Plaat voor je kop 154: Jan de Hont

Gepubliceerd:
Opeens staat hij daar, op het podium van Carré. Ruim 1700 mensen kijken naar gitarist Jan de Hont. Aan zijn zijde Freek de Jonge, voor de verandering met een gitaar om z’n hals. De laatste jaren was Jan de Hont bij mij een beetje uit beeld geraakt, maar hoe hij 'zijn' La Comparsa speelde herinnerde mij afgelopen zaterdag weer aan zijn unieke kwaliteiten.
vorige
 • Freek de Jonge en Jan de Hont (rechts). - © NDC/ Wouter Bessels
  Freek de Jonge en Jan de Hont (rechts). - © NDC/ Wouter Bessels
 • September - Cargo. - © Archief Popinstituut.nl
  September - Cargo. - © Archief Popinstituut.nl
 • Cargo. - © Pseudonym Records
  Cargo. - © Pseudonym Records
 • September - Little Sister. - © Universal Music
  September - Little Sister. - © Universal Music
volgende

De van oorsprong Amsterdamse en inmiddels 75-jarige gitarist speelde de klassieker van ZZ & De Maskers tijdens de Freek Doet Neerlands Hoop voorstelling. Daarin blikt de komiek twee uur lang terug op zijn ruim tienjarige samenwerking met Bram Vermeulen, ook ter promotie van de pas uitgekomen oeuvrebox van Neerlands Hoop. De shows in Carré waren de laatste in de reeks. Aanvankelijk een eenmalige avond in Carré afgelopen maart, maar uiteindelijk nog een paar extra voorstellingen erbij. Ik zag vorige maand die in Groningen. Een rommelige, wat onsamenhangende avond waarbij je duidelijk kon merken dat sommige delen die in de soep liepen niet waren ingestudeerd. Vermakelijk allermeest, maar wetende dat ik vier weken later nog Carré in de agenda had staan, deed mijn hoop op een meer memorabele avond toenemen.

Muzikale steunpilaar

En die kwam, van begin tot eind. De voorpret nam een dag eerder al toe, toen duidelijk werd dat Jan de Hont als speciale gast kwam opdraven. Jan was vanaf Neerlands Hoop Express (1973) naast Bram en Freek de vaste derde man. Muzikale steunpilaar. Alleen Ingenaaid of Gebonden (1975) en dat Engelse uitstapje Dutch Hope (1979) deed hij niet mee.

Mooi verhaal hoe Jan de Hont ooit bij Neerlands Hoop terechtkwam. Vermeulen wilde voor het derde programma een band gaan vormen, Freek stemde toe en met dank aan platenmaatschappij Bovema kwam het duo terecht bij oud-Brainbox gitarist en producer John Schuursma. Die kon niet, maar tipte de jonge Thé Lau, terwijl ondertussen Jan de Hont had bedankt. Lau kwam erbij, en Jan bedacht zich. Guus Willemse, die net uit Solution was gestapt, had besloten om niet te bassen bij Neerlands Hoop, zodat Jan de Hont spontaan aangaf dat hij wel wilde als bassist. Ook haalde hij oud-The Lords (de begeleidingsband van Rob de Nijs) drummer Harry Heeren erbij en de Express kon gaan rijden.

Zo stond er tijdens Neerlands Hoop Express een groep op het podium waarin de vorige én aankomende generatie binnen de Nederpop elkaar ontmoetten. Baanbrekend en het muzikale cabaret had in Nederland daarmee definitief vorm gekregen. Uit de Express vloeide ook Bloed aan de Paal (1978) voort: inmiddels waren de musici Music Garden begonnen. En Jan de Hont stond Bram en Freek terzijde in Neerlands Hoop Interieur (1977) en Neerlands Hoop Code (1979).

September

Nadat ik Jan de Hont afgelopen zaterdag in Carré weer zag, dook ik vervolgens in zijn werk dat hij tussen ZZ & The Maskers en Neerlands Hoop maakte. Een periode waarin hij speelde in de band September, naast Jan o.a. bestaande uit Jans broer Adri, Willem de Vries, Hessel de Vries en Ador Otting. Dat tijdperk is zo’n zes jaar geleden schitterend vastgelegd op een dubbel-cd, getiteld ‘Cargo’. De naam is ontleend aan het enige album dat September maakte en in 1972 na de opnames onder die naam uitbracht.

