Ontwerp nieuwe Enkeerdbrug Marsdijk rond zomer klaar

Gepubliceerd:
​Assen – De gemeente Assen verwacht het ontwerp van de nieuwe Enkeerdbrug in het Havenkanaal bij Marsdijk rond de zomer gereed te hebben.
vorige
  • Deze steile variant van de nieuwe brug stuitte op veel weerstand. - © GroenLinks Assen
    Deze steile variant van de nieuwe brug stuitte op veel weerstand. - © GroenLinks Assen
volgende

De brug, die veel wordt gebruikt door wandelaars, fietsers en ook de schaapskudde van Marsdijk, was lange tijd onderwerp van discussie. De Enkeerdbrug moest worden vervangen, maar het eerste ontwerp stuitte op veel verzet: een vaste, steile brug. Bezwaarmakers wezen op het hoge hellingspercentage en vreesden dat niet iedereen – bijvoorbeeld scootmobielers - die variant aan konden.

Dat ontwerp ging de prullenbak in en eind 2017 hebben bewoners van Marsdijk met de gemeente meegedacht over een nieuw ontwerp. De bewoners spraken hun voorkeur uit voor een vlakke, beweegbare brug met opbouw, met een klassieke of moderne uitstraling.

Basisontwerp

Ontwerpbureau IPV Delft, zo schrijft de gemeente, heeft nu een nieuw basisontwerp gemaakt, komende weken worden de details van de brug - zoals het leuningenwerk, de materialen en de kleuren – verder uitgewerkt. ‘We verwachten het definitieve ontwerp kort na de zomervakantie te kunnen laten zien. De aanleg van de brug staat gepland in 2019. De oude Enkeerdbrug wordt dit vaarseizoen nog gewoon geopend voor schepen.’