Lowlands 2018 voor je kop - vrijdag

Gepubliceerd:
Wie Lowlands vrijdag betreedt, beleeft even een déjà vu moment. 'Oh ja, sinds vorig jaar is het terrein opnieuw ingedeeld!' Tentjes dichtbij de ingang, de grote nieuwe Bravo die aan de rechterkant gelijk opduikt en veel meer ruimte rondom de podia. Het bevalt opnieuw prima. Lowlands was vroeg in de middag al in volle gang en dat met het beste festivalweer dat je je kan wensen.
vorige
 • Lowlands 2018 - vrijdag. - © NDC / Wouter Bessels
  Lowlands 2018 - vrijdag. - © NDC / Wouter Bessels
 • Lowlands 2018 - vrijdag. - © NDC / Wouter Bessels
  Lowlands 2018 - vrijdag. - © NDC / Wouter Bessels
 • Lowlands vrijdag - De La Soul. - © NDC/ Kees Bakker
  Lowlands vrijdag - De La Soul. - © NDC/ Kees Bakker
 • Lowlands vrijdag - De La Soul. - © NDC/ Kees Bakker
  Lowlands vrijdag - De La Soul. - © NDC/ Kees Bakker
 • Lowlands vrijdag - Nils Frahm. - © NDC/ Kees Bakker
  Lowlands vrijdag - Nils Frahm. - © NDC/ Kees Bakker
 • Lowlands vrijdag. - © NDC/ Kees Bakker
  Lowlands vrijdag. - © NDC/ Kees Bakker
 • Lowlands vrijdag - Nils Frahm. - © NDC/ Kees Bakker
  Lowlands vrijdag - Nils Frahm. - © NDC/ Kees Bakker
 • Lowlands vrijdag - © NDC/ Kees Bakker
  Lowlands vrijdag - © NDC/ Kees Bakker
 • Lowlands 2018 - vrijdag. - © NDC / Wouter Bessels
  Lowlands 2018 - vrijdag. - © NDC / Wouter Bessels
 • Lowlands vrijdag - Gorillaz. - © NDC/ Kees Bakker
  Lowlands vrijdag - Gorillaz. - © NDC/ Kees Bakker
volgende

Over déjà vu gesproken en laten we gelijk met het grote werk beginnen: maar liefst drie acts in de grote Alpha-tent zijn terug van weggeweest. De La Soul, The Wombats en de onvermijdelijke De Jeugd van Tegenwoordig. Oldskool hiphoplegende De La Soul is na 18 jaar terug op Lowlands en trapt even voor twee uur af met zijn happy hiphop. Verwacht geen politieke statements of vieze woordjes: nee, De La Soul legt continu het accent op de muziek en de vloeiende raps, waarbij met name de blazerssectie in het oog springt. Dit zou zo op North Sea Jazz kunnen en dat is ook eerder deze zomer gebeurd. Prima opener, maar het publiek reageert nog wat lauwtjes. Ligt het aan het vroege tijdstip op de dag? De vlam slaat niet echt in de pan.

 

The Wombats

Voor The Wombats was het tien jaar geleden geen kwestie van nagelbijten, maar gaan voor de overwinning op het toppunt van zijn doorbraak. Het Engelse trio laat vrijdag zien dat ze nog steeds glanst, rockt en vol energie met de pakkende Britpop de Alpha mee laat zingen én dansen. En ‘Let’s Dance To Joy Division’ is nog steeds zo aanstekelijk als 'Take Me Out' van tijdgenoten Franz Ferdinand. Als daarna De Jeugd van Tegenwoordig aan hun zoveelste Lowlands-optreden beginnen is er even die verwarring: begint de club nou écht gelijk met 'Watskeburt!?'? Een verrassend begin, waarna de hiphoppers flink uit hun vaatje tappen, onder toeziend oog van tienduizenden toeschouwers. Opnieuw ligt de Alpha en Lowlands aan de voeten van Faberyayo, Vjeze, Willie Wartaal en Bas Bron.

