Volplempen

Gepubliceerd:
Column - Moeten we alles in deze stad maar volplempen met woningen? Elk groen hoekje en gaatje? Verloochent Assen hiermee niet haar ‘groene identiteit’? En wordt het mooie ‘grote dorp’, zoals veel bewoners hun stad liefkozend omarmen, teniet gedaan?
vorige
 • © AC.nl
  © AC.nl
volgende

Het lijkt er wel op. Bewoners van de Klenckestraat strijden al een poosje om hun groene ontmoetingsveld en moestuin te behouden, want de bouw van twaalf woningen dreigt. Omwonenden zien in Assen-Oost met lede ogen toe hoe het Vredevelds Eiland verwordt tot een prestigieus woonproject. En nu luidt ook Buurtmoestuin Schakelveld in Baggelhuizen de noodklok. Tot afgrijzen van de gebruikers plantte makelaar Oosting daar onlangs ook iets. Geen groente, maar een groot bord. Er wordt straks niet meer vérbouwd, maar gébouwd.

De gemeente heeft de grond verkocht aan aannemingsbureau HTO, dat daar vijf huizen gaat neerzetten. Tot leedwezen van de mensen, die daar regelmatig zaaien en oogsten. De moestuin, zo liet men weten, heeft namelijk een grote maatschappelijke functie.

Die tuin werd medio 2016 aangelegd met de bedoeling dat het een mooie, groene buurtvoorziening zou worden. Waar ook leerlingen van de scholen OBS Baggelhuizen en W.A. Van Liefland konden tuinieren, samen met bewoners van Baggelhuizen.

Tot de bouw van de huizen kan gebruik worden gemaakt van de moestuin. Daarna is het waarschijnlijk voorgoed voorbij. Want hoewel samen met de gemeente gezocht wordt naar een nieuwe locatie, schiet dat niet op. Die moet namelijk op loopafstand van de Lieflandschool worden gevonden. En in de omgeving ligt braakliggende grond niet voor het oprapen.

Het gemeentebestuur wil dat Assen groeit naar 80.000 inwoners, maar dat moet wél zoveel mogelijk binnen de stadsgrenzen gebeuren. Daarnaast wil de gemeente echter óók groener worden. ‘Assen, Stad in het Groen’, luidt de slogan.

Voelt u die schoen ook wringen? Als je meer inwoners, dus woningen, binnen de stadsgrenzen wil, zul je immers groen moeten opofferen.  

Ik ben weliswaar geen geboren Assenaar, maar woon hier al ruim 25 jaar met veel plezier. Naast de ijsbaan Peelo, met haar prachtige bomenrij. Als ik nu met dit mooie weer buiten zit, omringd door de natuur, prijs ik mezelf gelukkig. En toch ben ik binnen no-time in de binnenstad of op de snelweg.

Die combinatie, dat contrast: dát is de kracht en magie van Assen.  

Dus dénk erom dat je niet aan die ijsbaan komt. ’s Zomers het groene en ’s winters het witte hart van de wijk.

Want anders volgen op deze plek nog heel veel lelijke stukjes…

Robbert Willemsen

 • In Beeld: Licht voor Asser stationshond Mannes

  Gepubliceerd: 24 september 2018 20:52 Assen - In de Stationsstraat werd maandag hard gewerkt aan de sensoren in het wegdek, om uiteindelijk de Asser stationshond Mannes in het licht te kunnen zetten. Lees verder
 • In Beeld: Officiële opening speeltoestellen in Lariksbos

  Gepubliceerd: 23 september 2018 18:46 Assen – Ze zouden eigenlijk al in juni of juli geplaatst worden, maar zaterdag was het met enige vertraging dan zover: in het Lariksbos in Assen werden de nieuwe speeltoestellen officieel in gebruik genomen. Lees verder
 • Knuffelhonden Dogs and Hugs in De Wijde Blik: ‘Zo’n hond is toch wel prachtig!’

  Gepubliceerd: 22 september 2018 22:45 Assen – In De Wijde Blik in Assen was zaterdagmiddag de ‘aftrap’ van Dogs and Hugs. Knuffelen met honden. De bewoners van het woonzorgcentrum konden kennis maken met de kwispelende viervoeters Flynn, Bink, Jip en Sam. Lees verder
 • Astronomische herfst start erg nat

  Gepubliceerd: 22 september 2018 08:14 Regio - Morgen start om 03:54 uur de astronomische herfst. Een grootschalig regengebied is dan onderweg naar Nederland en in de middag en avond valt op grote schaal 10-20 mm regen. Lokaal kan met 40 mm een halve maandsom vallen. De wind trekt in de loop van de middag aan en maakt het herfstbeeld compleet. Aan de kust is bij buien 's avonds kans op windstoten van 80 km/uur. Lees verder
 • Bewoners Noorderplantsoen Assen boos over ‘verkeerd gelegde straat’

  Gepubliceerd: 21 september 2018 19:11 Assen – Bewoners van 12 nieuwe woningen aan het Noorderplantsoen in de Asser wijk Kloosterveen zijn verbolgen, nu de nieuwe bestrating van de weg niet meer aansluit op hun eigen bestrating achter de huizen. De straatstenen komen over de erfgrens en zijn veel hoger gelegd dan in de oude situatie, waardoor de bewoners wateroverlast vrezen van ‘inkomend’ regenwater vanaf de straat. Lees verder