Star Wars Battlefront 2 maakt valse start maar heeft gave spacebattles

Gepubliceerd:
​Zelden is er nog voor de officiële releasedatum zoveel negatieve aandacht rondom een game geweest als voor Electronic Arts (EA) Star Wars Battlefront 2 (SWB2).
vorige
 • © EA games
  © EA games
 • © EA games
  © EA games
 • © EA games
  © EA games
volgende

Reden is het microtransactiesysteem waarbij gebruikers tegen betaling upgrades voor in de multiplayer konden bemachtigen oftewel een pay2win systeem. Dit geeft spelers welke diep in de buidel tasten een aanzienlijk voordeel t.o.v spelers welke de aanschafprijs (zo rond de € 60,-) al meer dan genoeg vinden. Bewust meld ik konden want ten tijde van deze review heeft EA het microtransactiesysteem voorlopig opgeschort al kun je er vergif op innemen dat dit weer wordt geactiveerd wanneer de verkoop van de game na een paar maanden afvlakt. Gezien de populariteit van Star Wars, het eerste deel van deze game en de mate waarin deze gretig aftrek vond nog voor de release middels pre-orders is het kwaad al geschiedt. Er zijn al teveel gamers die met aangeschafte voordelen rondlopen waardoor topnoteringen in de multiplayer haast onhaalbaar zijn en de spelvreugde minder is omdat de winkansen ongelijk zijn.

Boycot pre-orders en microtransacties

Op tweakers.net (tech nieuws met een zeer actieve community) probeert de community elkaar aan te sporen om geen pre-orders meer te plaatsen. De community stelt dat hierdoor de uitgevers van games vooraf al worden beloond (met geld) voor het uitbrengen van een game zonder dat iemand werkelijk heeft kunnen testen en kunnen reviewen. Het spel wordt gekocht op basis van een hype i.p.v. op een gedegen review. Zonder dat de speler weet of het een goede game is heeft de uitgever al een zak geld binnengehaald nog voordat het spel goud gaat. De community stelt dat dit de uiteindelijke kwaliteit van de game niet te goede komt omdat uitgevers a.d.h.v. de preoders al kunnen speculeren over de te verwachten verkoopopbrengst. Daarmee worden ook budgetten voor games bijgesteld welke weer van invloed zijn op de uiteindelijke kwaliteit.  Het is dan ook eerder regel dan uitzondering dat er games worden uitgebracht die in teasers en trailers kunstmatig worden opgepoetst en er daarin veel beter uitzien dan het uiteindelijke resultaat. Dit is natuurlijk gewoon misleiding pur sang maar uitgevers noemen het liever marketing. Naast een afwijkend product koopt een gebruiker ook nog eens een incompleet en soms halfbakken product die middels microtransacties en betaalde dlc’s (downloadable content)compleet kan worden gemaakt. Tel daarbij eens de aanschafprijs van de game bij op en je bent een vermogen verder. In het geval van SWBF2 werd berekend dat wanneer je alles zou willen unlocken je meer dan duizend euro verder zou zijn.

De roep van de community is dan ook. Plaats geen pre-orders en boycot een spel met microtransacties want alleen dan zullen uitgevers gaan luisteren. Ik sluit mij hier volledig bij aan.

Vermeend gokken

Als laatst moet even vermeld worden dat het systeem waarmee je met echte valuta de digitale valuta ‘crystals’ in SWB2 koopt waarmee vervolgens loot boxen te koop zijn onder de loep wordt genomen door de Nederlandse en ook Belgische kansspel autoriteit. Dit zou een vermeende vorm van gokken zijn omdat de uitkomst van een loot box (met daarin upgrades van en voor o.a. wapens en personages) niet vast staat. Degene die het meest betaalt heeft zodoende de meeste kans. Ondergetekende is erg benieuwd naar deze uitspraak.

Het is bijzonder dat deze introductie voor dit spel nodig is, maar voor een objectief beeld moest dit wel even uiteengezet worden. Voorlopig is dit systeem dus gedeactiveerd door EA en zijn alle loot boxen via in game doelstellingen te behalen. De drempels zijn daarin verlaagd dus het behalen van upgrades is iets eenvoudiger geworden.