Bazart

Het Vlaamse vijftal Bazart heeft dat al eerder op de middag ondergaan. De veilige indiepop vol sfeervolle toetsen wordt de bomvolle Bravo overtuigend ingeslingerd. Mathieu Terryn zingt in prachtig Vlaams en heeft een persoonlijke stem, zelfs op het romantische af. Gunt veel zwoele blikken naar de eerste rij. Na een kwartiertje is de glans er bij Bazart al grotendeels van af en begint de muziek in herhalingen te vallen, onder aanvoering van hun nieuwe single 'Grip'. Eefje de Visser doet later in de set nog een gastoptreden, maar microfoonproblemen gooien helaas roet in het eten.

Ook meer dan overtuigend toont Rolling Blackouts Coastal Fever zich in de India. Een wervelend optreden van de Australiërs vol indiepop met invloeden uit de gloriejaren van punk, folk en zelfs surf. De groep is op haar best tijdens mooi opgebouwde solo’s vol avontuur en diepgang. En tegelijkertijd blijven de liedjes scherp en gefocust.

The War On Drugs

Dat laatste zit The War On Drugs aan het begin van de avond in de Alpha danig in de weg. Het veelal rechtlijnige materiaal van het recente album 'A Deeper Understanding' tonen in hun live-uitvoeringen bijna geen verschil met die op het album. Alles blijft op de vlakte, maar het toetsenwerk van Robbie Bennett geeft de muziek net die kleur die ze nodig heeft. Wat dit keiharde optreden speciaal maakt: de ondergaande zon houdt continu het podium in het vizier, terwijl een ovale vorm aan licht de musici op het podium zichtbaar houden. Die combinatie is schitterend. Dat zien ook een hoop oudere Lowlanders; wat dat betreft een heel ander plaatje dan een paar uur eerder bij Lauv in de India, waar veel ‘meisjes die hun eerste Lowlands beleven' de eerste rijen bezetten.

 

Nils Frahm

Voor de grote verrassing van de dag zorgt Nils Frahm. De Duitse toetsenist heeft in de Bravo twee ‘hoekjes’ van allerhande piano’s, synthesizers en randapparatuur opgezet. De beweeglijke Frahm heeft er zin in en start een paar minuten te vroeg op harmonium en kinderpiano. Langzaam bouwt hij zijn set op, met af en toe een adempauze om wat knopjes te drukken. ‘Sorry to keep you waiting, I hope it’s worth it’, kondigt hij bijna nederig aan. Steeds meer raakt de bijna volle tent in de ban van zijn minimale klanken, vol Eno-achtige structuren en volle melodielijnen. Dat vergt nogal wat concentratie en soms ontbreekt ook de samenhang in zijn muziek, maar iedereen kijkt en luistert ademloos toe. Soulvol spel op de Fender Rhodes elektrische piano wordt afgewisseld met koren uit de Mellotron.
Na een half uur draait hij zijn modulaire sequencer wat verder open en komen de diepe bassen en ritmes wat meer aan bod. Zijn vleugel blijft onaangeroerd, tot de laatste tien minuten. Met een vliegensvlugge solo maakt hij die afwezigheid in een klap goed. Daarna een sfeervol adagio tot slot. Tussen alle hiphop en gitaren biedt het optreden van Nils Frahm een welkome afwisseling en dat als een groot succes de boeken ingaat. Via driemaal een uitverkochte Paradiso, zijn optreden op Down The Rabbit Hole en nu Lowlands is zijn volgende Nederlandse halte volgend jaar februari de Afas Live. Een muzikaal warm bad als vooruitzicht.

Gorillaz

Wat ook dit jaar weer opvalt: de meeste podia op Lowlands puilen flink uit. Zo is de Lima te klein voor Cabbage, staan ver rondom de Heineken de ogen gericht op de rapsensatie Little Simz en is er ook bij Alpha-afsluiter Gorillaz geen doorkomen aan, net als bij de verrassend in de X-Ray geprogrammeerde Eefje de Visser die een volwassen en interessant solo-optreden vol elektronica aflevert. Anderzijds vult Protomartyr de India maar voor een derde en staat Blaudzun laat op de avond in een halfvolle Heineken te spelen. Dat heeft Johannes Sigmond niet verdiend, aangezien hij met een bataljon goed ingespeelde musici om hem heen goed op dreef is - met afsluiter 'Mud' als ultieme climax.

