Kattenbrasserie Sam & Moos opent de deuren in Assen. ‘Liefde brengen én ontvangen’

Gepubliceerd:
Assen – Ze is ondernemend, dierenliefhebber en dan van katten in het bijzonder. Dus besloot Sam van Naarden aan de Ceresstraat in Assen de eerste kattenbrasserie te realiseren: Sam & Moos. De deuren gingen donderdag voor het eerst open.
vorige
 • © Robbert Willemsen
  © Robbert Willemsen
 • © Robbert Willemsen
  © Robbert Willemsen
 • © Robbert Willemsen
  © Robbert Willemsen
 • © Robbert Willemsen
  © Robbert Willemsen
 • © Robbert Willemsen
  © Robbert Willemsen
 • © Robbert Willemsen
  © Robbert Willemsen
 • © Robbert Willemsen
  © Robbert Willemsen
 • © Robbert Willemsen
  © Robbert Willemsen
volgende

Nee, Moos is niet haar zakenpartner, lacht Sam, ‘Moos is een poes die hier ook verblijft. Zij is mijn inspiratiebron én heeft net vijf kittens gekregen. Dus is het kattengedeelte qua bezetting net verdubbeld, haha.’ En ‘Sam en Moos’ klinkt natuurlijk vertrouwd, het zijn sinds jaar en dag de hoofdpersonen in het bekende moppenrepertoire van Max Tailleur.

Idee

Sam van Naarden (volgende week wordt ze 24) werd geboren in Rotterdam, groeide op in Westerbork en woont nu samen in Assen. Ze volgde de opleiding secretaresse en administratie, maar werkte al geruime tijd in de horeca. In Groningen bezocht ze een kattencafé en dat bracht haar op een idee.

Sam: ‘Het concept sprak me aan en bij mij ontstond het plan dit ook te gaan doen in Assen. Ja, iets heel anders dan je zou verwachten na mijn opleiding, maar mijn partner is ondernemer en blijkbaar zit dat ondernemerschap ook in mij. We zijn allebei echte ‘aanpakkers’, en als we dan iets moois voor ogen hebben, willen we er ook voor gaan!’

Op 31 maart kreeg Sam de sleutel van het pand aan de Ceresstraat. Wat volgde was een drukke periode van opbouwen en inrichten. De brasserie bestaat nu uit twee gedeelten. Aan de ene kant kan de klant ‘gewoon’ zitten om iets te eten en/of te drinken, aan de andere kant van de glazen wand is het afgesloten kattengedeelte, waar ook iets genuttigd kan worden, maar dan onder het knuffelen van de katten.

Eenzaamheid ouderen

Sam wijst op het sociale aspect van het samenzijn van mens en dier. ‘Onderzoek heeft uitgewezen dat dieren kunnen helpen om bijvoorbeeld het eenzame gevoel bij ouderen tegen te gaan. Dan is dit een mooie plek om naartoe te gaan. Of kinderen die zo leren met dieren om te gaan, zeker nu de kittens er zijn. En de katten houden van de aandacht. Zo wordt er liefde gebracht én ontvangen.’

In de ‘kattenruimte’ zijn steeds enkele vrijwilligers aanwezig, die zorgen voor de dieren, een oogje in het zeil houden en de boel schoonhouden. Straks gaat Sam meer doen met Sam & Moos, zoals het organiseren van workshops met bijvoorbeeld kattenyoga.

Spannend

Natuurlijk, besluit ze, is het spannend om met een voor Assen totaal nieuwe concept te komen. ‘Maar ik denk dat de Assenaren hier wel warm voor lopen. Ik ben er ook van overtuigd dat je je kunt onderscheiden als je iets uniek neerzet in Assen, zoals dit kattencafé. Maar daarnaast bieden we hier ook goede producten, die we zelf bereiden. Aangevuld met de gastvrijheid van ons én de katten heb ik er alle vertrouwen in dat het gaat lukken.’

Wie meer wil weten over Kattenbrasserie Sam & Moos, kan kijken op de Facebookpagina.

Tekst: Robbert Willemsen