Aantal huishoudens in Assen met zonnepanelen bijna verdubbeld

Gepubliceerd:
Assen - In 2017 zijn 1.200 Asser huishoudens begonnen met het zelf opwekken van energie door het gebruik van zonnepanelen. In totaal wekken nu 2.700 huishoudens zelf 7,5 miljoen kWh aan elektriciteit op.
vorige
  • © Rens Hooyenga
    © Rens Hooyenga
volgende

Dit blijkt uit het Energiebeeld 2017, zo meldt de gemeente Assen. Energiebeeld geeft een overzicht van de resultaten van het eerste jaar van het uitvoeringsprogramma energietransitie.

Zonnelening

In het eerste jaar van het programma zijn diverse projecten uitgevoerd om inwoners te bewegen hun woning te isoleren of zelf energie op te wekken. Vooral de zonnelening was populair, in 2017 maakten 400 inwoners hiervan gebruik en vroegen in totaal 1,7 miljoen euro aan leningen aan. Via de isolatieveiling gingen 130 Assenaren gezamenlijk aan de slag met het verduurzamen van hun woning.

In 2017 zijn voorbereidingen getroffen voor de aanleg van grootschalige energieopwekking in de vorm van zonneparken. Zo ging eind 2017 het zonnepark Zeijen open en voor 2019 is een zonnepark van 20 hectare in Assen Zuid gepland.   

E-bikes

Om de uitstoot van CO2 door mobiliteit terug te dringen, stimuleert de gemeente het gebruik van fietsen en elektrische auto’s. Zo wordt het aantal laadpalen de komende jaren flink uitgebreid, aldus de gemeente, die zelf medewerkers van Asser bedrijven kennis liet maken met e-bikes als alternatief voor woon-werk verkeer. Via een speciale subsidieregeling konden medewerkers 250 euro subsidie krijgen voor de aanschaf van een e-bike. Hiervan maakte 158 mensen gebruik.