Maar zover is het nog niet als de groep in 1970 de single Little Sister uitbracht. Ik kende het liedje wel van een compilatie-lp uit die tijd met allerlei Nederlandse rockbands. Focus, Brainbox, Unit Gloria en de Continental Uptight Band (Please sing a song for us!), maar ook The Cats. Allemaal onder contract bij EMI Bovema die de betreffende verzamelaar uitbracht. Little Sister werd geen hit en dook na drie weken tipparade in de anonimiteit. Tenminste, voor het grote publiek.

Cargo

Opvolgers Yelly Rose en Chocker verging het niet veel beter en September bleef redelijk obscuur, maar nadat de bandleden (zonder Hessel de Vries en inmiddels met drummer Dennis Whitbread) in april 1972 dankzij manager John van Setten een paar dagen hun gang mochten gaan in de studio van de platenmaatschappij in Heemstede, besloten ze na afloop de opnames niet als September uit te brengen, maar als Cargo. Notabene op het prestigieuze Harvest-label, waarop in diezelfde periode ook het album Profile van Jan Akkerman op uitkwam, alsmede het geflopte Parts van Brainbox.

De hoes bevatte behalve de songtitels verder geen informatie. ‘Produced by The Group’ stond er op de labels. Goh, dat stond ook op de labels van dat Brainbox-album, waar Van Setten ook de hand in had. Alle obscuriteit en anonimiteit ten spijt, vanuit de muziek op Cargo spreekt allerminst een mysterieus karakter. Overtuigende heavy rock, met een funky, lichtpsychedelische en zelfs Southern rock-randje a la the Allman Brothers Band. Promotie werd er nul komma nul gedaan, zodat de plaat niet verkocht, maar ondertussen wereldwijd uitgroeide tot een enorm collectors’ item. Daarbij speelde het Harvest-label ook een rol. Er zijn verzamelaars die jagen op alle platen van een bepaald label. Cargo bleek een zeer lastige; er zijn er slechts 1500 van in omloop.

Een originele

Ik heb ooit een originele Cargo gehad. Zag de plaat op een verkooplijst van iemand uit Ede staan die ik had ontvangen via een advertentie in Platenblad. Het moet rond 1992 zijn geweest en wist via via al het verhaal rondom dit album. De heruitgave op het Pseudonym label was nog aanstaande. In de lijst stond de plaat bij de G van ‘Group, The’. Ik ging uit m’n dak, belde de verkoper op en zei dat ik het album, voor een luttele knaak (jawel, twee gulden vijftig) wel wilde hebben. Ik was wel gewaarschuwd: de conditie was matig tot slecht. Toen ik de plaat vervolgens in handen kreeg, zag ik dat de hoes nog redelijk was, maar de plaat wel vol krassen zat.

Het deerde mij niet. Ik dook de trein in (lang leve de tienertoer) en reed aan het einde van de dag met een originele Cargo naar huis.

De vondst van mijn leven? Ja en nee. Ik heb ‘m een paar jaar gehad en kreeg er toen van iemand een bod op dat ik niet kon afslaan. Ook omdat ik redelijk in m’n nopjes met de prachtige heruitgave was – later ook op vinyl – en de plaat er toch wel erg slecht uitzag.

Spijt van de verkoop? Ja en nee. Voor het geld heb ik het nooit gedaan. In het guldentijdperk rezen de bedragen voor originele exemplaren van Cargo al de pan uit en de waarde is de laatste 25 jaar geleden alleen maar gestegen. Zelfs voor een slecht exemplaar kan je tegenwoordig gerust 300 tot 500 euro vragen. Maar ik kon er destijds iemand mee blijmaken die ‘m zo graag wilde hebben. Daar ging het mij toen om. De emotionele waarde van de plaat was voor hem groter dan voor mij.

