Een bijzondere ontmoeting op vliegveld Hoogeveen

Gepubliceerd:
Hoogeveen - Op vliegveld Hoogeveen vond gisteren een ontmoeting plaats tussen de eigenaren van twee bijzondere vliegtuigen. Douwe van der Werff uit Assen (links op de foto) en Alan James uit Engeland zijn beide fervente liefhebbers van de ‘Aircamper’, een vliegtuigontwerp uit de beginjaren van de luchtvaart.
vorige
  • Op vliegveld Hoogeveen vond gisteren een ontmoeting plaats tussen de eigenaren van twee bijzondere vliegtuigen.  - © Gerrit Boxem
    Op vliegveld Hoogeveen vond gisteren een ontmoeting plaats tussen de eigenaren van twee bijzondere vliegtuigen. - © Gerrit Boxem
volgende

Het was zoon Bernard van het naar Amerika geëmigreerde Achterhoeks boerengezin Pietenpol die in de jaren ’20 op zijn zolderkamertje het ene na het ander vliegtuig ontwierp. Een van die ontwerpen was de Aircamper en de doe-het-zelf bouwtekeningen van dit vliegtuig werden wereldwijd een groot verkoopsucces.

Ook Van der Werff en James vatten het plan op om zo’n Aircamper te gaan maken. Van der Werff deed dat op het vliegveld van Hoogeveen, terwijl James een exemplaar bouwde in de schuur naast zijn huis op het Engelse platteland. Afgelopen weekend ontmoetten de beide mannen én hun twee Aircampers elkaar op het vliegveld van Hoogeveen. Een unieke gebeurtenis!