Houden de Rabbids Mario wel heel?

Gepubliceerd:
Toen ik voor het eerst van de game ‘Mario+Rabbids Kingdom Battle’ hoorde was ik alles behalve enthousiast. Dat deze Mario-game door Ubisoft werd ontwikkeld deed me pijn als fan van Mario.
vorige
 • © Nintendo
  © Nintendo
 • © Nintendo
  © Nintendo
 • © Nintendo
  © Nintendo
volgende

Waarom zou Nintendo deze populaire serie uit handen geven aan Ubisoft met het risico dat Ubisoft de game volledig verpest? Dat was dan ook hetgene waar ik het meest bang voor was en dat Ubisoft’s Rabbids ook een grote rol in de game gingen spelen versterkte die angst alleen maar. Ik kon gewoon niet geloven dat Nintendo hun belangrijkste karakter uit handen had gegeven, maar naarmate ik meer van de game zag werd ik iets optimistischer.

Mario+Rabbids is namelijk een turn based strategy game en toevallig is een van mijn favoriete games uit dat genre XCOM, ontwikkeld door Ubisoft. Toch was ik nog niet helemaal gerust gesteld. De Rabbids hebben namelijk al eens een goede game aangetast, Rayman. Sinds de introductie van de Rabbids in Rayman is de kwaliteit van die games achteruit gegaan en vermaak ik me er veel minder mee. Ik kon alleen maar hopen dat die Rabbids niet hetzelfde effect zouden hebben op Mario.

Het verhaal is iets dat je zelf zult moeten beleven

Mario+Rabbids is desondanks een bijgevoegde 2-player multiplayer modus, een singleplayer game. Het verhaal in singleplayer games speelt een enorm grote rol en daarom heb ik gekozen niet diep in te gaan op het verhaal om zo min mogelijk te spoilen. Aan het begin van de game komen de universums van de Rabbids en Mario samen door een ongeluk met een ‘mergebril’. Hierdoor zijn verschillende dingen in ‘The Mushroom Kingdom’ verstoort en hebben de rabbids hun intrede in die wereld gemaakt. Hierbij zijn er vriendelijke rabbids, maar ook erg veel rabbids met slechte bedoelingen. Jij gaat als mario, samen met een aantal goede rabbids de wereld door om dingen recht te zetten en de slechte rabbids uit te schakelen.

Ik was bang!

Ik was bang! Ik was bang dat Ubisoft met hun inbreng van die vervelende rabbids schade zou toe doen aan Mario. Ik was bang dat ze hierdoor niet dezelfde kwaliteit konden bieden als Nintendo. Gelukkig had ik het mis! Door de solide turn based strategy gameplay ging ik de game steeds meer waarderen en zelfs de rabbids, die ik de afbreuk van Rayman toereken, begon ik steeds leuker te vinden. De manier waarop de rabbids het Mario rijk binnendringen voelt voor mij niet geforceerd en van tijd tot tijd heb ik zelfs om ze kunnen lachen. Het onbezorgde leven, knullige acties en referenties naar personages als Donkey Kong waren soms echt grappig! Na een korte tijd met de game gespeeld te hebben verdween de angst die ik had als sneeuw voor de zon. Ik moet toegeven dat in deze game Mario en Rabbids, tegen mijn verwachting in, heel goed samen gaan.

Solide gameplay

Ubisoft heeft met XCOM al laten zien dat ze prima in staat zijn om een goede turn based strategy game te maken. Zodra ik wist dat Mario+Rabbids Kingdom Battle een game zou worden uit dat genre groeide mijn vertrouwen in Ubisoft. Toch is Mario+Rabbids niet simpelweg XCOM met een Nintendo jasje. De games verschillen in meerdere opzichten van elkaar en verwacht dus niet exact dezelfde ervaring als XCOM. De basis van de games is hetzelfde. Het is een turn based game en dat wil zeggen dat je om de beurt tegen de vijand speelt.

