Hennepkweek voor huidproblemen leidt tot werk- en celstraf

Gepubliceerd:
Norg – Het ging hem niet om de winst, maar om bestrijding van hardnekkige huidproblemen. Zo legde een 38-jarige man uit Norg uit waarom hij overgegaan was tot het kweken van hennep. Vrijdag kreeg hij van de rechtbank een werkstraf van 180 uur en twee maanden voorwaardelijke gevangenis opgelegd. Naast de wietteelt werd hij ook veroordeeld voor het illegale bezit van een gaspistool en hagelgeweer.
vorige
  • © Pixabay
    © Pixabay
volgende

De politie kwam de man in december 2017 op het spoor nadat er een melding binnenkwam van een doorgeschoten auto die zonder bestuurder langs de kant van de weg was aangetroffen. De politie haalde het kenteken door het systeem en klopte niet veel later aan bij de recreatiewoning van de man op camping Oosterduinen. Niemand bleek thuis, maar agenten roken een henneplucht. De met zwart plastic afgeplakte ramen en een zak potgrond, deed de politie besluiten een warmtemeting te houden. Alles bij elkaar was het voldoende aanleiding voor de politie om de woning te betreden. In het huisje en de schuur ernaast troffen zij in totaal 63 hennepplanten. In de slaapkamer ontdekte de politie een dubbelloops jachtgeweer aan de muur en een gaspistool in het nachtkastje.

Zelf medicijnen maken

De man uit Norg legde in de rechtszaal uit dat hij de wiet kweekte vanwege zijn huidproblemen. ‘Het jeukte zo, ik werd er gek van.’ Voorgeschreven zalfjes hielpen niet, dus besloot hij op basis van cannabis zelf een medicijn te maken. Iemand had de zalf al eens voor hem gemaakt en die werkte geweldig, aldus de man. Alleen was diegene overleden en probeerde hij het daarom op eigen kracht. De aanwezige vuurwapens stelden niet zo veel voor, vertelde hij. Het jachtgeweer hing al acht jaar als decoratie aan de muur en was bovendien onbruikbaar. Het gaspistool had hij ooit als 18-jarige gekocht, maar meer voor de gein.

De officier van justitie had moeite met de uitleg van de verdachte. ‘Waarom kocht u die wiet niet bij een coffeeshop? Dan was u goedkoper uit geweest’, legde zij hem voor. Want de man had 1000 euro geïnvesteerd in de gehele installatie bij hem thuis. Angst voor een ripdeal zou de reden kunnen zijn geweest voor de wapens in huis, meende de officier. ‘Daar wilde meneer zich tegen beschermen.’

De rechter kon zich vinden in de argumenten van zowel de verdachte als de officier, maar achtte de man alsnog schuldig. ‘Ook al komt u niet over als iemand die alles heel doordacht heeft gedaan.’