Dan het verhaal

SWBF2 heeft in tegenstelling tot deel 1 een single player campaign mode. Je speelt als Iden Versio, een vrouwelijke member van inferno squad in het leger van the Empire. Je hoort bij ‘dark side of the force’. Het verhaal speelt zich af ten tijde het eind van Episode 6 (Return of the Jedi) tot aan het begin van Episode 7. Tijdens het spelen ben je getuige van het ontploffen van de Death Star en de chaos die hierdoor bij the Empire ontstaat. Een interessant en leuk gekozen invalshoek.

Inferno squad wordt van hogerhand aangestuurd door de vader van Iden, commander Versio, welke zijn trouw aan the Empire te midden van de chaos staande wil houden. De beslissingen die voor haar gemaakt worden in deze chaos doen Iden sterk twijfelen en steeds meer raakt zij verwikkeld in een gewetensconflict.

In de campaign mode bezoek je diverse bekende locaties uit het Star Wars universum die zeer overtuigend overkomen en lekker wegspelen. Er zit veel diversiteit in de gameplay maar deze is verder niet erg diepgaand. Er zijn een aantal powerups (star cards) te unlocken welke per missie aan knoppen toegewezen kunnen worden. Hier zit wel een limiet aan en zorgvuldig kiezen of wisselen van Star Cards is wel aan te bevelen. Gemiste kans is dat wat meer vrije benadering van het oppikken van wapens. Je kunt de wapens van je tegenstander niet gebruiken en zelf alleen maar wisselen wanneer je doodgaat of een wapenkrat tegenkomt. Dat had beter gekund. Desalniettemin niet heel storend want na een paar missies heb je al snel een favoriete blaster of rifle.

De afwisseling zit hem in de verschillende type missies. Het ene moment baan je in first person perspectief met je blaster al knallend door de jungle en op het andere moment vlieg je in een Tie Fighter door de brokstukken van de opgeblazen tweede Death Star. Daarnaast zijn er missies die je met enkele bekende personages uit de saga dient te volbrengen. Voor elke fan is er dus wat te snoepen.

Audioviseel sterk

De audiovisuele kwaliteit is van een goed niveau. Een ieder die dit ziet of hoor weet direct dat dit Star Wars is. Mijn ega die af en toe een blik wierp op mijn speelsessies vond het erg overtuigend overkomen. Hier en daar wat vreemde timing in de dialogen in tussenfilmpjes (welke vreemd genoeg op 30fps zijn gerenderd t.o.v. de gameplay op 60fps) doen hier geen afbreuk aan. De ene omgeving leent zich natuurlijk beter voor het visuele bombast dan de andere maar ook juist die smetteloze en lege omgevingen in een spaceship zijn heel indrukwekkend.

Dat is aan Dice, de maker van dit spel, wel toevertrouwed. Met de Frostibite engine hebben we al eerder gezien wat er mogelijk is (o.a. Fifa 17+18, Battlefront 1 en SWBF1) en joepie wat een feest. Prachtige belichting, veel detail en spiegelende stormtrooper pakken.

Dit alles aangevuld met een heerlijke soundtrack, het geluid van blasters en tie fighters en je wordt helemaal opgezogen in de magie die Star Wars heet.

Arcade

Naast de multiplayer en singleplayer is er ook weer een arcade mode aanwezig. Deze is niet heel anders dan in SWBF1 waarin je vooral overeind moet blijven tegen een aantal waves oftewel hordes aan computer gestuurde vijanden. Dit kun je alleen of in (local) coöp spelen. Het is vooral handig om je te bekwamen in de mogelijkheden van een aantal personages zodat je deze in multiplayer kunt toepassen. Daarnaast zijn er ook crystals en andere upgrades vrij te spelen die weer in de multiplayer besteed kunnen worden.