In Mario+Rabbids kun je je per beurt voortbewegen binnen een raster van vakjes om je heen. Je kunt alleen binnen dit raster bewegen en daardoor zijn de afstanden die je per beurt kunt afleggen beperkt. Als er binnen dit raster leden uit jouw team staan kunnen die je een handje helpen door middel van een boost. Door op een van je teamleden te springen krijg je een zetje die de afstand die je kunt afleggen soms bijna verdubbelt. Als er geen teamleden, maar vijanden binnen jouw raster staan kun je die tackelen. Door naar ze toe te lopen, te selecteren en vervolgens een goede plek in het level te zoeken kun je tijdens het lopen naar je nieuwe positie al wat vijanden lastig vallen of zelfs uitschakelen.

Verder heb je een pistool en dat iets waar ik aan moest wennen, want Mario met een pistool had ik nog nooit eerder gezien. Met dat pistool kun je vijanden raken, maar dat lukt niet altijd. Afhankelijk van de dekking die jij en jouw vijand hebben is de kans dat je raakt 0%,50% of 100%. Als je de vijand mist en het object waarachter hij verstopt zit raakt is dit vervelend, maar niet zinloos.

De objecten om dekking te zoeken kunnen namelijk kapot gaan, waardoor je een vijand die eerst goed verstopt zat uiteindelijk toch kunt raken. Al deze dingen maken dat Mario+Rabbids een leuke en solide gameplay heeft. De game is minder moeilijk dan XCOM, maar zeker niet makkelijk en voor kleine kinderen zou de moeilijkheidsgraad van deze game nog wel eens tegen kunnen zitten. Omdat sommige stukken uit de game best pittig zijn, wordt voor het gevecht de mogelijkheid gegeven om een planning te maken. Aan het begin van de game deed ik dat niet, maar naarmate de game lastiger werd kwam ik erachter dat het maken van zo’n planning een groot voordeel kan zijn!

Van gevecht naar gevecht

Je gaat letterlijk van gevecht naar gevecht, maar wel door een prachtige wereld met grappige personages, puzzels en allerlei nog te unlocken skills en wapens. Dit is wat ervoor zorgde dat de game me niet te snel ging vervelen. Tussen de gevechten door is er genoeg anders te doen en door af en toe eens af te dwalen vind je items of kun bepaalde perks unlocken die je later in de game echter kunnen helpen.

Er is een ruim assortiment aan wapens die allemaal hun eigen krachten hebben. Toch kan een wapen op het ene gebied sterker zijn, terwijl hij op een ander gebied minder goed presteert. Dat zijn afwegingen die je moet maken. Ook zijn er enorm veel perks te unlocken die extra vaardigheden geven. Die perks kun je unlocken met een soort punten die je verdient. Het leuke aan deze game is echter dat je de perks kunt resetten.

Ben je niet tevreden over de vrijgespeelde perks kun je simpelweg op reset klikken en het opnieuw proberen tot het naar wens is. Naarmate je verder in de game komt zijn perks en wapens niet het enige wat je vrijspeelt. Je kunt namelijk ook personages vrij spelen. Ook personages als Luigi gaan een grotere rol spelen en omdat je maar met drie personages tegelijkertijd kunt spelen moet je ook daarin keuzes gaan maken. Wie laat je thuis en wie neem je mee?

Conclusie

Ubisoft heeft me positief verrast! Met de solide gameplay en enorm veel dingen om vrij te spelen houdt deze game je al gauw 20 uur bezig. In deze game heb ik gezien dat Mario en de Rabbids in het turn based strategy genre best goed samengaan en dat ik af en toe best om die irritante konijnen heb kunnen lachen. Ubisoft heeft met deze game de Mario serie uitgebreid en heeft iets gedaan waar Nintendo waarschijnlijk nooit voor zou hebben gekozen en dat heeft goed uitgepakt! Mario+Rabbids Kingdom Battle is een vermakelijke game, met solide gameplay en een verrijking voor de Mario serie en de Nintendo Switch!

