'Daken bedrijven vaak niet sterk genoeg voor zonnepanelen'

Gepubliceerd:
Assen – Daken van bedrijven in Assen hebben vaak wel plek voor veel zonnepanelen, maar zijn vaak eenvoudig niet sterk genoeg om die panelen te kunnen dragen.
vorige
  • Er ging een behoorlijke tijd overheen voordat er zonnepanelen lagen op warenhuis Vanderveen. - © AC.nl
    Er ging een behoorlijke tijd overheen voordat er zonnepanelen lagen op warenhuis Vanderveen. - © AC.nl
volgende

Dat werd donderdagavond duidelijk tijdens de discussie in de gemeenteraad over de zonnepark-locaties voor duurzame energie. De gemeente heeft tien zoeklocaties aangewezen rond Assen voor zonneparken, maar stuit hier en daar op verzet.

Zo is een beoogd drijvend zonnepark op het ‘Gat van Dries’ (ten zuiden van Assen) van de zoekkaart gehaald omdat de eigenaar een zonnepark niet zag zitten en ook in Lhee staat men niet te springen om veel zonnepanelen.

Lichte constructie

Sommige partijen in de raad opperden, of het niet verstandiger was eerst de mogelijkheden te bekijken hoe de daken van bedrijven benut kunnen worden voor het plaatsen van zonnepanelen. Een vertegenwoordiger van Energiecoöperatie Duurzaam Assen legde uit, dat de constructie van vijf procent van de Asser bedrijfsdaken behoorlijk licht is. En dat het versterken van die daken om er alsnog panelen op te kunnen zetten tijd en geld kost. Het plaatsen van panelen op bedrijfspanden is bovendien veel lastiger - juridisch, economisch en regeltechnisch - dan op woonhuizen. 'Bij Warenhuis Vanderveen was het besluit om er panelen op te zetten snel genomen, maar het duurde een jaar voordat dit ook uitgevoerd was.'

Volgens wethouder Gea Smith wordt panelen op veel bedrijfsdaken dan ook een moeilijk verhaal, omdat de doelstelling van Assen om de stad op 14 procent duurzame energie te laten draaien al in 2020 behaald moet zijn. Toch wil de wethouder ook, dat waar het kan bedrijven zich meer inspannen om panelen op hun dak te zetten. Smith: 'Bedrijven kunnen nog wel een tandje harder. Als die hun investering binnen vijf jaar terug kunnen verdienen, dan wil ik de RUD Drenthe inschakelen om het plaatsen van panelen af te dwingen en handhavend op te treden.'

Energienetwerk

Meer Drentse gemeenten willen snel aan de slag met de energietransitie en praten over de aanleg van grote zonneparken. Netbeheerder Enexis waarschuwt er echter voor, dat door dat grote aantal (geplande) parken het energienetwerk de toelevering van energie op verschillende plekken haast niet meer aan kan.

Mochten die nieuwe parken er toch komen, dan heeft de netbeheerder een aansluitplicht. Maar daar hebben de gemeenten volgens Enexis dus niets aan, want dan is extra capaciteit nodig en de aanleg daarvan duurt gemiddeld drie tot vijf jaar.

Tekst: Robbert Willemsen