Conclusie

Star Wars Battefront 2 heeft een valse start gemaakt. Het is de vraag of het met dit spel nog goed gaat komen of dat het kwaad al geschiedt is. Het is betreurenswaardig dat deze manier van inkomsten genereren alom wordt toegepast, want EA is niet de enige, waarbij hier ook nog eens een extreme variant is ingezet. De singleplayer biedt je een officieel Star Wars verhaal met veel authenticiteit en heerlijke gameplay. Als Star Wars liefhebber zou ik dan ook zeggen deze moet je gespeeld hebben al is het verhaal wel erg kort en had dit minstens 2x zo lang moeten zijn om als volledige singleplayer te kunnen worden beschouwd. Het multiplayer gedeelte van de game is door alle mictrotransacties verziekt en niet meer in balans. De spacebattles zijn wel erg gaaf en spectaculair door 360 graden gameplay. Of die balans er uiteindelijk wel gaat komen durf ik niet te voorspellen. Helemaal niet omdat EA het heeft over een tijdelijke opschorting totdat ze een beter systeem hebben ontwikkeld. En ja dat weten zij ongetwijfeld weer veel te mooi te verpakken.

Eindcijfer 5,0 (singleplayer 8,0 en multiplayer 2,0)

 Liam Brands, gespeeld op Playstation 4

 

 

 • Waarom dit mijn 10 favoriete albums van 2018 zijn

  Gepubliceerd: 9 januari 2019 17:15 Jaarlijstjes verschijnen de laatste weken weer met grote regelmaat in de kranten, tijdschriften, Twitter-overzichten en Facebook-tijdlijnen. Een enkele keer zelfs in mijn e-mailbakje! Onlangs zette ik mijn eigen 10 favoriete albums van 2018 op een rijtje, aangevuld met wat favoriete boxsets en andere speciale uitgaven. Lees verder
 • Letterlijke tekst testament

  Gepubliceerd: 7 januari 2019 11:00 De letterlijke tekst van een testament kan soms belangrijk zijn. Bijvoorbeeld als u uw partner tot erfgenaam heeft benoemd. Daarbij wordt soms als extra vermelding opgenomen dat de partner geen erfgenaam meer mag zijn, als uw relatie bij overlijden is verbroken. Lees verder
 • Assenaar Aad Dubbelboer: ‘Groene energie voor mijzelf, mijn kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen’

  (Advertorial) Gepubliceerd: 14 januari 2019 14:06 Aad Dubbelboer (86) is lid van de Energiecoöperatie Duurzaam Assen. Een bewuste keuze, zegt de voormalige ondernemer, die ook lid was van Provinciale Staten: ‘Het klimaat is aan het veranderen en we ondervinden de gevolgen daar nu al van. Of we willen of niet, we moeten iets doen. Liefst samen en liefst lokaal, in onze eigen woonplaats.’ Lees verder
 • Op naar 2019!

  Gepubliceerd: 18 december 2018 17:00 Als ik deze column schrijf vallen de sneeuwvlokken naar beneden. Iets te vroeg want de Kerst is pas over een week. De natuur laat zich niet leiden, ’t komt zoals ’t komt. Vandaag is het een witte wereld, met de kerst kan het helemaal anders zijn. Lees verder
 • Spider-Man, is er eentje om in te lijsten

  Gepubliceerd: 8 oktober 2018 16:45 ​Het was zeer verrassend dat Insomniac Games op de E3 in 2016 de komst van Spider-Man als exclusieve PS4 titel aankondigde. We moesten wel even geduldig zijn want de release duurde uiteindelijk nog tot begin september 2018. De fanbase ging bij de aankondiging al uit zijn dak want een echt goede Spider-Man game is maar zeldzaam. Lees verder
 • Bezoek landelijk unieke THBO-opleiding

  (Advertorial) Gepubliceerd: 17 januari 2019 16:59 De THBO-opleiding van Drenthe College Assen bestaat twintig jaar. Deze opleiding is uniek in Nederland. Maak kennis met studenten en docenten op de Open Dag van Drenthe College. Lees verder
 • Lowlands 2018 voor je kop – zondag

  Gepubliceerd: 20 augustus 2018 00:18 Zondag begon op Lowlands met smartlappen en eindigde met een gelikte show van hiphopartiest Kendrick Lamar. Daartussen schoot het aanbod wederom alle kanten op. Lees verder
 • Lowlands 2018 voor je kop – zaterdag