Tegelijkertijd komt, ziet en overwint Damon Albarn met zijn Gorillaz. Met een keihard ‘Hello’ tovert hij Lowlands om tot een grote dansvloer, onder begeleiding van een soepel spelende groep en prachtige visuals. De ultieme crossover, ook muzikaal. lbarn zoekt continu contact met de tent en ook stukken van de recente cd The Now Now pakken live avontuurlijk uit. Zoals verwacht doet Little Simz - net als op de genoemde cd - een gastoptreden, duikt verrassend genoeg De La Soul ook nog even op en volgt in de vorm van een kort stukje 'Natural Woman' nog een eerbetoon aan de afgelopen donderdag overleden Aretha Franklin. Een typische afsluiter en als headliner maakt Gorillaz goed gebruik van die plek als hoofdact.

Tot slot nog even gekeken bij CHRISTEENE in de X-Ray. Provocerend en letterlijk en figuurlijk met de billen bloot. Bijna op het perverse af. De lol is er voor velen als snel af en de tent druppelt na aanvang van deze circusact steeds leger. Toch nog maar richting Gorillaz, moet men hebben gedacht.

Dat maakt Lowlands vrijdag tot een dag vol vooral hip hop en gitaren. Met een behoorlijke vleug elektronica. Morgen gaan we redelijk retro, funk en wachten ook De Staat en N.E.R.D.. Een zaterdag vol keuzes maken!

Tot morgen, tot Lowlands!

 • Waarom dit mijn 10 favoriete albums van 2018 zijn

  Gepubliceerd: 9 januari 2019 17:15 Jaarlijstjes verschijnen de laatste weken weer met grote regelmaat in de kranten, tijdschriften, Twitter-overzichten en Facebook-tijdlijnen. Een enkele keer zelfs in mijn e-mailbakje! Onlangs zette ik mijn eigen 10 favoriete albums van 2018 op een rijtje, aangevuld met wat favoriete boxsets en andere speciale uitgaven. Lees verder
 • Letterlijke tekst testament

  Gepubliceerd: 7 januari 2019 11:00 De letterlijke tekst van een testament kan soms belangrijk zijn. Bijvoorbeeld als u uw partner tot erfgenaam heeft benoemd. Daarbij wordt soms als extra vermelding opgenomen dat de partner geen erfgenaam meer mag zijn, als uw relatie bij overlijden is verbroken. Lees verder
 • Assenaar Aad Dubbelboer: ‘Groene energie voor mijzelf, mijn kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen’

  (Advertorial) Gepubliceerd: 14 januari 2019 14:06 Aad Dubbelboer (86) is lid van de Energiecoöperatie Duurzaam Assen. Een bewuste keuze, zegt de voormalige ondernemer, die ook lid was van Provinciale Staten: ‘Het klimaat is aan het veranderen en we ondervinden de gevolgen daar nu al van. Of we willen of niet, we moeten iets doen. Liefst samen en liefst lokaal, in onze eigen woonplaats.’ Lees verder
 • Op naar 2019!

  Gepubliceerd: 18 december 2018 17:00 Als ik deze column schrijf vallen de sneeuwvlokken naar beneden. Iets te vroeg want de Kerst is pas over een week. De natuur laat zich niet leiden, ’t komt zoals ’t komt. Vandaag is het een witte wereld, met de kerst kan het helemaal anders zijn. Lees verder
 • Spider-Man, is er eentje om in te lijsten

  Gepubliceerd: 8 oktober 2018 16:45 ​Het was zeer verrassend dat Insomniac Games op de E3 in 2016 de komst van Spider-Man als exclusieve PS4 titel aankondigde. We moesten wel even geduldig zijn want de release duurde uiteindelijk nog tot begin september 2018. De fanbase ging bij de aankondiging al uit zijn dak want een echt goede Spider-Man game is maar zeldzaam. Lees verder
 • Target Point Assen: Lasergamen en meer kan nu eindelijk ook in Assen

  (Advertorial) Gepubliceerd: 14 januari 2019 15:23 ASSEN Target Point Assen is sinds oktober 2018 een feit. Het bedrijf aan de Zeilmakerstraat is hét adres voor een stoer uitje of een feest. De 20-jarige Yoran Fidder is de drijvende kracht achter het immens grote bedrijf. Fidder begeleidde al langere tijd lasergame-kinderfeestjes en dit vond hij dusdanig interessant dat hij besloot voor zichzelf te beginnen en het groots aan te pakken. Lees verder
 • Lowlands 2018 voor je kop – zondag

