Literatuurhistoricus Henk Nijkeuter vertelt over Drentse sagen

Gepubliceerd:
Assen De Drentse literatuur kent veel schrijvers die zich hebben gewijd aan het ‘navertellen’ van Drentse volksoverleveringen. Literatuurhistoricus Henk Nijkeuter vertelt op vrijdag 23 februari in het Drents Archief in Assen over de achtergronden en inhoud van bekende en minder bekende Drentse legenden, sagen en volksverhalen.
vorige
  • © Wikimedia
    © Wikimedia
volgende

Nijkeuter laat tijdens de lezing bekende en onbekende Drentse volksverhalen de revue passeren. Het meest bekend is misschien wel het verhaal van Ellert en Brammert. Maar hoe kan het dat de mannen in het ene verhaal worden beschreven als reuzen, terwijl ze in het andere als rovers te boek staan? Henk legt het uit. Van de geheimzinnige witte wieven tot kwade duivels en voorspellende dwaallichten. Thema’s als dood, hekserij, bovennatuurlijke krachten en vruchtbaarheid komen allemaal voorbij in deze vermakelijke lezing.

De Drentse auteur en literatuurkenner Henk Nijkeuter studeerde Nederlandse taal- en letterkunde en promoveerde op het proefschrift ‘De pen gewijd aan Drenthe's dierbren grond’. Nijkeuter vertelt enthousiast en meeslepend over diverse Drentse literatuur onderwerpen.

De lezing begint om 14.00 uur. Aanmelden kan via e-mail: info@drentsarchief.nl of telefoon 0592-313523.