  Gepubliceerd: 19 augustus 2018 00:55 In de jaren dat ik Lowlands bezoek heb ik nooit een saaie Lowlands zaterdag meegemaakt. Dit jaar was niet anders. Sterker nog, zelden was de diversiteit - van DeWolff tot N.E.R.D. - zo groot als vandaag en het niveau van de meegepakte optredens zo hoog. Lees verder
 • Lowlands 2018 voor je kop - vrijdag

  Gepubliceerd: 18 augustus 2018 01:12 Wie Lowlands vrijdag betreedt, beleeft even een déjà vu moment. 'Oh ja, sinds vorig jaar is het terrein opnieuw ingedeeld!' Tentjes dichtbij de ingang, de grote nieuwe Bravo die aan de rechterkant gelijk opduikt en veel meer ruimte rondom de podia. Het bevalt opnieuw prima. Lowlands was vroeg in de middag al in volle gang en dat met het beste festivalweer dat je je kan wensen. Lees verder
 • Wat mag je dit jaar niet missen op Lowlands?

  Gepubliceerd: 15 augustus 2018 18:00 De rugzak is ingepakt. Zonnebril, oordoppen en stevige schoenen in de aanslag. Alleen het polsbandje ontbreekt nog. Komende vrijdag gaat de 26e editie van het Lowlands Festival van start. Wat staat de 60.000 bezoekers dit jaar te wachten? Lees verder
 • Target Point Assen: Lasergamen en meer kan nu eindelijk ook in Assen

  (Advertorial) Gepubliceerd: 14 januari 2019 15:23 ASSEN Target Point Assen is sinds oktober 2018 een feit. Het bedrijf aan de Zeilmakerstraat is hét adres voor een stoer uitje of een feest. De 20-jarige Yoran Fidder is de drijvende kracht achter het immens grote bedrijf. Fidder begeleidde al langere tijd lasergame-kinderfeestjes en dit vond hij dusdanig interessant dat hij besloot voor zichzelf te beginnen en het groots aan te pakken. Lees verder
 • Plaat voor je kop 155: Normaal (II) - Ojadasawa

  Gepubliceerd: 8 juli 2018 13:00 De ‘moeilijke tweede’. De opvolger van een gelauwerd debuut overtreffen: een flinke opgave. Overtreft het volgende album zowel commercieel als artistiek het succes van de eerste plaat? Neem Normaal: ‘Oerend Hard’ zorgde in 1977 voor een nationale aardverschuiving, maar hoe verging het opvolger ‘Ojadasawa’? Lees verder
 • Notarieel samenlevingscontract

  Gepubliceerd: 2 juli 2018 12:00 De vakantieperiode breekt aan! Stel, u gaat straks samenwonen met uw vakantieliefde. Hoe gek het ook klinkt, samenwoners hebben geen officiële juridische status, zoals dat bij gehuwden of geregistreerd partners wel het geval is. Lees verder
 • A Way Out: 'Ik ben echt van de personages gaan houden'

  Gepubliceerd: 22 juni 2018 16:37 A Way Out is een unieke game. Niet zozeer vanwege het verhaal rond twee ontsnapte gevangenen of omdat het eigenlijk meer een film is dan een game, maar vooral vanwege het feit dat het spel uitsluitend door twee spelers gespeeld kan worden. Dit kan zowel offline op de bank rond dezelfde TV als online via het internet. Lees verder
 • Acht van de tien jonge ouders hebben voogdij niet geregeld

  Gepubliceerd: 18 juni 2018 15:00 Ik las onlangs dat 80% van ouders de voogdij voor hun kinderen niet hebben geregeld. Een schokkend aantal. Dat betekent dat niet officieel is vastgelegd aan wie de voogdij over hun kinderen wordt toegekend als beide ouders er onverhoopt niet meer zijn. Daarmee lopen zij het risico dat de rechter uiteindelijk een andere voogd benoemt dan wie de ouders graag hadden gewild. Lees verder
 • Plaat voor je kop 154: Jan de Hont

  Gepubliceerd: 10 juni 2018 13:00 Opeens staat hij daar, op het podium van Carré. Ruim 1700 mensen kijken naar gitarist Jan de Hont. Aan zijn zijde Freek de Jonge, voor de verandering met een gitaar om z’n hals. De laatste jaren was Jan de Hont bij mij een beetje uit beeld geraakt, maar hoe hij 'zijn' La Comparsa speelde herinnerde mij afgelopen zaterdag weer aan zijn unieke kwaliteiten. Lees verder
 • Eigen woning schenking en 180 dagen

