future'

  Gepubliceerd: 21 april 2018 08:30 Nightmares on Wax is het langst van alle artiesten verbonden aan Warp Records. Al bijna dertig jaar maakt het Engelse duo, bestaande uit George Evelyn en Robin Taylor-Firth, onweerstaanbare triphop. Eerder dit jaar verscheen hun achtste album 'Shape The Future', uiteraard weer op Warp. Lees verder
 • NFS Payback: mooie mensen, snelle auto’s, illegale races en criminaliteit

  Gepubliceerd: 26 februari 2018 14:35 Het jaar 2017 gaat de boeken in als een meer dan uitstekend jaar voor liefhebbers van racegames. Eerder dat jaar verschenen namelijk al grote titels als Dirt 4, Forza Motorsport 7, Gran Turismo Sport en Project CARS 2. Lees verder
 • Mark E. Smith van The Fall was een icoon in de Britse popmuziek

  Gepubliceerd: 17 februari 2018 08:30 Ruim veertig jaar lang was Mark E. Smith de frontman van de legendarische Engelse waveband The Fall. Op woensdag 24 januari overleed Smith op 60-jarige leeftijd aan de gevolgen van long- en nierkanker. Hij was een icoon in de Britse popmuziek, Lees verder
 • Plaat voor je kop 153: The Beatles – 'De witte dubbel'

  Gepubliceerd: 3 februari 2018 13:00 Échte goede dubbelalbums vormen in de popgeschiedenis een unicum. Sowieso zijn ze verbonden aan het vinyltijdperk, dat in de jaren zestig zijn oorsprong heeft. ‘Blonde on Blonde’ van Bob Dylan en ‘Freak Out’ van Frank Zappa waren de eerste. Lees verder
 • Samenlevers zonder contract en de strijd om de inboedel

  Gepubliceerd: 31 januari 2018 16:00 Als samenwoners uit elkaar gaan, zullen zij hun spulletjes moeten verdelen. Als er geen samenlevingscontract is, dan zal het stel moeten overleggen wie welke spullen meeneemt. Lees verder
 • Oud Egypte was goede keuze voor Assassins Creed Origins

  Gepubliceerd: 29 januari 2018 16:10 Na Assassins Creed Syndicate in 2015 is eind vorig jaar het tiende spel uit deze Assassins Creed-serie verschenen genaamd "Origins". De game neemt je mee naar het mysterieuze Egypte, in het jaar 49 voor Christus. Lees verder
 • 13 - 'De dag dat...'

  Gepubliceerd: 25 januari 2018 17:00 ...En dan is er dus een jaar voorbijgevlogen! Alweer mijn laatste blog. Ik mocht eraan beginnen in de aanloop naar mijn 65e verjaardag en het jubileumjaar 2018 en zover zijn we dus nu. Lees verder
 • Public Image Limited maakt Retropop onveilig

  Gepubliceerd: 20 januari 2018 08:30 De organisatie van Retropop heeft wel een hele opvallende naam aan het programma toegevoegd. De Engelse postpunkformatie Public Image Limited (PiL) maakt op zaterdag 9 juni de NoLimitStage onveilig. Lees verder
 • Een tweede gemachtigde in uw levenstestament

  Gepubliceerd: 15 januari 2018 21:00 Het belang van een levenstestament is inmiddels al bij veel mensen doorgedrongen. Door een levenstestament te maken regelt u tijdig wie uw belangen waarneemt, als u in de toekomst tijdelijk of definitief zelf niet meer in staat bent dat te doen. Lees verder
 • 12 - Vergaarbak of divers?

  Gepubliceerd: 28 december 2017 17:00 Aan het eind van het jaar krijgt men in het algemeen de neiging zogenaamde 'overdenkingen' te ventileren in gesproken of geschreven tekst. Ik overdenk natuurlijk óók, maar wil het vooral luchtig houden. Lees verder
 • Star Wars Battlefront 2 maakt valse start maar heeft gave spacebattles

  Gepubliceerd: 28 december 2017 15:16 ​Zelden is er nog voor de officiële releasedatum zoveel negatieve aandacht rondom een game geweest als voor Electronic Arts (EA) Star Wars Battlefront 2 (SWB2). Lees verder
 • Plaat voor je kop 152: ABBA (II)

  Gepubliceerd: 23 december 2017 15:00 Soms heb je van die perioden dat je zin hebt om diep te duiken in het werk van een bepaalde band. Onlangs was ABBA aan de beurt. Een groep waarvan ik zeker eenmaal per jaar alle albums draai. Nu deed ik dat aan de hand van een bijzonder boek. Lees verder
 • Plaat voor je kop 151: China Crisis

  Gepubliceerd: 18 december 2017 21:00 Voor welke muziek mag je ’s nachts wakker gemaakt worden? Kreeg die vraag afgelopen weekend weer eens voor de kiezen. ‘Vast niet veel uit de jaren tachtig’, was de daaropvolgende, veel te snelle aanname. ‘Waarom? Prima tijdperk’, antwoordde ik. Lees verder
 • Gary Numan is nog steeds zeer relevant

  Gepubliceerd: 16 december 2017 08:30 Gary Numan geeft op woensdag 7 maart een concert in TivoliVredenburg in Utrecht. De Engelse synthesizermuzikant is een graag geziene gast in Nederland. Zo gaf hij in oktober nog een geslaagd optreden in Paradiso tijdens het Amsterdam Dance Event. Lees verder
 • Het notarisvak

  Gepubliceerd: 13 december 2017 11:00 Als ik in mijn agenda kijk, kan ik amper begrijpen dat het jaar alweer bijna voorbij is. 2017 is in mijn beleving voorbij gevlogen. Lees verder
 • Houden de Rabbids Mario wel heel?

  Gepubliceerd: 1 december 2017 16:05 Toen ik voor het eerst van de game ‘Mario+Rabbids Kingdom Battle’ hoorde was ik alles behalve enthousiast. Dat deze Mario-game door Ubisoft werd ontwikkeld deed me pijn als fan van Mario. Lees verder
 • Schenking op de gemeenschappelijke rekening risicovol

  Gepubliceerd: 28 november 2017 14:00 Naast dat Sinterklaas het druk heeft in deze tijd met het rondbrengen van kadootjes, ben ik in deze maand als notaris druk met het opmaken van akten voor schenkingen. Lees verder
 • Leid een relaxt boerenleventje in Story of Seasons

  Gepubliceerd: 24 november 2017 14:21 Ben jij het ook zo zat om continue de wereld te moeten redden van aliens, prinsessen te redden uit de handen vanslechteriken, of ben je alles in het algemeen gewoon even beu? Lees verder
 • 11 - Ozzy

  Gepubliceerd: 23 november 2017 16:00 Geweldige herinneringen heb ik aan de maandenlange tournee in 1983 waarin ons bandje Vandenberg met de roemruchte Ozzy Osbourne de Verenigde Staten onveilig maakte. Ik mag het u niet onthouden. Lees verder
 • Mag de gemachtigde aan zichzelf schenken of verkopen?

  Gepubliceerd: 13 november 2017 10:00 Soms geeft iemand een volmacht aan de partner, een kind of een bekende om allerlei noodzakelijke handelingen te kunnen verrichten. De laatste jaren is ook de uitgebreide algemene volmacht, die ook wel een ‘levenstestament’ wordt genoemd. Lees verder