Plaat voor je kop 151: China Crisis

Gepubliceerd:
Voor welke muziek mag je ’s nachts wakker gemaakt worden? Kreeg die vraag afgelopen weekend weer eens voor de kiezen. ‘Vast niet veel uit de jaren tachtig’, was de daaropvolgende, veel te snelle aanname. ‘Waarom? Prima tijdperk’, antwoordde ik.
vorige
 • China Crisis. - © China Crisis / press photo
  China Crisis. - © China Crisis / press photo
 • China Crisis - expanded editions van de eerste drie (Virgin) albums. - © NDC/ Wouter Bessels
  China Crisis - expanded editions van de eerste drie (Virgin) albums. - © NDC/ Wouter Bessels
volgende

De jaren tachtig, het zijn toch wel de jaren waarin ik mijn muzikale smaak grotendeels heb gevormd. Eerst vanuit de platenkast van mijn moeder, Countdown Café, Toppop, De Avondspits, Curry & Van Inkel, de Soulshow en later via buren, vaders van vriendjes en docenten op school.

Eind 1990 werd ik 13 jaar en alhoewel ik toen - om maar wat te noemen – het werk van Steely Dan en Frank Zappa nog niet kende, genoot ik al voornamelijk van muziek uit vervlogen tijden. Ook die van de afgelopen jaren. Talk Talk, Tears for Fears, Nik Kershaw en ook zeker China Crisis. Een duo uit Liverpool dat in Nederland eigenlijk maar één hit scoorde (‘Wishful Thinking’, reikte tot nummer 16). Daarna nam het commerciële succes af en lagen veel albums vervolgens voor een tientje in de uitverkoopbakken. Ruim dertig jaar later treden Gary Daly en Eddie Lundon, ook bijgestaan door inmiddels weer ingelijfde oude bassist Gary "Gazza" Johnson, nog regelmatig in ons land voor goed gevulde zalen. De oude albums staan ook weer in de belangstelling.

Ontwikkeling

Het oeuvre van China Crisis klinkt voornamelijk compact, verzorgd en sfeervol. Liedjes met een dosis melancholie, soms met een scherpe kritische tekst. De vijf platen die de groep in de jaren tachtig uitbracht laten een mooie ontwikkeling horen. Het debuut ‘Difficult Shapes & Passive Rhythms’ (1982) is vergeleken met de new wave uit die tijd behoorlijk experimenteel, maar wel eerlijk.

Met de opvolger ‘Working with Fire and Steel’ (1983) is de doorbraak daar, mede dankzij de al genoemde single met die melancholieke melodie, maar echt nieuwe deuren opent de plaat niet. Dat gebeurt wel op numero drie: ‘Flaunt the Imperfection’. Voor die plaat strekt het duo Walter Becker als producer. Hij is de helft van Steely Dan, dat inmiddels al vijf jaar op z’n gat ligt.

Walter Becker

Eigenlijk willen Daly en Lundon Steely Dan-producer Gary Katz hebben, maar via hun platenmaatschappij krijgen ze Becker in hun schoot geworpen. Soort gevoel van: ‘je gaat voor de hoofdprijs, maar wint daarbij ook nog eens de jackpot’. Becker zit inmiddels op Hawaii, kickt af, kweekt avocado’s en wil voorzichtig weer eens zich met muziek bezighouden. Waar hij niet van is afgekickt, is zijn perfectionisme. Dat straalt ‘Flaunt the Imperfection’ van alle kanten af. De hits mogen dan wat minder groot zijn, het album is een doorslaand succes, waarmee China Crisis ineens voor velen geen one hit wonder meer is, maar een albumgroep met een hele andere agenda dan menige popact in de jaren tachtig.

