B en W Assen zetten streep door moestuinen Klenckestraat en Schakelveld

Gepubliceerd:
Assen – Bewoners van de Klenckestraat in Assen moeten afscheid nemen van hun ontmoetings-en speelveld en moestuin in de straat. En ook de moestuin Schakelveld in Baggelhuizen verdwijnt.
vorige
 • Bewoners van de Klenckestraat hebben zich lang verzet tegen woningen op hun 'groene locatie'. - © Robbert Willemsen
  Bewoners van de Klenckestraat hebben zich lang verzet tegen woningen op hun 'groene locatie'. - © Robbert Willemsen
 • Werken aan de moestuin in de Klenckestraat. - © Henk Snippe
  Werken aan de moestuin in de Klenckestraat. - © Henk Snippe
 • Makelaarsbord in de moestuin Schakelveld. - © Facebook / Buurtmoestuin Schakelveld
  Makelaarsbord in de moestuin Schakelveld. - © Facebook / Buurtmoestuin Schakelveld
 • Werken in moestuin Schakelveld. - © Facebook / Buurtmoestuin Schakelveld
  Werken in moestuin Schakelveld. - © Facebook / Buurtmoestuin Schakelveld
volgende

Dat is het antwoord van het college van B en W op een mail van de buurtmoestuingroepen De Klenckestraat en Schakelveld. Die vroegen de gemeente het besluit om huizenbouw (12 woningen aan de Klenckestraat en 5 op locatie Schakelveld) te realiseren op de grond van de moestuinen te heroverwegen.

Sociale functie

Volgens bewoners van de Klenckestraat hebben het veld en de moestuin een sterke sociale functie in de buurt en de moestuin Schakelveld zou onder meer goed zijn voor de cohesie in de buurt tussen de gebruikers en de scholieren van OBS Baggelhuizen en W.A. Van Liefland, die eveneens in de moestuin werken.

Het college schrijft deze argumenten zorgvuldig mee te hebben gewogen, maar kwam desondanks tot het besluit dat het definitief realiseren van een moestuin op deze locaties niet aan de orde is. ‘Ook wij dragen de buurtmoestuinen een warm hart toe en zijn altijd bereid met u naar een andere locatie op zoek te gaan’, aldus B en W.

Start voorbereidingen

Wat betreft de Klenckestraat, besluit het college, is gestart met de voorbereidingen van het bestemmingsplan om er woningen te laten bouwen. ‘Wij verwachten dit najaar de formele procedure te kunnen starten. Iedereen heeft dan de gelegenheid het ontwerpbestemmingsplan in te zien en zienswijzen in te dienen. Die zienswijzen worden door ons van commentaar voorzien en door de gemeenteraad meegewogen bij het uiteindelijke besluit over de vaststelling van het bestemmingsplan.’

Tekst: Robbert Willemsen