  Gepubliceerd: 20 augustus 2018 00:18 Zondag begon op Lowlands met smartlappen en eindigde met een gelikte show van hiphopartiest Kendrick Lamar. Daartussen schoot het aanbod wederom alle kanten op. Lees verder
 • Lowlands 2018 voor je kop – zaterdag

  Gepubliceerd: 19 augustus 2018 00:55 In de jaren dat ik Lowlands bezoek heb ik nooit een saaie Lowlands zaterdag meegemaakt. Dit jaar was niet anders. Sterker nog, zelden was de diversiteit - van DeWolff tot N.E.R.D. - zo groot als vandaag en het niveau van de meegepakte optredens zo hoog. Lees verder
 • Wat mag je dit jaar niet missen op Lowlands?

  Gepubliceerd: 15 augustus 2018 18:00 De rugzak is ingepakt. Zonnebril, oordoppen en stevige schoenen in de aanslag. Alleen het polsbandje ontbreekt nog. Komende vrijdag gaat de 26e editie van het Lowlands Festival van start. Wat staat de 60.000 bezoekers dit jaar te wachten? Lees verder
 • Plaat voor je kop 155: Normaal (II) - Ojadasawa

  Gepubliceerd: 8 juli 2018 13:00 De ‘moeilijke tweede’. De opvolger van een gelauwerd debuut overtreffen: een flinke opgave. Overtreft het volgende album zowel commercieel als artistiek het succes van de eerste plaat? Neem Normaal: ‘Oerend Hard’ zorgde in 1977 voor een nationale aardverschuiving, maar hoe verging het opvolger ‘Ojadasawa’? Lees verder
 • Bezoek landelijk unieke THBO-opleiding

  (Advertorial) Gepubliceerd: 17 januari 2019 16:59 De THBO-opleiding van Drenthe College Assen bestaat twintig jaar. Deze opleiding is uniek in Nederland. Maak kennis met studenten en docenten op de Open Dag van Drenthe College. Lees verder
 • Notarieel samenlevingscontract

  Gepubliceerd: 2 juli 2018 12:00 De vakantieperiode breekt aan! Stel, u gaat straks samenwonen met uw vakantieliefde. Hoe gek het ook klinkt, samenwoners hebben geen officiële juridische status, zoals dat bij gehuwden of geregistreerd partners wel het geval is. Lees verder
 • A Way Out: 'Ik ben echt van de personages gaan houden'

  Gepubliceerd: 22 juni 2018 16:37 A Way Out is een unieke game. Niet zozeer vanwege het verhaal rond twee ontsnapte gevangenen of omdat het eigenlijk meer een film is dan een game, maar vooral vanwege het feit dat het spel uitsluitend door twee spelers gespeeld kan worden. Dit kan zowel offline op de bank rond dezelfde TV als online via het internet. Lees verder
 • Acht van de tien jonge ouders hebben voogdij niet geregeld

  Gepubliceerd: 18 juni 2018 15:00 Ik las onlangs dat 80% van ouders de voogdij voor hun kinderen niet hebben geregeld. Een schokkend aantal. Dat betekent dat niet officieel is vastgelegd aan wie de voogdij over hun kinderen wordt toegekend als beide ouders er onverhoopt niet meer zijn. Daarmee lopen zij het risico dat de rechter uiteindelijk een andere voogd benoemt dan wie de ouders graag hadden gewild. Lees verder
 • Plaat voor je kop 154: Jan de Hont

  Gepubliceerd: 10 juni 2018 13:00 Opeens staat hij daar, op het podium van Carré. Ruim 1700 mensen kijken naar gitarist Jan de Hont. Aan zijn zijde Freek de Jonge, voor de verandering met een gitaar om z’n hals. De laatste jaren was Jan de Hont bij mij een beetje uit beeld geraakt, maar hoe hij 'zijn' La Comparsa speelde herinnerde mij afgelopen zaterdag weer aan zijn unieke kwaliteiten. Lees verder
 • Eigen woning schenking en 180 dagen