Tien stukken die nergens voor elkaar onderdoen en laten horen dat de band vele stappen heeft genomen ten opzichte van beide voorgangers. Een stuk als ‘Bigger the punch I’m feeling’ zou nooit op het debuut hebben kunnen staan. Luister naar het intro van 'You did cut me' en Steely Dan ligt er wel heel dik bovenop. Is het nog wel China Crisis? Ja, misschien wel meer dan op de eerste twee platen. Ik krijg de indruk dat de groep eindelijk de muziek maakt die ze wil maken. De hand van Walter Becker komt daarbij uitstekend van pas, gezien het gepolijste arrangement en het strakke jasje dat de productie heet. Alles is om door een ringetje te halen. Becker haalt het beste naar boven uit alle leden van China Crisis, inclusief die van de inmiddels overleden drummer Kevin Wilkinson.

Drieluik

Onlangs kwamen van de eerste drie China Crisis-albums zogenaamde ‘expanded editions’ uit. Prachtig vormgegeven cd-uitgaves, met naast het zorgvuldig opgepoetste album ook één cd of twee cd’s extra vol b-kantjes van singles, demo’s, niet gebruikte versies en radiosessies. En, net zo leuk: in de boekjes valt te lezen hoe Gary Daly, Eddie Lundon en Gary Johnson nu terugkijken op dat drieluik. Een prachtig stuk muziekhistorie uit de jaren tachtig dat nog steeds goed overeind staat.

Dat geldt overigens ook voor de vierde plaat ‘What Price Paradise’, dat in succes ver achterbleef bij de drie voorgangers. Ook ‘Diary of a Hollow Horse’ verging het niet beter; ondanks dat Walter Becker daar de hand in had. Platenmaatschappij Virgin hoorde op dat album geen single en liet een andere producer - Mike Thorne - vervolgens een paar nummers opnieuw mixen. Zo raakte een prachtige en gloedvolle popplaat ernstig uit balans. Misschien wel de grootste flop van de jaren tachtig. Onterecht, want er staan schitterende nummers vol afwisseling op. Op de paar jaar geleden verschenen ‘expanded edition’ zijn die remixen vervangen door de originele Becker-producties. Daarmee is dat beschadigde schilderij weer enigszins hersteld, maar van echt eerherstel is helaas geen sprake.

‘Autumn in the neighbourhood’

Nadat ‘Warped by Success’ (1994) helemaal niets deed, besloot de band op non actief te gaan. Optreden gebeurde nog wel regelmatig, maar uiteindelijk kwam pas in 2015 ‘Autumn in the Neighbourhood’ uit. Een plaat in de stijl van het werk uit de tweede helft van de jaren tachtig. Gepolijst, sfeervol en vol met sterke liedjes. Leuk detail: een paar stukken werden opgenomen in de studio van Jan Kisjes in Dalfsen.

Nadat het album via crowdfunding was uitgebracht, duurde het twee jaar voordat de plaat op grote schaal verkrijgbaar was. Iedereen wilde hem ineens hebben, toen bleek dat het inderdaad een uitstekende plaat was. Prijzen rezen de pan uit, vooral voor gesigneerde exemplaren.
En toen ging de groep op tournee en kostte de cd slechts een tientje!

Onlangs was de groep in Nederland voor een paar concerten, onder meer in De Vorstin in Hilversum. Ging er naartoe met collega én mede-fan Koos. Daar speelde China Crisis twee uur lang een fijne mix van oud en nieuw materiaal. Genieten met volle teugen, zonder dat teveel de nostalgische gevoelens boven kwamen drijven. Hier stond een band te spelen die alles behalve gedateerde muziek heeft gemaakt. Uitgebreid werd stilgestaan bij de onlangs overleden Walter Becker. Ter ere van hem werd ‘Bigger the punch I’m feeling’ gespeeld. Volkomen terecht en indrukwekkend om de groep voor de gelegenheid dit te zien en horen spelen.

En die andere hierboven genoemde bands uit de jaren tachtig dan?

Nik Kershaw? Paar keer gezien inmiddels. Heeft nog niets van zijn elan verloren.
Talk Talk? Nee, onmogelijk. Gaat niet meer gebeuren. Of er moet een wereldwonder gebeuren.
Tears for Fears? Jawel, 14 mei in Amsterdam. Na ruim twintig jaar is het moment eindelijk daar.

Nee, die jaren tachtig zaten vol interessante muziek. Niets mee aan de hand.
Wordt vervolgd!

