Natasja

Gepubliceerd:
Column - ‘Assen moet nu maar eens een openluchtzwembad krijgen!’ Het was één van de eerste kreten, die Natasja Lubbers vorig jaar als kersverse lijsttrekker van de PvdA in Assen via Twitter de lucht in slingerde. Niet eens zo gek, gezien het woestijnklimaat wat Nederland blijkbaar tegemoet gaat.
vorige
  • © AC.nl
    © AC.nl
volgende

Een meerderheid van de leden van de PvdA wilde een frisse wind door de partij in de Drentse hoofdstad laten waaien. Dus werd niet wethouder en nestor Albert Smit, niet de toenmalige fractievoorzitter Martin Sagel maar de onbekende, jonge Natasja Lubbers de sociaaldemocratische vaandeldrager tijdens de laatste gemeenteraadsverkiezingen.

Smit, toch met een behoorlijke staat van dienst en naar eigen zeggen nog steeds strijdvaardig, werd niet eens als tweede op de lijst geplaatst. Het wordt in politieke kringen nooit hardop gezegd, maar de (toen nog) wethouder werd ‘kaltgestellt’. Voor hem was geen plek meer in de PvdA-nieuwe stijl in Assen.

Je hoorde hem zachtjes grommen. Ook in de richting van dat groentje in het rode bolwerk.

Smit liet zich niet zomaar op een zijspoor zetten. Hij sleep de messen, liet zich op een schijnbaar kansloze positie onderaan de kieslijst zetten, maar voerde vervolgens een snoeiharde, eigen campagne. En stelde met zeer veel voorkeursstemmen toch zijn raadszetel veilig. Tot woede van Sagel, die stampvoetend zijn zetel bij het grof vuil zette.

Intussen was de PvdA wél tegen een fikse verkiezingsnederlaag aangelopen en werd de partij voor het eerst sinds WOII buiten het college gelaten. De interne scheuren waren intern weer wat groter geworden, want niet Lubbers, maar de herrezen Smit was aangewezen als beoogd wethouder.

Arme Natasja. Het zal je allemaal maar overkomen als frisse debutante die ‘politieke vernieuwing’ hoog in het vaandel heeft staan. En dan opgevreten worden door de ‘dinosaurus’ Albertus Rex.

Het was dan ook niet verwonderlijk dat zij – na enkele crisisberaden met tal van PvdA-spindokters - eerst terugtrad als fractievoorzitter en tenslotte ook als raadslid de handdoek gooide. Ze mompelde nog iets van ‘aan de slag gaan met vernieuwing’, en dat het na de verkiezingen in Assen teveel over de ‘poppetje’ ging binnen de partij in plaats van Assenaren en hun toekomst.

En weg was ze.

Weer een PvdA’er die murw geslagen door de eigen partij richting uitgang strompelt, dacht ik nog. Daar heeft deze club blijkbaar patent op.

En dat net nu we met z’n allen al vele weken zitten te puffen van de hitte en een openluchtzwembad goed van pas zou komen…