Saxofonisten getrakteerd op ‘masterclass’ in MFA Het Schakelveld

Gepubliceerd:
Assen - Zo’n 40 amateurmuzikanten kwamen zaterdag in het MFA ‘Het Schakelveld’ bijeen tijdens een grote saxofoondag onder leiding van Johan van der Linden, internationaal solist en hoofdvakdocent aan het conservatorium in Zwolle en Utrecht.
vorige
  • © Hilly Wijenberg
    © Hilly Wijenberg
volgende

De deelnemers kregen op vakkundige wijze uitgebreide instructies in het bespelen van een saxofoon om het mooiste geluid er uit te krijgen. Alle facetten zoals zithouding, klankbalans, ademhaling, en intonatie werden voor het voetlicht gebracht.

Voortvarend

De deelnemers gingen zo voortvarend aan de slag, dat de geplande sectie repetities niet nodig waren. De deelnemers werden geassisteerd door (internationale) studenten aan de conservatoria die onder meer samenspelen in het ArtEZ /HKU Saxophone Orchestra onder leiding van Johan van der Linden. Speciaal voor deze dag werd nieuw, gevarieerd repertoire samengesteld.  

Na een volle dag te hebben geoefend werd de saxofoondag afgesloten met eindpresentatie. Het publiek genoot volop van de verrichtingen. Ook het ArtEZ / HKU Saxophone  Orchestra liet op professionele wijze horen hoe een dergelijk orkest met alleen saxofoons klinkt.

Plaatselijke vereniging

Deze dag werd georganiseerd door de Muziekbond Groningen en Drenthe (MGD). De voorzitter van de Muziekbond, Sikke Dijkstra: ‘Als je nou denkt, goh ik wil ook wel zo’n instrument bespelen, meld je dan aan bij je plaatselijke muziekvereniging.’

Na afloop gingen de deelnemers voldaan naar huis en kunnen eigenlijk niet wachten op een volgende editie. Daarvoor organiseert de MGD regelmatig voor haar leden dergelijke workshops/clinics en play-inn’s met bekende musici uit Nederland.