Actiedag ‘Niet weggooien’ bij Herinneringscentrum

Gepubliceerd:
Hooghalen - Met de actiedag ‘Niet weggooien!’ op dinsdag 14 augustus vraagt het Herinneringscentrum aandacht voor historisch materiaal uit Nederlands-Indië.
vorige
  • Vorig jaar ontving het Herinneringscentrum tijdens de actiedag een stapel emaillen waskommen. - © Herinneringscentrum Westerbork.
    Vorig jaar ontving het Herinneringscentrum tijdens de actiedag een stapel emaillen waskommen. - © Herinneringscentrum Westerbork.
volgende

De Tweede Wereldoorlog eindigde op 15 augustus 1945 in Zuidoost-Azië, na de capitulatie van Japan. Herinneringscentrum Kamp Westerbork organiseert elk jaar verschillende activiteiten in verband met de jaarlijkse herdenking van Nederlands-Indië. Nog altijd duiken bijzondere objecten uit de Tweede Wereldoorlog op. Soms bij een verhuizing, soms bij een sloop van een woning of zomaar bij het opruimen van een zolder. Variërend van een stapeltje brieven tot foto's, documenten of een voorwerp. Deze kunnen een bijzondere kijk geven op een voorbij tijdperk. Herinneringscentrum Kamp Westerbork wil voorkomen dat op het eerste gezicht onbelangrijk geachte originelen uit de oorlogsjaren verloren gaan en het publiek bewust maken van het belang dit materiaal als erfgoed van de oorlog te bewaren.

Schenking

Op de website www.actienietweggooien.nl kunnen mensen hun schenking online aanmelden bij een museum of instelling naar keuze. Op de website staat het verzamelbeleid per instelling beschreven, zodat schenkers zelf kunnen bepalen waar hun oorlogsmaterialen het beste thuishoren. Ook is er een aanmeldformulier voor een codicil gekoppeld aan de website. Zo kunnen schenkers beslissen waar hun materiële oorlogserfgoed naar toe gaat als ze komen te overlijden.

Conservator Guido Abuys van het Herinneringscentrum is op dinsdag 14 augustus vanaf 11.00 uur aanwezig om historische objecten en documenten uit Nederlands-Indië en de naoorlogse periode van Kamp Westerbork (1950-1971) te bekijken en in ontvangst te nemen tijdens de actiedag.

Emaillen waskommen

Vorig jaar ontving het Herinneringscentrum tijdens de actiedag een stapel emaillen waskommen. Ze werden gevonden langs de weg bij het grofvuil. De vindster vroeg aan de eigenaar of ze de kommen mocht meenemen. Thuis zag ze de initialen J.L.L. en de code B7-K71 op een van de kommen en op een andere de familienaam J. Leatemia-Lawalatta. Ze nam contact op met het Herinneringscentrum Kamp Westerbork. Guido Abuys: ‘De code betekent barak 7, kamer 71. De naam is die van een Molukse familie die in kamp Schattenberg - de naoorlogse naam van kamp Westerbork - verbleef. Ze zei vervolgens tegen mij: Meneer Abuys, u mag ze hebben. Ze horen thuis in het Herinneringscentrum.’

Familie Kamma

Daarnaast is in de maand augustus de expositie In Zeem Verbeeld van Barbara de Reus-Kamma te zien in het museum van Herinneringscentrum Kamp Westerbork. De kunstenares groeit op in Nieuw-Guinea. Tijdens de Japanse bezetting, komt ze in een Jappenkamp. Corrie en Harry Kamma zijn de broer en zus van de kunstenares. Op zondag 26 augustus houden zij de maandelijkse ooggetuigenlezing in Herinneringscentrum Kamp Westerbork. Tijdens deze lezing vertellen zij over hun tijd in Nederlands-Indië en de kampen. De toegang voor de ooggetuigenlezing is bij de entree voor het museum inbegrepen.