  Gepubliceerd: 4 juni 2018 11:00 Als er vlak voor overlijden nog schenkingen worden gedaan om daarmee erfbelasting te besparen voor de erfgenamen komt men meestal bedrogen uit. Lees verder
 • Inroepen huurbeding

  Gepubliceerd: 22 mei 2018 10:30 Als een woning is verhuurd, brengt het bij verkoop minder op. Om die reden wordt er bij het vestigen van een hypotheek op bijvoorbeeld een woning, in de hypotheekakte altijd een verbod opgenomen voor de eigenaar de woning zonder toestemming van de bank te verhuren. In de volksmond ook wel het 'huurbeding' genoemd. Lees verder
 • Zonder schriftelijke vastlegging geen koop

  Gepubliceerd: 7 mei 2018 12:00 Met grote regelmaat ontvang ik de laatste tijd telefoontjes waarin partijen vertellen dat ze (zonder tussenkomst van een makelaar) snel tot de daadwerkelijke overdracht willen overgaan en er geen koopovereenkomst is getekend. Lees verder
 • Nightmares on Wax is terug met achtste album 'Shape The Future'

  Gepubliceerd: 21 april 2018 08:30 Nightmares on Wax is het langst van alle artiesten verbonden aan Warp Records. Al bijna dertig jaar maakt het Engelse duo, bestaande uit George Evelyn en Robin Taylor-Firth, onweerstaanbare triphop. Eerder dit jaar verscheen hun achtste album 'Shape The Future', uiteraard weer op Warp. Lees verder
 • NFS Payback: mooie mensen, snelle auto’s, illegale races en criminaliteit

  Gepubliceerd: 26 februari 2018 14:35 Het jaar 2017 gaat de boeken in als een meer dan uitstekend jaar voor liefhebbers van racegames. Eerder dat jaar verschenen namelijk al grote titels als Dirt 4, Forza Motorsport 7, Gran Turismo Sport en Project CARS 2. Lees verder
 • Mark E. Smith van The Fall was een icoon in de Britse popmuziek

  Gepubliceerd: 17 februari 2018 08:30 Ruim veertig jaar lang was Mark E. Smith de frontman van de legendarische Engelse waveband The Fall. Op woensdag 24 januari overleed Smith op 60-jarige leeftijd aan de gevolgen van long- en nierkanker. Hij was een icoon in de Britse popmuziek, Lees verder
 • Plaat voor je kop 153: The Beatles – 'De witte dubbel'

  Gepubliceerd: 3 februari 2018 13:00 Échte goede dubbelalbums vormen in de popgeschiedenis een unicum. Sowieso zijn ze verbonden aan het vinyltijdperk, dat in de jaren zestig zijn oorsprong heeft. ‘Blonde on Blonde’ van Bob Dylan en ‘Freak Out’ van Frank Zappa waren de eerste. Lees verder
 • Samenlevers zonder contract en de strijd om de inboedel

  Gepubliceerd: 31 januari 2018 16:00 Als samenwoners uit elkaar gaan, zullen zij hun spulletjes moeten verdelen. Als er geen samenlevingscontract is, dan zal het stel moeten overleggen wie welke spullen meeneemt. Lees verder
 • Oud Egypte was goede keuze voor Assassins Creed Origins

  Gepubliceerd: 29 januari 2018 16:10 Na Assassins Creed Syndicate in 2015 is eind vorig jaar het tiende spel uit deze Assassins Creed-serie verschenen genaamd "Origins". De game neemt je mee naar het mysterieuze Egypte, in het jaar 49 voor Christus. Lees verder
 • 13 - 'De dag dat...'

  Gepubliceerd: 25 januari 2018 17:00 ...En dan is er dus een jaar voorbijgevlogen! Alweer mijn laatste blog. Ik mocht eraan beginnen in de aanloop naar mijn 65e verjaardag en het jubileumjaar 2018 en zover zijn we dus nu. Lees verder
 • Public Image Limited maakt Retropop onveilig

  Gepubliceerd: 20 januari 2018 08:30 De organisatie van Retropop heeft wel een hele opvallende naam aan het programma toegevoegd. De Engelse postpunkformatie Public Image Limited (PiL) maakt op zaterdag 9 juni de NoLimitStage onveilig. Lees verder
 • Een tweede gemachtigde in uw levenstestament

  Gepubliceerd: 15 januari 2018 21:00 Het belang van een levenstestament is inmiddels al bij veel mensen doorgedrongen. Door een levenstestament te maken regelt u tijdig wie uw belangen waarneemt, als u in de toekomst tijdelijk of definitief zelf niet meer in staat bent dat te doen. Lees verder
 • 12 - Vergaarbak of divers?