De muziek spreekt

Jaren later is het werk van September en Cargo dus op een fraaie dubbel-cd gezet. Met daarbij ook demo’s, cq. instrumentale versies van Sail Inside en Cross Talking en een lange demo van Summerfair. De prijsnummers van de plaat. Cargo is zo’n plaat die je eenmaal ontdekt en je vervolgens niet meer loslaat. Een ware klassieker in de Nederpop. De muziek spreekt; verder is er geen informatie rondom nodig. Met de gebroeders De Hont op het toppunt van hun kunnen. En het werk van September, de aanloop naar Cargo, is minstens net zo fraai en heeft de tand des tijds prima doorstaan.

En wat deed Jan de Hont na September, Cargo en Neerlands Hoop?
Spelen, heel veel spelen. Bij Bram Vermeulen en De Toekomst, Boudewijn de Groot, The Magnificent Seven, bij Freek en enige tijd bij de Pioniers van de Nederpop. Een gehoorprobleem speelt de laatste jaren bij hem parten, maar afgaande op zijn prestatie afgelopen zaterdag in Carré heeft hij dat goed onder controle. En altijd zal Jan de Hont worden geassocieerd blijven met die instrumental: La Comparsa.

Bekijk hieronder de uitvoering van zaterdag 2 juni in Carré:

 

 • Waarom dit mijn 10 favoriete albums van 2018 zijn

  Gepubliceerd: 9 januari 2019 17:15 Jaarlijstjes verschijnen de laatste weken weer met grote regelmaat in de kranten, tijdschriften, Twitter-overzichten en Facebook-tijdlijnen. Een enkele keer zelfs in mijn e-mailbakje! Onlangs zette ik mijn eigen 10 favoriete albums van 2018 op een rijtje, aangevuld met wat favoriete boxsets en andere speciale uitgaven. Lees verder
 • Letterlijke tekst testament

  Gepubliceerd: 7 januari 2019 11:00 De letterlijke tekst van een testament kan soms belangrijk zijn. Bijvoorbeeld als u uw partner tot erfgenaam heeft benoemd. Daarbij wordt soms als extra vermelding opgenomen dat de partner geen erfgenaam meer mag zijn, als uw relatie bij overlijden is verbroken. Lees verder
 • Target Point Assen: Lasergamen en meer kan nu eindelijk ook in Assen

  (Advertorial) Gepubliceerd: 14 januari 2019 15:23 ASSEN Target Point Assen is sinds oktober 2018 een feit. Het bedrijf aan de Zeilmakerstraat is hét adres voor een stoer uitje of een feest. De 20-jarige Yoran Fidder is de drijvende kracht achter het immens grote bedrijf. Fidder begeleidde al langere tijd lasergame-kinderfeestjes en dit vond hij dusdanig interessant dat hij besloot voor zichzelf te beginnen en het groots aan te pakken. Lees verder
 • Op naar 2019!

  Gepubliceerd: 18 december 2018 17:00 Als ik deze column schrijf vallen de sneeuwvlokken naar beneden. Iets te vroeg want de Kerst is pas over een week. De natuur laat zich niet leiden, ’t komt zoals ’t komt. Vandaag is het een witte wereld, met de kerst kan het helemaal anders zijn. Lees verder
 • Spider-Man, is er eentje om in te lijsten

  Gepubliceerd: 8 oktober 2018 16:45 ​Het was zeer verrassend dat Insomniac Games op de E3 in 2016 de komst van Spider-Man als exclusieve PS4 titel aankondigde. We moesten wel even geduldig zijn want de release duurde uiteindelijk nog tot begin september 2018. De fanbase ging bij de aankondiging al uit zijn dak want een echt goede Spider-Man game is maar zeldzaam. Lees verder
 • Bezoek landelijk unieke THBO-opleiding

  (Advertorial) Gepubliceerd: 17 januari 2019 16:59 De THBO-opleiding van Drenthe College Assen bestaat twintig jaar. Deze opleiding is uniek in Nederland. Maak kennis met studenten en docenten op de Open Dag van Drenthe College. Lees verder
 • Lowlands 2018 voor je kop – zondag

  Gepubliceerd: 20 augustus 2018 00:18 Zondag begon op Lowlands met smartlappen en eindigde met een gelikte show van hiphopartiest Kendrick Lamar. Daartussen schoot het aanbod wederom alle kanten op. Lees verder
 • Lowlands 2018 voor je kop – zaterdag