 

 • Waarom dit mijn 10 favoriete albums van 2018 zijn

  Gepubliceerd: 9 januari 2019 17:15 Jaarlijstjes verschijnen de laatste weken weer met grote regelmaat in de kranten, tijdschriften, Twitter-overzichten en Facebook-tijdlijnen. Een enkele keer zelfs in mijn e-mailbakje! Onlangs zette ik mijn eigen 10 favoriete albums van 2018 op een rijtje, aangevuld met wat favoriete boxsets en andere speciale uitgaven. Lees verder
 • Letterlijke tekst testament

  Gepubliceerd: 7 januari 2019 11:00 De letterlijke tekst van een testament kan soms belangrijk zijn. Bijvoorbeeld als u uw partner tot erfgenaam heeft benoemd. Daarbij wordt soms als extra vermelding opgenomen dat de partner geen erfgenaam meer mag zijn, als uw relatie bij overlijden is verbroken. Lees verder
 • Bezoek landelijk unieke THBO-opleiding

  (Advertorial) Gepubliceerd: 17 januari 2019 16:59 De THBO-opleiding van Drenthe College Assen bestaat twintig jaar. Deze opleiding is uniek in Nederland. Maak kennis met studenten en docenten op de Open Dag van Drenthe College. Lees verder
 • Op naar 2019!

  Gepubliceerd: 18 december 2018 17:00 Als ik deze column schrijf vallen de sneeuwvlokken naar beneden. Iets te vroeg want de Kerst is pas over een week. De natuur laat zich niet leiden, ’t komt zoals ’t komt. Vandaag is het een witte wereld, met de kerst kan het helemaal anders zijn. Lees verder
 • Spider-Man, is er eentje om in te lijsten

  Gepubliceerd: 8 oktober 2018 16:45 ​Het was zeer verrassend dat Insomniac Games op de E3 in 2016 de komst van Spider-Man als exclusieve PS4 titel aankondigde. We moesten wel even geduldig zijn want de release duurde uiteindelijk nog tot begin september 2018. De fanbase ging bij de aankondiging al uit zijn dak want een echt goede Spider-Man game is maar zeldzaam. Lees verder
 • Target Point Assen: Lasergamen en meer kan nu eindelijk ook in Assen

  (Advertorial) Gepubliceerd: 14 januari 2019 15:23 ASSEN Target Point Assen is sinds oktober 2018 een feit. Het bedrijf aan de Zeilmakerstraat is hét adres voor een stoer uitje of een feest. De 20-jarige Yoran Fidder is de drijvende kracht achter het immens grote bedrijf. Fidder begeleidde al langere tijd lasergame-kinderfeestjes en dit vond hij dusdanig interessant dat hij besloot voor zichzelf te beginnen en het groots aan te pakken. Lees verder
 • Lowlands 2018 voor je kop – zondag

  Gepubliceerd: 20 augustus 2018 00:18 Zondag begon op Lowlands met smartlappen en eindigde met een gelikte show van hiphopartiest Kendrick Lamar. Daartussen schoot het aanbod wederom alle kanten op. Lees verder
 • Lowlands 2018 voor je kop – zaterdag

  Gepubliceerd: 19 augustus 2018 00:55 In de jaren dat ik Lowlands bezoek heb ik nooit een saaie Lowlands zaterdag meegemaakt. Dit jaar was niet anders. Sterker nog, zelden was de diversiteit - van DeWolff tot N.E.R.D. - zo groot als vandaag en het niveau van de meegepakte optredens zo hoog. Lees verder
 • Lowlands 2018 voor je kop - vrijdag

  Gepubliceerd: 18 augustus 2018 01:12 Wie Lowlands vrijdag betreedt, beleeft even een déjà vu moment. 'Oh ja, sinds vorig jaar is het terrein opnieuw ingedeeld!' Tentjes dichtbij de ingang, de grote nieuwe Bravo die aan de rechterkant gelijk opduikt en veel meer ruimte rondom de podia. Het bevalt opnieuw prima. Lowlands was vroeg in de middag al in volle gang en dat met het beste festivalweer dat je je kan wensen. Lees verder
 • Wat mag je dit jaar niet missen op Lowlands?

