Volplempen

Gepubliceerd:
Column - Moeten we alles in deze stad maar volplempen met woningen? Elk groen hoekje en gaatje? Verloochent Assen hiermee niet haar ‘groene identiteit’? En wordt het mooie ‘grote dorp’, zoals veel bewoners hun stad liefkozend omarmen, teniet gedaan?
vorige
  • © AC.nl
    © AC.nl
volgende

Het lijkt er wel op. Bewoners van de Klenckestraat strijden al een poosje om hun groene ontmoetingsveld en moestuin te behouden, want de bouw van twaalf woningen dreigt. Omwonenden zien in Assen-Oost met lede ogen toe hoe het Vredevelds Eiland verwordt tot een prestigieus woonproject. En nu luidt ook Buurtmoestuin Schakelveld in Baggelhuizen de noodklok. Tot afgrijzen van de gebruikers plantte makelaar Oosting daar onlangs ook iets. Geen groente, maar een groot bord. Er wordt straks niet meer vérbouwd, maar gébouwd.

De gemeente heeft de grond verkocht aan aannemingsbureau HTO, dat daar vijf huizen gaat neerzetten. Tot leedwezen van de mensen, die daar regelmatig zaaien en oogsten. De moestuin, zo liet men weten, heeft namelijk een grote maatschappelijke functie.

Die tuin werd medio 2016 aangelegd met de bedoeling dat het een mooie, groene buurtvoorziening zou worden. Waar ook leerlingen van de scholen OBS Baggelhuizen en W.A. Van Liefland konden tuinieren, samen met bewoners van Baggelhuizen.

Tot de bouw van de huizen kan gebruik worden gemaakt van de moestuin. Daarna is het waarschijnlijk voorgoed voorbij. Want hoewel samen met de gemeente gezocht wordt naar een nieuwe locatie, schiet dat niet op. Die moet namelijk op loopafstand van de Lieflandschool worden gevonden. En in de omgeving ligt braakliggende grond niet voor het oprapen.

Het gemeentebestuur wil dat Assen groeit naar 80.000 inwoners, maar dat moet wél zoveel mogelijk binnen de stadsgrenzen gebeuren. Daarnaast wil de gemeente echter óók groener worden. ‘Assen, Stad in het Groen’, luidt de slogan.

Voelt u die schoen ook wringen? Als je meer inwoners, dus woningen, binnen de stadsgrenzen wil, zul je immers groen moeten opofferen.  

Ik ben weliswaar geen geboren Assenaar, maar woon hier al ruim 25 jaar met veel plezier. Naast de ijsbaan Peelo, met haar prachtige bomenrij. Als ik nu met dit mooie weer buiten zit, omringd door de natuur, prijs ik mezelf gelukkig. En toch ben ik binnen no-time in de binnenstad of op de snelweg.

Die combinatie, dat contrast: dát is de kracht en magie van Assen.  

Dus dénk erom dat je niet aan die ijsbaan komt. ’s Zomers het groene en ’s winters het witte hart van de wijk.

Want anders volgen op deze plek nog heel veel lelijke stukjes…

Robbert Willemsen