CHINA CRISIS – discografie
Difficult Shapes & Passive Rhythms (1982)
Working with Fire and Steel (1983)
Flaunt the Imperfection (1985)
What Price Paradise (1986)
Diary of a Hollow Horse (1989)
Warped by Success (1994)
Singing the Praises of Finer Things (2007, live cd/dvd)
Wishful Thinking (2014, compilatie)
Autumn in the Neighbourhood (2015)

Luister hieronder naar het volledige album 'Flaunt the Imperfection':

 

 • Waarom dit mijn 10 favoriete albums van 2018 zijn

  Gepubliceerd: 9 januari 2019 17:15 Jaarlijstjes verschijnen de laatste weken weer met grote regelmaat in de kranten, tijdschriften, Twitter-overzichten en Facebook-tijdlijnen. Een enkele keer zelfs in mijn e-mailbakje! Onlangs zette ik mijn eigen 10 favoriete albums van 2018 op een rijtje, aangevuld met wat favoriete boxsets en andere speciale uitgaven. Lees verder
 • Letterlijke tekst testament

  Gepubliceerd: 7 januari 2019 11:00 De letterlijke tekst van een testament kan soms belangrijk zijn. Bijvoorbeeld als u uw partner tot erfgenaam heeft benoemd. Daarbij wordt soms als extra vermelding opgenomen dat de partner geen erfgenaam meer mag zijn, als uw relatie bij overlijden is verbroken. Lees verder
 • Target Point Assen: Lasergamen en meer kan nu eindelijk ook in Assen

  (Advertorial) Gepubliceerd: 14 januari 2019 15:23 ASSEN Target Point Assen is sinds oktober 2018 een feit. Het bedrijf aan de Zeilmakerstraat is hét adres voor een stoer uitje of een feest. De 20-jarige Yoran Fidder is de drijvende kracht achter het immens grote bedrijf. Fidder begeleidde al langere tijd lasergame-kinderfeestjes en dit vond hij dusdanig interessant dat hij besloot voor zichzelf te beginnen en het groots aan te pakken. Lees verder
 • Op naar 2019!

  Gepubliceerd: 18 december 2018 17:00 Als ik deze column schrijf vallen de sneeuwvlokken naar beneden. Iets te vroeg want de Kerst is pas over een week. De natuur laat zich niet leiden, ’t komt zoals ’t komt. Vandaag is het een witte wereld, met de kerst kan het helemaal anders zijn. Lees verder
 • Spider-Man, is er eentje om in te lijsten

  Gepubliceerd: 8 oktober 2018 16:45 ​Het was zeer verrassend dat Insomniac Games op de E3 in 2016 de komst van Spider-Man als exclusieve PS4 titel aankondigde. We moesten wel even geduldig zijn want de release duurde uiteindelijk nog tot begin september 2018. De fanbase ging bij de aankondiging al uit zijn dak want een echt goede Spider-Man game is maar zeldzaam. Lees verder
 • Assenaar Aad Dubbelboer: ‘Groene energie voor mijzelf, mijn kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen’

  (Advertorial) Gepubliceerd: 14 januari 2019 14:06 Aad Dubbelboer (86) is lid van de Energiecoöperatie Duurzaam Assen. Een bewuste keuze, zegt de voormalige ondernemer, die ook lid was van Provinciale Staten: ‘Het klimaat is aan het veranderen en we ondervinden de gevolgen daar nu al van. Of we willen of niet, we moeten iets doen. Liefst samen en liefst lokaal, in onze eigen woonplaats.’ Lees verder
 • Lowlands 2018 voor je kop – zondag

  Gepubliceerd: 20 augustus 2018 00:18 Zondag begon op Lowlands met smartlappen en eindigde met een gelikte show van hiphopartiest Kendrick Lamar. Daartussen schoot het aanbod wederom alle kanten op. Lees verder
 • Lowlands 2018 voor je kop – zaterdag