  Gepubliceerd: 19 augustus 2018 00:55 In de jaren dat ik Lowlands bezoek heb ik nooit een saaie Lowlands zaterdag meegemaakt. Dit jaar was niet anders. Sterker nog, zelden was de diversiteit - van DeWolff tot N.E.R.D. - zo groot als vandaag en het niveau van de meegepakte optredens zo hoog. Lees verder
 • Lowlands 2018 voor je kop - vrijdag

  Gepubliceerd: 18 augustus 2018 01:12 Wie Lowlands vrijdag betreedt, beleeft even een déjà vu moment. 'Oh ja, sinds vorig jaar is het terrein opnieuw ingedeeld!' Tentjes dichtbij de ingang, de grote nieuwe Bravo die aan de rechterkant gelijk opduikt en veel meer ruimte rondom de podia. Het bevalt opnieuw prima. Lowlands was vroeg in de middag al in volle gang en dat met het beste festivalweer dat je je kan wensen. Lees verder
 • Wat mag je dit jaar niet missen op Lowlands?

  Gepubliceerd: 15 augustus 2018 18:00 De rugzak is ingepakt. Zonnebril, oordoppen en stevige schoenen in de aanslag. Alleen het polsbandje ontbreekt nog. Komende vrijdag gaat de 26e editie van het Lowlands Festival van start. Wat staat de 60.000 bezoekers dit jaar te wachten? Lees verder
 • Assenaar Aad Dubbelboer: ‘Groene energie voor mijzelf, mijn kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen’

  (Advertorial) Gepubliceerd: 14 januari 2019 14:06 Aad Dubbelboer (86) is lid van de Energiecoöperatie Duurzaam Assen. Een bewuste keuze, zegt de voormalige ondernemer, die ook lid was van Provinciale Staten: ‘Het klimaat is aan het veranderen en we ondervinden de gevolgen daar nu al van. Of we willen of niet, we moeten iets doen. Liefst samen en liefst lokaal, in onze eigen woonplaats.’ Lees verder
 • Plaat voor je kop 155: Normaal (II) - Ojadasawa

  Gepubliceerd: 8 juli 2018 13:00 De ‘moeilijke tweede’. De opvolger van een gelauwerd debuut overtreffen: een flinke opgave. Overtreft het volgende album zowel commercieel als artistiek het succes van de eerste plaat? Neem Normaal: ‘Oerend Hard’ zorgde in 1977 voor een nationale aardverschuiving, maar hoe verging het opvolger ‘Ojadasawa’? Lees verder
 • Notarieel samenlevingscontract

  Gepubliceerd: 2 juli 2018 12:00 De vakantieperiode breekt aan! Stel, u gaat straks samenwonen met uw vakantieliefde. Hoe gek het ook klinkt, samenwoners hebben geen officiële juridische status, zoals dat bij gehuwden of geregistreerd partners wel het geval is. Lees verder
 • A Way Out: 'Ik ben echt van de personages gaan houden'

  Gepubliceerd: 22 juni 2018 16:37 A Way Out is een unieke game. Niet zozeer vanwege het verhaal rond twee ontsnapte gevangenen of omdat het eigenlijk meer een film is dan een game, maar vooral vanwege het feit dat het spel uitsluitend door twee spelers gespeeld kan worden. Dit kan zowel offline op de bank rond dezelfde TV als online via het internet. Lees verder
 • Acht van de tien jonge ouders hebben voogdij niet geregeld

  Gepubliceerd: 18 juni 2018 15:00 Ik las onlangs dat 80% van ouders de voogdij voor hun kinderen niet hebben geregeld. Een schokkend aantal. Dat betekent dat niet officieel is vastgelegd aan wie de voogdij over hun kinderen wordt toegekend als beide ouders er onverhoopt niet meer zijn. Daarmee lopen zij het risico dat de rechter uiteindelijk een andere voogd benoemt dan wie de ouders graag hadden gewild. Lees verder
 • Eigen woning schenking en 180 dagen

  Gepubliceerd: 4 juni 2018 11:00 Als er vlak voor overlijden nog schenkingen worden gedaan om daarmee erfbelasting te besparen voor de erfgenamen komt men meestal bedrogen uit. Lees verder
 • Inroepen huurbeding

