Sinterklaas is hún feestje!

Gepubliceerd:
Column - En daar gaan we weer. De Pieten-discussie. Hoe zal of moet Piet er dit jaar uitzien. Een kinderfeest is nu sinds een paar jaar een speelbal van volwassenen. Voor -en tegenstanders van Zwarte Piet, die lijnrecht tegenover elkaar staan.
vorige
  • © AC.nl
    © AC.nl
volgende

Zucht.

Assen heeft al die tijd vastgehouden aan de donkerbruine Piet. Ontdaan van onder meer zijn oorbellen en nog wat onderdelen die sommigen als link zien naar slavernij, maar toch: donkerbruin zijn ze tot nu toe gebleven. Alle 600.

En dit jaar? De organisatie is er nog niet uit. Die kijkt vooral naar de nationale omroep en hoe die Piet dit jaar presenteert. Wit? Eén roetveeg? Twee, drie? Gemixt met enkele bruine Pieten die wat vaker door de schoorsteen zijn gegaan?

Want de intocht in Assen, zo zegt de woordvoerder, moet in één lijn zijn met het Sinterklaas-verhaal dat landelijk wordt getoond. Om verwarring bij kinderen te voorkomen.

Weet je wat verwarring zaait bij kinderen? Als demonstranten tijdens een intocht ‘racisme’ schreeuwen. Ook richting hen. Als het blauw ziet van de agenten, die kogelwerende vesten dragen omdat een of andere gek Sinterklaas op een dodenlijst heeft gezet. En social media overloopt van de scheldpartijen over een weer.

Vandaar dat ik vorig jaar wel even moest lachen, toen ze in Dokkum een streep trokken. Tot hier en niet verder. Ter bescherming van hun kinderen, die gewoon moesten kunnen genieten van de intocht. Zonder geschreeuw, zonder uit de hand lopende confrontaties en zonder woorden die niet bij hún feestje passen.

Rode koontjes moeten van de gezonde opwinding zijn. Niet van spanning of angst. Welkom Sinterklaas en (Zwarte) Piet!

In dit land mag iedereen zijn mening geven, het liefst een beetje fatsoenlijk, gefundeerd en binnen de kaders van het toelaatbare. Daarbij hoort ook het recht van demonstreren.

Maar wat mij betreft gaat dat 364 dagen per jaar op. Maar die ene dag, de dag van de intocht, houdt iedereen zich gedeisd. Uit respect voor de kinderen.  Op die dag zou er een wettelijk verbod moeten gelden om op wat voor manier dan ook – nogmaals - hún feestje te verpesten.  

Robbert Willemsen

vorige
  • Zwarte Piet
    Ineke Heijting
volgende