  Gepubliceerd: 28 december 2017 17:00 Aan het eind van het jaar krijgt men in het algemeen de neiging zogenaamde 'overdenkingen' te ventileren in gesproken of geschreven tekst. Ik overdenk natuurlijk óók, maar wil het vooral luchtig houden. Lees verder
 • Star Wars Battlefront 2 maakt valse start maar heeft gave spacebattles

  Gepubliceerd: 28 december 2017 15:16 ​Zelden is er nog voor de officiële releasedatum zoveel negatieve aandacht rondom een game geweest als voor Electronic Arts (EA) Star Wars Battlefront 2 (SWB2). Lees verder
 • Plaat voor je kop 152: ABBA (II)

  Gepubliceerd: 23 december 2017 15:00 Soms heb je van die perioden dat je zin hebt om diep te duiken in het werk van een bepaalde band. Onlangs was ABBA aan de beurt. Een groep waarvan ik zeker eenmaal per jaar alle albums draai. Nu deed ik dat aan de hand van een bijzonder boek. Lees verder
 • Plaat voor je kop 151: China Crisis

  Gepubliceerd: 18 december 2017 21:00 Voor welke muziek mag je ’s nachts wakker gemaakt worden? Kreeg die vraag afgelopen weekend weer eens voor de kiezen. ‘Vast niet veel uit de jaren tachtig’, was de daaropvolgende, veel te snelle aanname. ‘Waarom? Prima tijdperk’, antwoordde ik. Lees verder
 • Gary Numan is nog steeds zeer relevant

  Gepubliceerd: 16 december 2017 08:30 Gary Numan geeft op woensdag 7 maart een concert in TivoliVredenburg in Utrecht. De Engelse synthesizermuzikant is een graag geziene gast in Nederland. Zo gaf hij in oktober nog een geslaagd optreden in Paradiso tijdens het Amsterdam Dance Event. Lees verder
 • Het notarisvak

  Gepubliceerd: 13 december 2017 11:00 Als ik in mijn agenda kijk, kan ik amper begrijpen dat het jaar alweer bijna voorbij is. 2017 is in mijn beleving voorbij gevlogen. Lees verder
 • Houden de Rabbids Mario wel heel?

  Gepubliceerd: 1 december 2017 16:05 Toen ik voor het eerst van de game ‘Mario+Rabbids Kingdom Battle’ hoorde was ik alles behalve enthousiast. Dat deze Mario-game door Ubisoft werd ontwikkeld deed me pijn als fan van Mario. Lees verder
 • Schenking op de gemeenschappelijke rekening risicovol

  Gepubliceerd: 28 november 2017 14:00 Naast dat Sinterklaas het druk heeft in deze tijd met het rondbrengen van kadootjes, ben ik in deze maand als notaris druk met het opmaken van akten voor schenkingen. Lees verder
 • Leid een relaxt boerenleventje in Story of Seasons

  Gepubliceerd: 24 november 2017 14:21 Ben jij het ook zo zat om continue de wereld te moeten redden van aliens, prinsessen te redden uit de handen vanslechteriken, of ben je alles in het algemeen gewoon even beu? Lees verder
 • 11 - Ozzy

  Gepubliceerd: 23 november 2017 16:00 Geweldige herinneringen heb ik aan de maandenlange tournee in 1983 waarin ons bandje Vandenberg met de roemruchte Ozzy Osbourne de Verenigde Staten onveilig maakte. Ik mag het u niet onthouden. Lees verder
 • Mag de gemachtigde aan zichzelf schenken of verkopen?

  Gepubliceerd: 13 november 2017 10:00 Soms geeft iemand een volmacht aan de partner, een kind of een bekende om allerlei noodzakelijke handelingen te kunnen verrichten. De laatste jaren is ook de uitgebreide algemene volmacht, die ook wel een ‘levenstestament’ wordt genoemd. Lees verder