  Gepubliceerd: 22 mei 2018 10:30 Als een woning is verhuurd, brengt het bij verkoop minder op. Om die reden wordt er bij het vestigen van een hypotheek op bijvoorbeeld een woning, in de hypotheekakte altijd een verbod opgenomen voor de eigenaar de woning zonder toestemming van de bank te verhuren. In de volksmond ook wel het 'huurbeding' genoemd. Lees verder
 • Zonder schriftelijke vastlegging geen koop

  Gepubliceerd: 7 mei 2018 12:00 Met grote regelmaat ontvang ik de laatste tijd telefoontjes waarin partijen vertellen dat ze (zonder tussenkomst van een makelaar) snel tot de daadwerkelijke overdracht willen overgaan en er geen koopovereenkomst is getekend. Lees verder
 • Nightmares on Wax is terug met achtste album 'Shape The Future'

  Gepubliceerd: 21 april 2018 08:30 Nightmares on Wax is het langst van alle artiesten verbonden aan Warp Records. Al bijna dertig jaar maakt het Engelse duo, bestaande uit George Evelyn en Robin Taylor-Firth, onweerstaanbare triphop. Eerder dit jaar verscheen hun achtste album 'Shape The Future', uiteraard weer op Warp. Lees verder
 • NFS Payback: mooie mensen, snelle auto’s, illegale races en criminaliteit

  Gepubliceerd: 26 februari 2018 14:35 Het jaar 2017 gaat de boeken in als een meer dan uitstekend jaar voor liefhebbers van racegames. Eerder dat jaar verschenen namelijk al grote titels als Dirt 4, Forza Motorsport 7, Gran Turismo Sport en Project CARS 2. Lees verder
 • Mark E. Smith van The Fall was een icoon in de Britse popmuziek

  Gepubliceerd: 17 februari 2018 08:30 Ruim veertig jaar lang was Mark E. Smith de frontman van de legendarische Engelse waveband The Fall. Op woensdag 24 januari overleed Smith op 60-jarige leeftijd aan de gevolgen van long- en nierkanker. Hij was een icoon in de Britse popmuziek, Lees verder
 • Plaat voor je kop 153: The Beatles – 'De witte dubbel'

  Gepubliceerd: 3 februari 2018 13:00 Échte goede dubbelalbums vormen in de popgeschiedenis een unicum. Sowieso zijn ze verbonden aan het vinyltijdperk, dat in de jaren zestig zijn oorsprong heeft. ‘Blonde on Blonde’ van Bob Dylan en ‘Freak Out’ van Frank Zappa waren de eerste. Lees verder
 • Samenlevers zonder contract en de strijd om de inboedel

  Gepubliceerd: 31 januari 2018 16:00 Als samenwoners uit elkaar gaan, zullen zij hun spulletjes moeten verdelen. Als er geen samenlevingscontract is, dan zal het stel moeten overleggen wie welke spullen meeneemt. Lees verder
 • Oud Egypte was goede keuze voor Assassins Creed Origins

  Gepubliceerd: 29 januari 2018 16:10 Na Assassins Creed Syndicate in 2015 is eind vorig jaar het tiende spel uit deze Assassins Creed-serie verschenen genaamd "Origins". De game neemt je mee naar het mysterieuze Egypte, in het jaar 49 voor Christus. Lees verder
 • 13 - 'De dag dat...'

  Gepubliceerd: 25 januari 2018 17:00 ...En dan is er dus een jaar voorbijgevlogen! Alweer mijn laatste blog. Ik mocht eraan beginnen in de aanloop naar mijn 65e verjaardag en het jubileumjaar 2018 en zover zijn we dus nu. Lees verder
 • Public Image Limited maakt Retropop onveilig

  Gepubliceerd: 20 januari 2018 08:30 De organisatie van Retropop heeft wel een hele opvallende naam aan het programma toegevoegd. De Engelse postpunkformatie Public Image Limited (PiL) maakt op zaterdag 9 juni de NoLimitStage onveilig. Lees verder
 • Een tweede gemachtigde in uw levenstestament

  Gepubliceerd: 15 januari 2018 21:00 Het belang van een levenstestament is inmiddels al bij veel mensen doorgedrongen. Door een levenstestament te maken regelt u tijdig wie uw belangen waarneemt, als u in de toekomst tijdelijk of definitief zelf niet meer in staat bent dat te doen. Lees verder
 • 12 - Vergaarbak of divers?

