Straten 'hartveiliger' maken: Crowdfunding-actie voor Buurt AED in Assen

Gepubliceerd:
​Assen - In Assen is een crowdfunding-actie gestart voor een Buurt AED. Initiatiefnemer Fiona Braams Roels uit Assen wil via die geldinzameling samen met buurtgenoten haar buurt ‘hartveiliger’ te maken.
vorige
  • Fiona Braams Roels  - © Facebook / Fiona Braams Roels
    Fiona Braams Roels - © Facebook / Fiona Braams Roels
volgende

Op dit moment zijn er nog te weinig openbaar toegankelijke en geregistreerde AED’s in het land. Dit belemmert snelle hulp bij een hartstilstand. Met meer AED’s in de buurt wordt de overlevingskans bij een hartstilstand buiten het ziekenhuis aanzienlijk vergroot. BuurtAED.nl is een initiatief van Philips en De Hartstichting met als doel om meer AED’s beschikbaar te hebben in Nederland. Via het crowdfunding platform kunnen buren samen geld inzamelen voor een AED en zo hun buurt hartveiliger maken.

Vader

De vader van Fiona heeft jaren geleden een hartstilstand gehad. Ze kon haar vader destijds zelf niet helpen. Hij is gelukkig gered en Fiona volgde daarna een reanimatietraining en is al vijf jaar burgerhulpverlener. Jaren laten is haar vader alsnog aan een hartstilstand overleden. Fiona wil nu graag haar buurt een stukje veiliger maken. Mensen die haar actie willen steunen, kunnen naar de website van BuurtAED: https://buurtaed.nl/nl/projects/buurtaed-voor-vivaldilaan-15-9402-vd-assen

Iedere buurt een eigen AED

Om overal in Nederland op tijd te kunnen reanimeren zijn ongeveer 30.000 AED’s nodig. Op dit moment zijn er slechts 12.000 AED’s aangemeld bij het landelijke oproepsysteem HartslagNU, terwijl er naar schatting 100.000 AED’s verspreid door Nederland hangen.

Probleem met deze AED’s is dat het onbekend is waar ze hangen en wie ze beheert. Bovendien hangen lang niet alle AED’s op plekken die 24/7 bereikbaar zijn voor publiek. Dat betekent dat ze niet altijd voor burgerhulpverleners bereikbaar zijn en ingezet kunnen worden op het moment dat het er écht om gaat. Philips en de Hartstichting roepen mensen op hun AED te registreren of samen met de buurt een AED aan te schaffen. En deze buiten op een bereikbare plek te hangen en te registreren om hun buurt veiliger te maken.

Kans vergroot

Jaarlijks worden ruim 15.000 mensen buiten het ziekenhuis getroffen door een hartstilstand. Hartstilstanden vinden vaak plaats bij mensen thuis, in woonwijken. Reanimatie en de inzet van een AED binnen 6 minuten vergroot de kans op overleving aanzienlijk.

De Hartstichting maakt zich al jaren ‘hart’ om van Nederland een 6-minutenzone te maken: een zone waarin slachtoffers van een hartstilstand binnen die 6 minuten worden gereanimeerd door een AED in te zetten, zodat méér mensen overleven. Daarom bouwt de Hartstichting samen met ruim 450 partners aan een duurzaam netwerk van burgerhulpverleners en AED's. Jaarlijks kunnen zo 2.500 levens worden gered.