  Gepubliceerd: 15 augustus 2018 18:00 De rugzak is ingepakt. Zonnebril, oordoppen en stevige schoenen in de aanslag. Alleen het polsbandje ontbreekt nog. Komende vrijdag gaat de 26e editie van het Lowlands Festival van start. Wat staat de 60.000 bezoekers dit jaar te wachten? Lees verder
 • Assenaar Aad Dubbelboer: ‘Groene energie voor mijzelf, mijn kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen’

  (Advertorial) Gepubliceerd: 14 januari 2019 14:06 Aad Dubbelboer (86) is lid van de Energiecoöperatie Duurzaam Assen. Een bewuste keuze, zegt de voormalige ondernemer, die ook lid was van Provinciale Staten: ‘Het klimaat is aan het veranderen en we ondervinden de gevolgen daar nu al van. Of we willen of niet, we moeten iets doen. Liefst samen en liefst lokaal, in onze eigen woonplaats.’ Lees verder
 • Plaat voor je kop 155: Normaal (II) - Ojadasawa

  Gepubliceerd: 8 juli 2018 13:00 De ‘moeilijke tweede’. De opvolger van een gelauwerd debuut overtreffen: een flinke opgave. Overtreft het volgende album zowel commercieel als artistiek het succes van de eerste plaat? Neem Normaal: ‘Oerend Hard’ zorgde in 1977 voor een nationale aardverschuiving, maar hoe verging het opvolger ‘Ojadasawa’? Lees verder
 • Notarieel samenlevingscontract

  Gepubliceerd: 2 juli 2018 12:00 De vakantieperiode breekt aan! Stel, u gaat straks samenwonen met uw vakantieliefde. Hoe gek het ook klinkt, samenwoners hebben geen officiële juridische status, zoals dat bij gehuwden of geregistreerd partners wel het geval is. Lees verder
 • A Way Out: 'Ik ben echt van de personages gaan houden'

  Gepubliceerd: 22 juni 2018 16:37 A Way Out is een unieke game. Niet zozeer vanwege het verhaal rond twee ontsnapte gevangenen of omdat het eigenlijk meer een film is dan een game, maar vooral vanwege het feit dat het spel uitsluitend door twee spelers gespeeld kan worden. Dit kan zowel offline op de bank rond dezelfde TV als online via het internet. Lees verder
 • Acht van de tien jonge ouders hebben voogdij niet geregeld

  Gepubliceerd: 18 juni 2018 15:00 Ik las onlangs dat 80% van ouders de voogdij voor hun kinderen niet hebben geregeld. Een schokkend aantal. Dat betekent dat niet officieel is vastgelegd aan wie de voogdij over hun kinderen wordt toegekend als beide ouders er onverhoopt niet meer zijn. Daarmee lopen zij het risico dat de rechter uiteindelijk een andere voogd benoemt dan wie de ouders graag hadden gewild. Lees verder
 • Plaat voor je kop 154: Jan de Hont

  Gepubliceerd: 10 juni 2018 13:00 Opeens staat hij daar, op het podium van Carré. Ruim 1700 mensen kijken naar gitarist Jan de Hont. Aan zijn zijde Freek de Jonge, voor de verandering met een gitaar om z’n hals. De laatste jaren was Jan de Hont bij mij een beetje uit beeld geraakt, maar hoe hij 'zijn' La Comparsa speelde herinnerde mij afgelopen zaterdag weer aan zijn unieke kwaliteiten. Lees verder
 • Eigen woning schenking en 180 dagen

  Gepubliceerd: 4 juni 2018 11:00 Als er vlak voor overlijden nog schenkingen worden gedaan om daarmee erfbelasting te besparen voor de erfgenamen komt men meestal bedrogen uit. Lees verder
 • Inroepen huurbeding