  Gepubliceerd: 19 augustus 2018 00:55 In de jaren dat ik Lowlands bezoek heb ik nooit een saaie Lowlands zaterdag meegemaakt. Dit jaar was niet anders. Sterker nog, zelden was de diversiteit - van DeWolff tot N.E.R.D. - zo groot als vandaag en het niveau van de meegepakte optredens zo hoog. Lees verder
 • Lowlands 2018 voor je kop - vrijdag

  Gepubliceerd: 18 augustus 2018 01:12 Wie Lowlands vrijdag betreedt, beleeft even een déjà vu moment. 'Oh ja, sinds vorig jaar is het terrein opnieuw ingedeeld!' Tentjes dichtbij de ingang, de grote nieuwe Bravo die aan de rechterkant gelijk opduikt en veel meer ruimte rondom de podia. Het bevalt opnieuw prima. Lowlands was vroeg in de middag al in volle gang en dat met het beste festivalweer dat je je kan wensen. Lees verder
 • Wat mag je dit jaar niet missen op Lowlands?

  Gepubliceerd: 15 augustus 2018 18:00 De rugzak is ingepakt. Zonnebril, oordoppen en stevige schoenen in de aanslag. Alleen het polsbandje ontbreekt nog. Komende vrijdag gaat de 26e editie van het Lowlands Festival van start. Wat staat de 60.000 bezoekers dit jaar te wachten? Lees verder
 • Bezoek landelijk unieke THBO-opleiding

  (Advertorial) Gepubliceerd: 17 januari 2019 16:59 De THBO-opleiding van Drenthe College Assen bestaat twintig jaar. Deze opleiding is uniek in Nederland. Maak kennis met studenten en docenten op de Open Dag van Drenthe College. Lees verder
 • Plaat voor je kop 155: Normaal (II) - Ojadasawa

  Gepubliceerd: 8 juli 2018 13:00 De ‘moeilijke tweede’. De opvolger van een gelauwerd debuut overtreffen: een flinke opgave. Overtreft het volgende album zowel commercieel als artistiek het succes van de eerste plaat? Neem Normaal: ‘Oerend Hard’ zorgde in 1977 voor een nationale aardverschuiving, maar hoe verging het opvolger ‘Ojadasawa’? Lees verder
 • Notarieel samenlevingscontract

  Gepubliceerd: 2 juli 2018 12:00 De vakantieperiode breekt aan! Stel, u gaat straks samenwonen met uw vakantieliefde. Hoe gek het ook klinkt, samenwoners hebben geen officiële juridische status, zoals dat bij gehuwden of geregistreerd partners wel het geval is. Lees verder
 • A Way Out: 'Ik ben echt van de personages gaan houden'

  Gepubliceerd: 22 juni 2018 16:37 A Way Out is een unieke game. Niet zozeer vanwege het verhaal rond twee ontsnapte gevangenen of omdat het eigenlijk meer een film is dan een game, maar vooral vanwege het feit dat het spel uitsluitend door twee spelers gespeeld kan worden. Dit kan zowel offline op de bank rond dezelfde TV als online via het internet. Lees verder
 • Acht van de tien jonge ouders hebben voogdij niet geregeld

  Gepubliceerd: 18 juni 2018 15:00 Ik las onlangs dat 80% van ouders de voogdij voor hun kinderen niet hebben geregeld. Een schokkend aantal. Dat betekent dat niet officieel is vastgelegd aan wie de voogdij over hun kinderen wordt toegekend als beide ouders er onverhoopt niet meer zijn. Daarmee lopen zij het risico dat de rechter uiteindelijk een andere voogd benoemt dan wie de ouders graag hadden gewild. Lees verder
 • Plaat voor je kop 154: Jan de Hont

  Gepubliceerd: 10 juni 2018 13:00 Opeens staat hij daar, op het podium van Carré. Ruim 1700 mensen kijken naar gitarist Jan de Hont. Aan zijn zijde Freek de Jonge, voor de verandering met een gitaar om z’n hals. De laatste jaren was Jan de Hont bij mij een beetje uit beeld geraakt, maar hoe hij 'zijn' La Comparsa speelde herinnerde mij afgelopen zaterdag weer aan zijn unieke kwaliteiten. Lees verder
 • Eigen woning schenking en 180 dagen

