Gemeente wil dat Assenaren ideeën inleveren voor nieuwe invulling Koopmansplein

Gepubliceerd:
​Assen – De gemeente Assen wil dat Assenaren de komende twee maanden meedoen aan en meedenken over de metamorfose die het Koopmansplein moet ondergaan om het centrum weer aantrekkelijk te maken.
vorige
  • © Gemeente Assen
    © Gemeente Assen
  • © Gemeente Assen
    © Gemeente Assen
volgende

De gemeente begint 19 maart de campagne ‘Mijn Koopmansplein’. Inwoners worden opgeroepen hun eigen Koopmansplein te ‘ontwerpen’. Daarvoor verspreidt de gemeente via allerlei middelen – zowel op papier als digitaal – een luchtfoto van het Koopmansplein waarin het plein zelf een wit vlak is en mensen naar hartenlust onder meer kunnen tekenen en schrijven.

In gesprek

De campagne wordt gedeeld via allerlei middelen zoals Berichten van de Brink, Facebook, Twitter, Instagram, een eigen website en informatie in het stadhuis. Ook organiseert de gemeente op een van de zaterdagen in april een activiteit op het Koopmansplein om met inwoners en bezoekers in gesprek te gaan.

Naast inwoners en bezoekers staan ook gesprekken met vastgoedpartijen en ondernemers over hun wensen voor het Koopmansplein op het programma. Verder zoekt de gemeente aansluiting met het onderwijs. Zo gaan 60 leerlingen uit het eerste jaar van het Technasium van het Dr. Nassau College het ontwerp van het plein als project uitvoeren.

Jong en oud

De gemeente richt zich in de campagne op jong en oud. In verzorgingshuizen en in basisscholen komen ideeën-bussen te staan. Iedereen kan tot 1 mei plannen indienen. Daarna haalt de gemeente de grote lijnen uit alle ingediende ideeën en met deze grote lijnen gaat een ontwerpbureau aan de slag.

Tijdens een afsluitende bijeenkomst op 16 mei in DNK laat het bureau de eerste schetsen zien van de mogelijke invulling van het Koopmansplein.

Aanvraag

Wethouder Anry Kleine Deters overhandigde maandagmiddag de aanvraag van de gemeente Assen voor het provinciale binnenstadsfonds aan gedeputeerde Cees Bijl. Dat gebeurde in een ‘huiskamersetting’ op het Koopmansplein.

De gemeente hoopt op een bijdrage van drie miljoen euro van de provincie om uitvoering te geven aan het Investeringsprogramma voor de binnenstad. De gemeenteraad stemde vorige week al in met een gemeentelijke bijdrage van drie miljoen. Vastgoedpartijen dragen ook bij. Een vereiste van de provincie om in aanmerking te komen voor een provinciale bijdrage is dat ook vanuit de ‘markt’ drie miljoen op tafel komt.