  Gepubliceerd: 28 december 2017 17:00 Aan het eind van het jaar krijgt men in het algemeen de neiging zogenaamde 'overdenkingen' te ventileren in gesproken of geschreven tekst. Ik overdenk natuurlijk óók, maar wil het vooral luchtig houden. Lees verder
 • Star Wars Battlefront 2 maakt valse start maar heeft gave spacebattles

  Gepubliceerd: 28 december 2017 15:16 ​Zelden is er nog voor de officiële releasedatum zoveel negatieve aandacht rondom een game geweest als voor Electronic Arts (EA) Star Wars Battlefront 2 (SWB2). Lees verder
 • Plaat voor je kop 152: ABBA (II)

  Gepubliceerd: 23 december 2017 15:00 Soms heb je van die perioden dat je zin hebt om diep te duiken in het werk van een bepaalde band. Onlangs was ABBA aan de beurt. Een groep waarvan ik zeker eenmaal per jaar alle albums draai. Nu deed ik dat aan de hand van een bijzonder boek. Lees verder
 • Plaat voor je kop 151: China Crisis

  Gepubliceerd: 18 december 2017 21:00 Voor welke muziek mag je ’s nachts wakker gemaakt worden? Kreeg die vraag afgelopen weekend weer eens voor de kiezen. ‘Vast niet veel uit de jaren tachtig’, was de daaropvolgende, veel te snelle aanname. ‘Waarom? Prima tijdperk’, antwoordde ik. Lees verder
 • Gary Numan is nog steeds zeer relevant

  Gepubliceerd: 16 december 2017 08:30 Gary Numan geeft op woensdag 7 maart een concert in TivoliVredenburg in Utrecht. De Engelse synthesizermuzikant is een graag geziene gast in Nederland. Zo gaf hij in oktober nog een geslaagd optreden in Paradiso tijdens het Amsterdam Dance Event. Lees verder
 • Het notarisvak

  Gepubliceerd: 13 december 2017 11:00 Als ik in mijn agenda kijk, kan ik amper begrijpen dat het jaar alweer bijna voorbij is. 2017 is in mijn beleving voorbij gevlogen. Lees verder
 • Houden de Rabbids Mario wel heel?

  Gepubliceerd: 1 december 2017 16:05 Toen ik voor het eerst van de game ‘Mario+Rabbids Kingdom Battle’ hoorde was ik alles behalve enthousiast. Dat deze Mario-game door Ubisoft werd ontwikkeld deed me pijn als fan van Mario. Lees verder
 • Schenking op de gemeenschappelijke rekening risicovol

  Gepubliceerd: 28 november 2017 14:00 Naast dat Sinterklaas het druk heeft in deze tijd met het rondbrengen van kadootjes, ben ik in deze maand als notaris druk met het opmaken van akten voor schenkingen. Lees verder
 • Leid een relaxt boerenleventje in Story of Seasons

  Gepubliceerd: 24 november 2017 14:21 Ben jij het ook zo zat om continue de wereld te moeten redden van aliens, prinsessen te redden uit de handen vanslechteriken, of ben je alles in het algemeen gewoon even beu? Lees verder
 • 11 - Ozzy

  Gepubliceerd: 23 november 2017 16:00 Geweldige herinneringen heb ik aan de maandenlange tournee in 1983 waarin ons bandje Vandenberg met de roemruchte Ozzy Osbourne de Verenigde Staten onveilig maakte. Ik mag het u niet onthouden. Lees verder
 • Mag de gemachtigde aan zichzelf schenken of verkopen?

  Gepubliceerd: 13 november 2017 10:00 Soms geeft iemand een volmacht aan de partner, een kind of een bekende om allerlei noodzakelijke handelingen te kunnen verrichten. De laatste jaren is ook de uitgebreide algemene volmacht, die ook wel een ‘levenstestament’ wordt genoemd. Lees verder