  Gepubliceerd: 22 mei 2018 10:30 Als een woning is verhuurd, brengt het bij verkoop minder op. Om die reden wordt er bij het vestigen van een hypotheek op bijvoorbeeld een woning, in de hypotheekakte altijd een verbod opgenomen voor de eigenaar de woning zonder toestemming van de bank te verhuren. In de volksmond ook wel het 'huurbeding' genoemd. Lees verder
 • Zonder schriftelijke vastlegging geen koop

  Gepubliceerd: 7 mei 2018 12:00 Met grote regelmaat ontvang ik de laatste tijd telefoontjes waarin partijen vertellen dat ze (zonder tussenkomst van een makelaar) snel tot de daadwerkelijke overdracht willen overgaan en er geen koopovereenkomst is getekend. Lees verder
 • Nightmares on Wax is terug met achtste album 'Shape The Future'

  Gepubliceerd: 21 april 2018 08:30 Nightmares on Wax is het langst van alle artiesten verbonden aan Warp Records. Al bijna dertig jaar maakt het Engelse duo, bestaande uit George Evelyn en Robin Taylor-Firth, onweerstaanbare triphop. Eerder dit jaar verscheen hun achtste album 'Shape The Future', uiteraard weer op Warp. Lees verder
 • NFS Payback: mooie mensen, snelle auto’s, illegale races en criminaliteit

  Gepubliceerd: 26 februari 2018 14:35 Het jaar 2017 gaat de boeken in als een meer dan uitstekend jaar voor liefhebbers van racegames. Eerder dat jaar verschenen namelijk al grote titels als Dirt 4, Forza Motorsport 7, Gran Turismo Sport en Project CARS 2. Lees verder
 • Mark E. Smith van The Fall was een icoon in de Britse popmuziek

  Gepubliceerd: 17 februari 2018 08:30 Ruim veertig jaar lang was Mark E. Smith de frontman van de legendarische Engelse waveband The Fall. Op woensdag 24 januari overleed Smith op 60-jarige leeftijd aan de gevolgen van long- en nierkanker. Hij was een icoon in de Britse popmuziek, Lees verder
 • Plaat voor je kop 153: The Beatles – 'De witte dubbel'

  Gepubliceerd: 3 februari 2018 13:00 Échte goede dubbelalbums vormen in de popgeschiedenis een unicum. Sowieso zijn ze verbonden aan het vinyltijdperk, dat in de jaren zestig zijn oorsprong heeft. ‘Blonde on Blonde’ van Bob Dylan en ‘Freak Out’ van Frank Zappa waren de eerste. Lees verder
 • Samenlevers zonder contract en de strijd om de inboedel

  Gepubliceerd: 31 januari 2018 16:00 Als samenwoners uit elkaar gaan, zullen zij hun spulletjes moeten verdelen. Als er geen samenlevingscontract is, dan zal het stel moeten overleggen wie welke spullen meeneemt. Lees verder
 • Oud Egypte was goede keuze voor Assassins Creed Origins

  Gepubliceerd: 29 januari 2018 16:10 Na Assassins Creed Syndicate in 2015 is eind vorig jaar het tiende spel uit deze Assassins Creed-serie verschenen genaamd "Origins". De game neemt je mee naar het mysterieuze Egypte, in het jaar 49 voor Christus. Lees verder
 • 13 - 'De dag dat...'

  Gepubliceerd: 25 januari 2018 17:00 ...En dan is er dus een jaar voorbijgevlogen! Alweer mijn laatste blog. Ik mocht eraan beginnen in de aanloop naar mijn 65e verjaardag en het jubileumjaar 2018 en zover zijn we dus nu. Lees verder
 • Public Image Limited maakt Retropop onveilig

  Gepubliceerd: 20 januari 2018 08:30 De organisatie van Retropop heeft wel een hele opvallende naam aan het programma toegevoegd. De Engelse postpunkformatie Public Image Limited (PiL) maakt op zaterdag 9 juni de NoLimitStage onveilig. Lees verder
 • Een tweede gemachtigde in uw levenstestament

  Gepubliceerd: 15 januari 2018 21:00 Het belang van een levenstestament is inmiddels al bij veel mensen doorgedrongen. Door een levenstestament te maken regelt u tijdig wie uw belangen waarneemt, als u in de toekomst tijdelijk of definitief zelf niet meer in staat bent dat te doen. Lees verder
 • 12 - Vergaarbak of divers?

