Officier eist tot drie jaar cel tegen echtpaar voor witwassen van ruim 1,1 miljoen euro

Gepubliceerd:
Assen / Echten - Voor het witwassen van ruim 1,1 miljoen euro en voor valsheid in geschrifte moeten een 43-jarige man uit Kropswolde drie jaar, en diens partner twee jaar de cel in. Dat eiste de officier van justitie maandag in Groningen.
vorige
  • Vrouwe Justitia - ©
    Vrouwe Justitia - ©
volgende

Beiden moeten het criminele geld, ruim 1,1 miljoen euro, dat zij tussen 2008 en 2014 hebben witgewassen terugbetalen aan de Staat. Het Openbaar Ministerie vindt bewezen dat het echtpaar zich 'met ketel en stoom' bezighield met crimineel en besmet geld. 

Heiderups-onderzoek

Het echtpaar kwam tijdens een omvangrijk onderzoek, dat de naam Heiderups kreeg, in beeld. Heiderups deed onderzoek naar georganiseerde bende in hennepteelt. De inmiddels veroordeelde verdachten uit dat onderzoek, gebruikten voor de hennepteelt veelal leegstaande panden. Het echtpaar kon niet in verband worden gebracht met de hennepteelt, maar leefde op opvallend grote voet. Ze reden in peperdure auto's rond, kochten een kast van een huis in Kropswolde, richten bedrijven op, waaronder in een een pand aan de Rolderstraat in Assen en verhuurden ze onroerend goed. Hun handel en wandel werd verder onderzocht.

Jetski's en auto's

Ze bezaten een jetski en een sloep, en handelden in paarden. Het eerste paard werd aangekocht een maand nadat de bijstandsuitkering van het echtpaar was stopgezet.  "Wij kregen veel geld geschonken van onze ouders", zei de man. Ook hadden ze hard gewerkt in hun eigen bedrijven met advertentieverkoop, hun eigen autowasserij in Foxhol, Marktplaatsverkopen, en met de handel in de paarden. Ook deden ze een forse contante investering in een tankstation in Echten. Uit verder onderzoek bleek dat papieren overeenkomsten, kwitanties en de chipnummers van de aangekochte en verkochte paarden werden vervalst.

Schenkingen en leningen en vervalsen kwitanties

De ouders en schoonouders van het echtpaar zou hen veel geld hebben geschonken en geleend. Dat gebeurde veelal in contanten. Deze bedragen werden op bankrekeningen gestort en in contanten ook weer opgenomen. "Het hebben van contanten is niet strafbaar", zei de raadsman van het echtpaar. Het echtpaar is van mening dat ze al jaren worden belaagd door politie en justitie. "We zijn gewoon mikpunt."

Aanvankelijk kwamen bij het Heiderups-onderzoek 33 personen als verdachte in het vizier, hiervan bleven achttien over. Zij kregen hun vonnis gewezen in februari. De rechtbank in Assen trok voor de behandeling destijds een week uit.

De rechtbank doet in de zaak van het Kropswolder echtpaar uitspraak over twee weken (ADP).