  Gepubliceerd: 4 juni 2018 11:00 Als er vlak voor overlijden nog schenkingen worden gedaan om daarmee erfbelasting te besparen voor de erfgenamen komt men meestal bedrogen uit. Lees verder
 • Inroepen huurbeding

  Gepubliceerd: 22 mei 2018 10:30 Als een woning is verhuurd, brengt het bij verkoop minder op. Om die reden wordt er bij het vestigen van een hypotheek op bijvoorbeeld een woning, in de hypotheekakte altijd een verbod opgenomen voor de eigenaar de woning zonder toestemming van de bank te verhuren. In de volksmond ook wel het 'huurbeding' genoemd. Lees verder
 • Zonder schriftelijke vastlegging geen koop

  Gepubliceerd: 7 mei 2018 12:00 Met grote regelmaat ontvang ik de laatste tijd telefoontjes waarin partijen vertellen dat ze (zonder tussenkomst van een makelaar) snel tot de daadwerkelijke overdracht willen overgaan en er geen koopovereenkomst is getekend. Lees verder
 • Nightmares on Wax is terug met achtste album 'Shape The Future'

  Gepubliceerd: 21 april 2018 08:30 Nightmares on Wax is het langst van alle artiesten verbonden aan Warp Records. Al bijna dertig jaar maakt het Engelse duo, bestaande uit George Evelyn en Robin Taylor-Firth, onweerstaanbare triphop. Eerder dit jaar verscheen hun achtste album 'Shape The Future', uiteraard weer op Warp. Lees verder
 • NFS Payback: mooie mensen, snelle auto’s, illegale races en criminaliteit

  Gepubliceerd: 26 februari 2018 14:35 Het jaar 2017 gaat de boeken in als een meer dan uitstekend jaar voor liefhebbers van racegames. Eerder dat jaar verschenen namelijk al grote titels als Dirt 4, Forza Motorsport 7, Gran Turismo Sport en Project CARS 2. Lees verder
 • Mark E. Smith van The Fall was een icoon in de Britse popmuziek

  Gepubliceerd: 17 februari 2018 08:30 Ruim veertig jaar lang was Mark E. Smith de frontman van de legendarische Engelse waveband The Fall. Op woensdag 24 januari overleed Smith op 60-jarige leeftijd aan de gevolgen van long- en nierkanker. Hij was een icoon in de Britse popmuziek, Lees verder
 • Plaat voor je kop 153: The Beatles – 'De witte dubbel'

  Gepubliceerd: 3 februari 2018 13:00 Échte goede dubbelalbums vormen in de popgeschiedenis een unicum. Sowieso zijn ze verbonden aan het vinyltijdperk, dat in de jaren zestig zijn oorsprong heeft. ‘Blonde on Blonde’ van Bob Dylan en ‘Freak Out’ van Frank Zappa waren de eerste. Lees verder
 • Samenlevers zonder contract en de strijd om de inboedel

  Gepubliceerd: 31 januari 2018 16:00 Als samenwoners uit elkaar gaan, zullen zij hun spulletjes moeten verdelen. Als er geen samenlevingscontract is, dan zal het stel moeten overleggen wie welke spullen meeneemt. Lees verder
 • Oud Egypte was goede keuze voor Assassins Creed Origins

  Gepubliceerd: 29 januari 2018 16:10 Na Assassins Creed Syndicate in 2015 is eind vorig jaar het tiende spel uit deze Assassins Creed-serie verschenen genaamd "Origins". De game neemt je mee naar het mysterieuze Egypte, in het jaar 49 voor Christus. Lees verder
 • 13 - 'De dag dat...'

