Gemeente Assen bestrijdt ongewenste exoot grote waternavel

Gepubliceerd:
Assen - De gemeente gaat binnenkort de grote waternavel verwijderen om daarmee vijvers, kanalen en sloten in Assen open te houden.
vorige
  • Grote waternavel. - © IVN
    Grote waternavel. - © IVN
  • © Artizzl Media / Peter Nefkens
    © Artizzl Media / Peter Nefkens
volgende

Tijdens het groeiseizoen worden de watergangen minstens een keer per maand op waternavel gecontroleerd. De exotische waterplant komt op steeds meer plekken voor. Via vijvers en aquaria is de plant in de natuur terechtgekomen.

Problemen

De bladeren lijken veel op die van de inheemse waternavel, maar zijn veel groter. De grote waternavel verdringt de inheemse waterflora en veroorzaakt problemen in de waterdoorvoer van schouwsloten, sluizen en stuwen. Bij de juiste watertemperatuur groeit de plant razendsnel.

Grote waternavel staat op de Unielijst van invasieve exoten. De gemeente heeft de plicht om in de natuur aanwezige populaties grote waternavel op te sporen en te verwijderen. Of, als dat niet lukt, de verspreiding en de schade ervan zoveel mogelijk te voorkomen. Voor de grote waternavel geldt al jarenlang een bezits- en handelsverbod in Nederland.

Broedende vogels

De gemeente laat weten dat wordt gehandeld volgens de Wet Natuurbescherming. Dit om broedende vogels, paaiende vissen en amfibieën die eitjes afzetten zo min mogelijk te verstoren en beschermde plantensoorten te ontzien. ‘Voordat we de werkzaamheden starten, kijken we of er broedende vogels aanwezig zijn. De grote waternavel wordt handmatig door de aannemer verwijderd vanaf de kant en vanuit een boot.’

De gemeente wil graag weten waar de grote waternavel groeit en vraagt mensen dit te melden. Dat kan via 14 0592 of per e-mail: info@assen.nl.