Lezing over staalmagnaat Andrew Carnegie in Drents Museum

Gepubliceerd:
​Assen - In het Drents Museum in Assen geeft professor Geert Sanders op zondag 27 mei een lezing over filantroop en staalmagnaat Andrew Carnegie.
vorige
  • Andrew Carnegie en professor Geert Sanders. - © Drents Museum
    Andrew Carnegie en professor Geert Sanders. - © Drents Museum
volgende

De op-één-na-rijkste man ter wereld in zijn tijd begon zijn carrière als hulpje in een katoenspinnerij. Wat is het geheim van zijn enorme succes? De lezing van Sanders, hoogleraar Ondernemerschap aan Nyenrode Business Universiteit, vindt plaats van 14.00 tot 15.00 uur in de Statenzaal van het Drents Museum op de laatste dag van de expositie The American Dream. De lezing is gratis toegankelijk voor bezoekers met een entreebewijs van het museum.

Emigrant

Andrew Carnegie (1835-1919) werd geboren in een arm Schots gezin, maar emigreerde toen hij dertien jaar oud was met zijn ouders naar Amerika. Daar werkte Carnegie zich door allerlei baantjes op tot eigenaar van het grootste staalbedrijf ter wereld, dat hij in 1901 verkocht. Het maakte hem een van de rijkste mensen ter wereld. Van dat geld besloot hij anderen te helpen ook hun American Dream te verwezenlijken: hij werd een van de grootste filantropen in de Amerikaanse geschiedenis.

Factoren voor succes

Toen hij zeventig werd, nam Carnegie het initiatief om uit te laten zoeken welke factoren ten grondslag lagen aan zijn eigen succes en dat van tijdgenoten zoals Henri Ford, Thomas Edison, Alexander Bell en Frank Woolworth. Geert Sanders, die van jongs af aan al gefascineerd is door succesvolle organisaties, neemt het publiek mee op Carnegie’s expeditie en laat zien hoe Carnegie’s bevindingen nog waarde hebben voor onze tijd. Sanders legt de complexe krachten achter het historische succes van de zakenman begrijpelijk uit.