  Gepubliceerd: 4 juni 2018 11:00 Als er vlak voor overlijden nog schenkingen worden gedaan om daarmee erfbelasting te besparen voor de erfgenamen komt men meestal bedrogen uit. Lees verder
 • Inroepen huurbeding

  Gepubliceerd: 22 mei 2018 10:30 Als een woning is verhuurd, brengt het bij verkoop minder op. Om die reden wordt er bij het vestigen van een hypotheek op bijvoorbeeld een woning, in de hypotheekakte altijd een verbod opgenomen voor de eigenaar de woning zonder toestemming van de bank te verhuren. In de volksmond ook wel het 'huurbeding' genoemd. Lees verder
 • Zonder schriftelijke vastlegging geen koop

  Gepubliceerd: 7 mei 2018 12:00 Met grote regelmaat ontvang ik de laatste tijd telefoontjes waarin partijen vertellen dat ze (zonder tussenkomst van een makelaar) snel tot de daadwerkelijke overdracht willen overgaan en er geen koopovereenkomst is getekend. Lees verder
 • Nightmares on Wax is terug met achtste album 'Shape The Future'

  Gepubliceerd: 21 april 2018 08:30 Nightmares on Wax is het langst van alle artiesten verbonden aan Warp Records. Al bijna dertig jaar maakt het Engelse duo, bestaande uit George Evelyn en Robin Taylor-Firth, onweerstaanbare triphop. Eerder dit jaar verscheen hun achtste album 'Shape The Future', uiteraard weer op Warp. Lees verder
 • NFS Payback: mooie mensen, snelle auto’s, illegale races en criminaliteit

  Gepubliceerd: 26 februari 2018 14:35 Het jaar 2017 gaat de boeken in als een meer dan uitstekend jaar voor liefhebbers van racegames. Eerder dat jaar verschenen namelijk al grote titels als Dirt 4, Forza Motorsport 7, Gran Turismo Sport en Project CARS 2. Lees verder
 • Mark E. Smith van The Fall was een icoon in de Britse popmuziek

  Gepubliceerd: 17 februari 2018 08:30 Ruim veertig jaar lang was Mark E. Smith de frontman van de legendarische Engelse waveband The Fall. Op woensdag 24 januari overleed Smith op 60-jarige leeftijd aan de gevolgen van long- en nierkanker. Hij was een icoon in de Britse popmuziek, Lees verder
 • Plaat voor je kop 153: The Beatles – 'De witte dubbel'

  Gepubliceerd: 3 februari 2018 13:00 Échte goede dubbelalbums vormen in de popgeschiedenis een unicum. Sowieso zijn ze verbonden aan het vinyltijdperk, dat in de jaren zestig zijn oorsprong heeft. ‘Blonde on Blonde’ van Bob Dylan en ‘Freak Out’ van Frank Zappa waren de eerste. Lees verder
 • Samenlevers zonder contract en de strijd om de inboedel

  Gepubliceerd: 31 januari 2018 16:00 Als samenwoners uit elkaar gaan, zullen zij hun spulletjes moeten verdelen. Als er geen samenlevingscontract is, dan zal het stel moeten overleggen wie welke spullen meeneemt. Lees verder
 • Oud Egypte was goede keuze voor Assassins Creed Origins

  Gepubliceerd: 29 januari 2018 16:10 Na Assassins Creed Syndicate in 2015 is eind vorig jaar het tiende spel uit deze Assassins Creed-serie verschenen genaamd "Origins". De game neemt je mee naar het mysterieuze Egypte, in het jaar 49 voor Christus. Lees verder
 • 13 - 'De dag dat...'