  Gepubliceerd: 28 december 2017 17:00 Aan het eind van het jaar krijgt men in het algemeen de neiging zogenaamde 'overdenkingen' te ventileren in gesproken of geschreven tekst. Ik overdenk natuurlijk óók, maar wil het vooral luchtig houden. Lees verder
 • Star Wars Battlefront 2 maakt valse start maar heeft gave spacebattles

  Gepubliceerd: 28 december 2017 15:16 ​Zelden is er nog voor de officiële releasedatum zoveel negatieve aandacht rondom een game geweest als voor Electronic Arts (EA) Star Wars Battlefront 2 (SWB2). Lees verder
 • Plaat voor je kop 152: ABBA (II)

  Gepubliceerd: 23 december 2017 15:00 Soms heb je van die perioden dat je zin hebt om diep te duiken in het werk van een bepaalde band. Onlangs was ABBA aan de beurt. Een groep waarvan ik zeker eenmaal per jaar alle albums draai. Nu deed ik dat aan de hand van een bijzonder boek. Lees verder
 • Plaat voor je kop 151: China Crisis

  Gepubliceerd: 18 december 2017 21:00 Voor welke muziek mag je ’s nachts wakker gemaakt worden? Kreeg die vraag afgelopen weekend weer eens voor de kiezen. ‘Vast niet veel uit de jaren tachtig’, was de daaropvolgende, veel te snelle aanname. ‘Waarom? Prima tijdperk’, antwoordde ik. Lees verder
 • Gary Numan is nog steeds zeer relevant

  Gepubliceerd: 16 december 2017 08:30 Gary Numan geeft op woensdag 7 maart een concert in TivoliVredenburg in Utrecht. De Engelse synthesizermuzikant is een graag geziene gast in Nederland. Zo gaf hij in oktober nog een geslaagd optreden in Paradiso tijdens het Amsterdam Dance Event. Lees verder
 • Het notarisvak

  Gepubliceerd: 13 december 2017 11:00 Als ik in mijn agenda kijk, kan ik amper begrijpen dat het jaar alweer bijna voorbij is. 2017 is in mijn beleving voorbij gevlogen. Lees verder
 • Schenking op de gemeenschappelijke rekening risicovol

  Gepubliceerd: 28 november 2017 14:00 Naast dat Sinterklaas het druk heeft in deze tijd met het rondbrengen van kadootjes, ben ik in deze maand als notaris druk met het opmaken van akten voor schenkingen. Lees verder
 • Leid een relaxt boerenleventje in Story of Seasons

  Gepubliceerd: 24 november 2017 14:21 Ben jij het ook zo zat om continue de wereld te moeten redden van aliens, prinsessen te redden uit de handen vanslechteriken, of ben je alles in het algemeen gewoon even beu? Lees verder
 • 11 - Ozzy

  Gepubliceerd: 23 november 2017 16:00 Geweldige herinneringen heb ik aan de maandenlange tournee in 1983 waarin ons bandje Vandenberg met de roemruchte Ozzy Osbourne de Verenigde Staten onveilig maakte. Ik mag het u niet onthouden. Lees verder
 • Mag de gemachtigde aan zichzelf schenken of verkopen?

  Gepubliceerd: 13 november 2017 10:00 Soms geeft iemand een volmacht aan de partner, een kind of een bekende om allerlei noodzakelijke handelingen te kunnen verrichten. De laatste jaren is ook de uitgebreide algemene volmacht, die ook wel een ‘levenstestament’ wordt genoemd. Lees verder