  Gepubliceerd: 25 januari 2018 17:00 ...En dan is er dus een jaar voorbijgevlogen! Alweer mijn laatste blog. Ik mocht eraan beginnen in de aanloop naar mijn 65e verjaardag en het jubileumjaar 2018 en zover zijn we dus nu. Lees verder
 • Public Image Limited maakt Retropop onveilig

  Gepubliceerd: 20 januari 2018 08:30 De organisatie van Retropop heeft wel een hele opvallende naam aan het programma toegevoegd. De Engelse postpunkformatie Public Image Limited (PiL) maakt op zaterdag 9 juni de NoLimitStage onveilig. Lees verder
 • Een tweede gemachtigde in uw levenstestament

  Gepubliceerd: 15 januari 2018 21:00 Het belang van een levenstestament is inmiddels al bij veel mensen doorgedrongen. Door een levenstestament te maken regelt u tijdig wie uw belangen waarneemt, als u in de toekomst tijdelijk of definitief zelf niet meer in staat bent dat te doen. Lees verder
 • 12 - Vergaarbak of divers?

  Gepubliceerd: 28 december 2017 17:00 Aan het eind van het jaar krijgt men in het algemeen de neiging zogenaamde 'overdenkingen' te ventileren in gesproken of geschreven tekst. Ik overdenk natuurlijk óók, maar wil het vooral luchtig houden. Lees verder
 • Plaat voor je kop 152: ABBA (II)

  Gepubliceerd: 23 december 2017 15:00 Soms heb je van die perioden dat je zin hebt om diep te duiken in het werk van een bepaalde band. Onlangs was ABBA aan de beurt. Een groep waarvan ik zeker eenmaal per jaar alle albums draai. Nu deed ik dat aan de hand van een bijzonder boek. Lees verder
 • Plaat voor je kop 151: China Crisis

  Gepubliceerd: 18 december 2017 21:00 Voor welke muziek mag je ’s nachts wakker gemaakt worden? Kreeg die vraag afgelopen weekend weer eens voor de kiezen. ‘Vast niet veel uit de jaren tachtig’, was de daaropvolgende, veel te snelle aanname. ‘Waarom? Prima tijdperk’, antwoordde ik. Lees verder
 • Gary Numan is nog steeds zeer relevant

  Gepubliceerd: 16 december 2017 08:30 Gary Numan geeft op woensdag 7 maart een concert in TivoliVredenburg in Utrecht. De Engelse synthesizermuzikant is een graag geziene gast in Nederland. Zo gaf hij in oktober nog een geslaagd optreden in Paradiso tijdens het Amsterdam Dance Event. Lees verder
 • Het notarisvak

  Gepubliceerd: 13 december 2017 11:00 Als ik in mijn agenda kijk, kan ik amper begrijpen dat het jaar alweer bijna voorbij is. 2017 is in mijn beleving voorbij gevlogen. Lees verder
 • Houden de Rabbids Mario wel heel?

  Gepubliceerd: 1 december 2017 16:05 Toen ik voor het eerst van de game ‘Mario+Rabbids Kingdom Battle’ hoorde was ik alles behalve enthousiast. Dat deze Mario-game door Ubisoft werd ontwikkeld deed me pijn als fan van Mario. Lees verder
 • Schenking op de gemeenschappelijke rekening risicovol

  Gepubliceerd: 28 november 2017 14:00 Naast dat Sinterklaas het druk heeft in deze tijd met het rondbrengen van kadootjes, ben ik in deze maand als notaris druk met het opmaken van akten voor schenkingen. Lees verder
 • Leid een relaxt boerenleventje in Story of Seasons

  Gepubliceerd: 24 november 2017 14:21 Ben jij het ook zo zat om continue de wereld te moeten redden van aliens, prinsessen te redden uit de handen vanslechteriken, of ben je alles in het algemeen gewoon even beu? Lees verder
 • 11 - Ozzy

  Gepubliceerd: 23 november 2017 16:00 Geweldige herinneringen heb ik aan de maandenlange tournee in 1983 waarin ons bandje Vandenberg met de roemruchte Ozzy Osbourne de Verenigde Staten onveilig maakte. Ik mag het u niet onthouden. Lees verder
 • Mag de gemachtigde aan zichzelf schenken of verkopen?

  Gepubliceerd: 13 november 2017 10:00 Soms geeft iemand een volmacht aan de partner, een kind of een bekende om allerlei noodzakelijke handelingen te kunnen verrichten. De laatste jaren is ook de uitgebreide algemene volmacht, die ook wel een ‘levenstestament’ wordt genoemd. Lees verder