  Gepubliceerd: 25 januari 2018 17:00 ...En dan is er dus een jaar voorbijgevlogen! Alweer mijn laatste blog. Ik mocht eraan beginnen in de aanloop naar mijn 65e verjaardag en het jubileumjaar 2018 en zover zijn we dus nu. Lees verder
 • Public Image Limited maakt Retropop onveilig

  Gepubliceerd: 20 januari 2018 08:30 De organisatie van Retropop heeft wel een hele opvallende naam aan het programma toegevoegd. De Engelse postpunkformatie Public Image Limited (PiL) maakt op zaterdag 9 juni de NoLimitStage onveilig. Lees verder
 • Een tweede gemachtigde in uw levenstestament

  Gepubliceerd: 15 januari 2018 21:00 Het belang van een levenstestament is inmiddels al bij veel mensen doorgedrongen. Door een levenstestament te maken regelt u tijdig wie uw belangen waarneemt, als u in de toekomst tijdelijk of definitief zelf niet meer in staat bent dat te doen. Lees verder
 • 12 - Vergaarbak of divers?

  Gepubliceerd: 28 december 2017 17:00 Aan het eind van het jaar krijgt men in het algemeen de neiging zogenaamde 'overdenkingen' te ventileren in gesproken of geschreven tekst. Ik overdenk natuurlijk óók, maar wil het vooral luchtig houden. Lees verder
 • Star Wars Battlefront 2 maakt valse start maar heeft gave spacebattles

  Gepubliceerd: 28 december 2017 15:16 ​Zelden is er nog voor de officiële releasedatum zoveel negatieve aandacht rondom een game geweest als voor Electronic Arts (EA) Star Wars Battlefront 2 (SWB2). Lees verder
 • Plaat voor je kop 152: ABBA (II)

  Gepubliceerd: 23 december 2017 15:00 Soms heb je van die perioden dat je zin hebt om diep te duiken in het werk van een bepaalde band. Onlangs was ABBA aan de beurt. Een groep waarvan ik zeker eenmaal per jaar alle albums draai. Nu deed ik dat aan de hand van een bijzonder boek. Lees verder
 • Gary Numan is nog steeds zeer relevant

  Gepubliceerd: 16 december 2017 08:30 Gary Numan geeft op woensdag 7 maart een concert in TivoliVredenburg in Utrecht. De Engelse synthesizermuzikant is een graag geziene gast in Nederland. Zo gaf hij in oktober nog een geslaagd optreden in Paradiso tijdens het Amsterdam Dance Event. Lees verder
 • Het notarisvak

  Gepubliceerd: 13 december 2017 11:00 Als ik in mijn agenda kijk, kan ik amper begrijpen dat het jaar alweer bijna voorbij is. 2017 is in mijn beleving voorbij gevlogen. Lees verder
 • Houden de Rabbids Mario wel heel?

  Gepubliceerd: 1 december 2017 16:05 Toen ik voor het eerst van de game ‘Mario+Rabbids Kingdom Battle’ hoorde was ik alles behalve enthousiast. Dat deze Mario-game door Ubisoft werd ontwikkeld deed me pijn als fan van Mario. Lees verder
 • Schenking op de gemeenschappelijke rekening risicovol

  Gepubliceerd: 28 november 2017 14:00 Naast dat Sinterklaas het druk heeft in deze tijd met het rondbrengen van kadootjes, ben ik in deze maand als notaris druk met het opmaken van akten voor schenkingen. Lees verder
 • Leid een relaxt boerenleventje in Story of Seasons

  Gepubliceerd: 24 november 2017 14:21 Ben jij het ook zo zat om continue de wereld te moeten redden van aliens, prinsessen te redden uit de handen vanslechteriken, of ben je alles in het algemeen gewoon even beu? Lees verder
 • 11 - Ozzy

  Gepubliceerd: 23 november 2017 16:00 Geweldige herinneringen heb ik aan de maandenlange tournee in 1983 waarin ons bandje Vandenberg met de roemruchte Ozzy Osbourne de Verenigde Staten onveilig maakte. Ik mag het u niet onthouden. Lees verder
 • Mag de gemachtigde aan zichzelf schenken of verkopen?

  Gepubliceerd: 13 november 2017 10:00 Soms geeft iemand een volmacht aan de partner, een kind of een bekende om allerlei noodzakelijke handelingen te kunnen verrichten. De laatste jaren is ook de uitgebreide algemene volmacht, die ook wel een ‘levenstestament’ wordt genoemd. Lees verder